שתף קטע נבחר

אלפי יהודים בהילולה בתוניסיה: "בישראל יותר מסוכן"

בניגוד לתחזיות הקודרות עקב האיום הדאעשי, הצביעו אלפי תיירים ברגליים, והגיעו לאזור האי ג'רבה שבו התקיימה ההילולה השנתית בבית הכנסת אל-גריבא. שרת התיירות, שרת התרבות וסגן יו"ר הפרלמנט של תוניסיה הגיעו להילולה של היהודים באופן ממלכתי - הכל במטרה לשדר "עסקים כרגיל": "היהודים בג'רבה הם תוניסאים כמוני וכמותכם"

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

זו הייתה שנה לא פשוטה לתוניסיה, שחוותה מקרוב את הטרור של ארגון "המדינה האיסלאמית" האכזרי - וגם שנה לא פשוטה לקהילה היהודית הקטנה, המתרכזת באי ג'רבה, עם הגעת האיום הדאעשי קרוב-קרוב לפתחם. ולמרות זאת, בניגוד לכל התחזויות, הגיעו השבוע אלפי יהודים לאי, לקיום ההילולה השנתית המפורסמת של ל"ג בעומר.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

היהודים נוהרים להילולה מכל העולם וגם מישראל, במקום שמסמל סוג של דו-קיום נדיר בין מוסלמים ליהודים במדינה ערבית. אך עם זאת, חשוב לזכור שלפני עצמאותה של תוניסיה, ב-1956, חיו בה קרוב למאה אלף יהודים, והמספר צנח משמעותית עם השנים בצל הסכסוך הערבי-ישראלי, שהוביל לעתים לאפליה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

מוקד העלייה לרגל הוא בבית הכנסת אל-גריבה שבג'רבה, והשנה פיקחה על האירוע לא אחרת מאשר שרת התיירות התוניסאית, סלמי א-לומי. בתוניסיה מעריכים את מספר התיירים שהגיעו להילולה בלמעלה מ-12 אלף, אך לא ברור כמה מהם יהודים. אחד מכלי התקשורת במדינה, טען כי ביום הראשון הגיעו רק 600 יהודים.

 

 

הגעתה של שרת התיירות היא גם סוג של ניסיון להרגיע את החששות הביטחוניים, שעל פי הפרסומים ניכרים היטב מבחינת הפריסה המוגברת של מנגנוני הביטחון המקומיים באותו אזור, מחשש שמא ינסו אנשי דאעש לקלקל את החגיגה, מה שכמובן יזיק מאוד לתיירות במדינה הצפון-אפריקנית, שכבר נפגעה בשנים האחרונות מפיגועים שכוונו נגד תיירים.

 

גם שרת התרבות, סוניה מובארק: נכחה באירוע. "תוניסיה הייתה תמיד מדינה שמאמצת לחיקה דיאלוג ופלורליזם תרבותי, והיא תמשיך בכך", הבהירה. "אנחנו רוצים להעביר מסר שתוניסיה פתוחה לכל האנשים שרוצים לבקר בה כדי שהם ייהנו מהתרבות שלה והמורשת שלה".

 

אבל ישראל מזהירה: מסוכן בתוניסיה

ארגון המדינה האסלאמית ניצל את אחיזתו בשכנה, לוב, כדי לבצע פיגועים בתוניסיה, שתוצאותיהן היו, לא פעם, קטלניות במיוחד. בחודש מרץ האחרון הגיע האיום קרוב למקום שבו מתרכזת הקהילה היהודית בעיר ג'רבה, אחרי שמחבלים מארגון הטרור תקפו בסיסים של כוחות הביטחון בעיר בן גרדאן שבדרום המדינה. ידם של כוחות הביטחון הייתה על העליונה, מה שעלה בעשרות הרוגים לשני הצדדים, אך ההתפתחות הביאה לעוצר באי הרגיש, שנחשב לאזור תיירותי בעיקר עבור יהודים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

לקראת ההילולה, הבהירו גורמים ביטחוניים במדינה לעיתון "א-שרק אל-אווסט", כי "מנגנוני הביטחון נקטו אמצעי ביטחון מוגברים בכל הכניסות לאי ובערים הקרובות אליו", והוסיפו כי "הפטרולים הביטחוניים התמקדו בצמתי הדרכים, ואבטחו את הגבול הימי של האי. בנוסף, מסוקים צבאיים ביצעו גיחות בשמי האי כדי לחשוף ניסיונות כלשהם להוציא לפועל מזימות טרור".

 

בדומה לשנה שעברה, גם השנה הוציא המטה ללוחמה בטרור רענון לאזהרת המסע לתוניסיה לקראת הילולת ל"ג בעומר בחצי האי ג'רבה. באזהרת המסע צוין כי רמת האיום לפיגועים נגד יעדים יהודיים הינה גבוהה, והומלץ להימנע מביקור במדינה.

 

אך מי שמכהן כראש הקהילה היהודית באי, ביראז א-טרבלוסי, לא ממש התרגש. בראיון שהעניק השבוע לעיתון "אל-קודס אל-ערבי", אמר כי "מזה חמש שנים מנסה ישראל להזהיר מפני נסיעה לתוניסיה במהלך עונת העלייה לרגל לאי, אבל היהודים מגיעים. אנחנו קוראים לעולי הרגל להגיע השנה כיוון שאנחנו בוטחים במנגנוני הביטחון. תוניסיה יותר בטוחה מישראל, ואין לנו חששות".

 

הוא גם העריך כי מספר היהודים שיגיעו מישראל יהיה גדול יותר מהשנה שעברה, אז הגיעו כ-150 יהודים בלבד, והעריך בנוסף כי מספר היהודים הכולל שיגיעו יעמוד על כאלפיים בני אדם. עם זאת, גם הוא לא התכחש לאיום הטרור: "יש גורמי טרור, ובראשם אלה שמשתייכים לג'יהאד העולמי, שממשיכים לפעול בתוניסיה, ולכן רמת האיום לפיגועי טרור נגד אתרים יהודיים שם גבוהה".

 

"יהודים כמוסלמים מוכנים להגן על האזור"

בניסיון לשדר "עסקים כרגיל", בדומה לשרת התיירות של תוניסיה, הגיע הסגן הראשון של יו"ר

הפרלמנט, עבד אל-פתאח מורו, לביקור לרגל המאורע: "הביקור שלי כאן אינו יוצא דופן", אמר. "אני אזרח תוניסאי ובן אזור אל-חפסיה. היהודים בג'רבה הם תוניסאים כמוני וכמותכם, המנהגים שלנו קרובים ויש לנו מכנים משותפים מבחינה תרבותית".

 

הוא הוסיף: "נכנסתי לאזור הזה כשאני רגוע ולא חושש משום איום טרור, כיוון שהעם התוניסאי עמד בפני הטרור והקיא אותו מתוכו. תוניסיה אף פעם לא נתנה לו קרקע פורייה, ובני העם התוניסאי – בין אם מוסלמים ובין אם יהודים - מוכנים להגן על אדמת תוניסיה ולגרש את הטרוריסטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מתפללים באל-גריבה
צילום: AFP
צילום: AFP
ההילולה משכה אלפי אנשים
צילום: AFP
מומלצים