שתף קטע נבחר

150 מומחים: לבטל את האולימפיאדה בגלל הזיקה

חודשיים וחצי לפני המשחקים האולימפיים בריו דה ז'ניירו, שורה של מומחים, מדענים ואקדמאים מטילים פצצה. הם דורשים לדחות או להעביר את האולימפיאדה משם בגלל הנגיף שגורם פגיעה מוחית קשה לתינוקות: "חצי מיליון תיירים יגיעו לשם. אם יחזרו עם הנגיף הביתה, תהיה מגפה עולמית"

150 מומחים, אקדמאים ומדענים פרסמו בסוף השבוע קריאה דרמטית לדחות את האולימפיאדה שאמורה להתקיים באוגוסט בריו דה ז'ניירו שבברזיל, או לפחות להעביר אותה משם למקום אחר, בגלל נגיף הזיקה. לדבריהם, קיום האולימפיאדה שם הוא מעשה לא אחראי, שעלול להביא להתפשטות הזיקה ברחבי העולם.

 

טענותיהם של המומחים סותרות את חוות הדעת של כמה מומחים מובילים בתחום המחלות הזיהומיות, הטוענים שכל עוד יינקטו אמצעי הזהירות הדרושים אין סיבה לבטל את המשחקים האולימפיים. רק שלשום טען ד"ר טום פרידן, מנהל המרכזים האמריקניים למניעת מחלות ולבקרה עליהן, כי אין שום סיבה לבטל או לדחות את המשחקים בגלל הזיקה.

 


מרססים נגד יתושים בברזיל, בניסיון למגר את נגיף הזיקה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מרססים נגד יתושים בברזיל, בניסיון למגר את נגיף הזיקה(צילום: Gettyimages)

החשש: הנגיף יגיע למדינות שיתקשו להילחם בו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החשש: הנגיף יגיע למדינות שיתקשו להילחם בו(צילום: רויטרס)

אבל במכתב גלוי שפרסמו באינטרנט אומרים כעת 150 מומחים מובילים בתחום בריאות הציבור כי סכנת הזיהום הנשקפת מנגיף הזיקה גבוהה מדי. את המכתב שלהם שלחו למזכ"לית ארגון הבריאות העלמי מרגרט צ'אן. "קיום האולימפיאדה בריו כעת יוצר סכנה לא נחוצה – יותר מ-500 אלף תיירים זרים מכל העולם יגיעו למשחקים, והם עלולים להידבק בנגיף ולשוב איתו הביתה, למקומות שבהם עלול הנגיף להתפשט עד לרמה של מגפה".

 

במומחים אפשר למצוא רבים שעיסוקם הוא בדיקת הבעיות האתיות העולות ממחקרים ביולוגיים ורפואיים. פרופסור ארתור קפלן, מנהל המחלקה לאתיקה רפואית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניו יורק ואחד מארבעת מנסחי המכתב, אמר כי הוא סקפטי לגבי האפשרות שלברזיל יש המשאבים הנחוצים כדי להגן על הציבור, וכי הוא סקפטי גם לגבי "הערבויות הכלליות" שנתנו גורמים רשמיים העוסקים בבריאות הציבור.

נזקים מוחיים. תינוקת מריו דה ז'ניירו הסובלת ממיקרוצפליה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נזקים מוחיים. תינוקת מריו דה ז'ניירו הסובלת ממיקרוצפליה(צילום: EPA)

במכתב קוראים המומחים לארגון הבריאות העולמי לכנס צוות עצמאי שייעץ לו ולוועד האולימפי הבינלאומי. הם מביעים "דאגה גדולה לבריאות העולמית" ומדגישים כי הזן הברזילאי של נגיף הזיקה פוגע בבריאות "בדרכים שהמדע לא ראה לפני כן".

 

מוקדם יותר החודש כבר קרא פרופסור קנדי לבטל את המשחקים או להעבירם מברזיל מחשש שהם יגרמו לנגיף הזיקה להתפשט, אבל פרידן האמריקני טען השבוע כי הסיכון הנשקף מהנגיף אינו גבוה באופן יוצא דופן, למעט לנשים בהיריון.

מאמצעי הדברה נגד הזיקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאמצעי הדברה נגד הזיקה(צילום: רויטרס)

מדענים זיהו קשר בין הידבקות של נשים בנגיף הזיקה, המועבר על-ידי יתושים, לבין לידת תינוקות הסובלים מפגיעות מוחיות קשות, כולל מיקרוצפליה – מצב שבו התינוק

נולד עם גולגולת קטנה. הקשר בין זיקה למיקרוצפליה זוהה לראשונה בסתיו האחרון בברזיל, שם התגלו כבר יותר מ-1,400 מקרים של מיקרוצפליה.

 

לעמדתו של פרידן, שטוען כי אין צורך לבטל את המשחקים וכי הסכנה אינה גבוהה במיוחד, שותפים מומחים רבים אחרים העוסקים בענייני מחלות זיהומיות.

 

הבוקר פרסם ארגון הבריאות העולמי הודעה שבה דחה את קריאתם של 150 המומחים. בהודעת הארגון נאמר שקיום המשחקים כמתוכנן "לא ישנה באופן משמעותי" את התפשטות הזיקה: "בהתבסס על ההערכה הנוכחית של הווירוס, אין הצדקה מבחינת בריאות הציבור לדחיית המשחקים או לביטולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יתושים המעבירים את נגיף הזיקה
צילום: AP
מומלצים