שתף קטע נבחר

הסיבות שנקודות החן שלכם הופכות לסרטן עור

הוא הסרטן הממאיר השכיח ביותר בישראל שפוגע מדי שנה באלפים. לרגל שבוע המודעות לסרטן עור, מדריך המסביר כיצד קרינת השמש גורמת להופעת הגידול הסרטני, ואיך אפשר לזהות שומה חשודה?

בשיתוף סופר-פארם

 

זו המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל: מעל 10 אלף ישראלים מאובחנים מדי שנה כלוקים בסרטן העור, מאות מהם לוקים בסוג הממאיר והקטלני – מלנומה. הסיבה המרכזית להופעת סרטן העור היא קרינת השמש. לרגל שבוע המודעות לסרטן העור, חשוב להבין כיצד הקרניים היוקדות הופכות את השומות לסרטן ומה לעשות כדי לנסות להימנע.

 

כדי להבין את התהליך המסוכן, כדאי להכיר את האיבר הגדול ביותר בגוף האדם, הוא העור שלנו. מטרתו להגן עלינו מפני פגיעות, לשמור על חום הגוף, ליצור ויטמין D, וגם להגן מפני קרינת השמש. העור מורכב משלוש שכבות – החיצונית אפידרמיס, האמצעית מזודרמיס, והפנימית דרמיס.

 

הגורם המרכזי לסרטן העור הוא חשיפה לקרני ה-UV של השמש. מדובר בקרניים בלתי נראות, העלולות לגרום לכוויות וגם להתחלקות חסרת בקרה של תאים, מה שיוצר את מחלת הסרטן.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

הנתונים מלמדים שסרטן העור שכיח יותר בארצות בהן קרינת השמש חזקה ורבה, ובקרב עובדים החשופים לקרינת השמש כמו פועלי בניין ומצילים. אנשים בהירי עור הם בעלי נטייה מוגברת לחלות בסרטן העור. זאת משום שהם בעלי רמות נמוכות יחסית של הפיגמנט מלאנין המגן מפני קרינת השמש.

 

כאשר חודרות הקרניים האולטרא סגולות של השמש אל העור, הן משבשות את החומר התורשתי המצוי בגרעין תאי העור, וגורמות ליציאה של התאים מבקרה ולחלוקת תאים מואצת.

 

קיימים כמה סוגים של סרטן עור: סרטן תאי בסיס, הוא השכיח המהווה כ-95% ממקרי סרטן העור. הסרטן הזה מתפתח באיטיות, יוצר פצעים כיביים על העור, ולעתים נדירות מתפשט מהאיזור הראשוני לאיזורים אחרים.

 

סרטן שכיח פחות הוא סרטן מסוג תאי קשקש. אקטיניק קרטוזיס - הוא מצב בו מופיעים כתמים אדומים-חומים מחוספסים באיזורים החשופים לשמש. מצב זה ידוע כטרום סרטני, שעלול להפוך לסרטן תאי הקשקש.

 

סרטן העור הקטלני מכולם הוא מלנומה ממאירה: מדובר בגידול סרטני ממאיר שמקורו בתאי המלאנין שבעור, ולפיכך צבעו חום עד שחור.

 

המיקום השכיח ביותר של גידולי מלנומה הוא עור בית החזה (27%) ולאחריו עור הגפיים העליונות והכתפיים (19%) ובדומה לו עור הגפיים התחתונות. כחמישה אחוזים מהחולים מאובחנים עם מלנומה בעור הקרקפת והעורף, וכשני אחוזים בעור האוזן.

 

הטיפול בסרטן עור תלוי בסוג הגידול, התפשטותו בגוף, ובאם יצר גרורות באזורים אחרים. הטיפול כולל כריתה של הגידול תוך הקפדה על צלקת קטנה ככל האפשר, בשילוב הקרנות וכימותרפיה. קיימים גם טיפולים ביולוגיים המשולבים בטיפולים הקיימים ומסייעים למערכת החיסון בגוף לתקוף את הגידול ולהשמיד אותו.

 

 

להגן על העור בחשיפה לשמש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להגן על העור בחשיפה לשמש(צילום: shutterstock)

 

איך לזהות סימנים מחשידים

האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לשים לב לארבעה סימני מחשידים, המכונים "ארבעת הגימלים". אם מצאתם שומה שתיאורה מתאים לאחד הבאים, גשו מיד לרופא לבדיקה:

  • סימטריה: השומה הסרטנית לרוב אינה סימטרית: חציה האחד אינו שווה לחציה השני.
  • שוליים: שומה שגבולה אינה ברור ומוגדר (כולל מפרצים, זיגזגים, הפסקות וכו') חשוד כגידול סרטני.
  • צבע: יש לשים לב לשומה שצבעה אינו אחיד, והיא מורכבת ממספר גוונים, כגון חום, שחור, ורוד וכחול.
  • גודל: שומה שקוטרה עולה על 5 מילימטרים (קוטר של עיפרון) אף היא מוגדרת כחשודה ודורשת בדיקת רופא.

 

כך תגנו על עצמכם מהשמש

  • הימנעו מחשיפה לשמש בין השעות 10:00-16:0.
  • בעת השהייה בשמש כסו את הגוף וחבשו כובע שיגן על הפנים והעורף.
  • קרחים חשופים להתפתחות גידולים ממאירים בקרקפת, וזקוקים לכיסוי ראש בעת חשיפה לשמש.
  • הרכיבו משקפי שמש בעלי מסנן קרינה.
  • מרחו את העור שנותר גלוי לשמש בשכבה נדיבה של מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה.
  • בעלי עור בהיר, שומות ונקודות חן מרובות או כאלה אצלם יש היסטוריה משפחתית של סרטן העור נמצאים בסיכון גבוה במיוחד למחלה. לאלה וגם לאחרים מומלץ לערוך בדיקה עצמית אחת לחצי שנה של העור.
  • מומלץ לבדוק את הגוף מלפנים ומאחור בחדר מואר היטב. חשוב להתבונן בכל שטח העור, כולל הקרקפת, בין השערות, בקפלי הגוף, בין אצבעות הידיים והרגליים. לבדיקת הקרקפת והגב יש צורך להיעזר באחרים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuterrstock
נקודות חן. לא חמודות, מסוכנות
צילום: shuterrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים