שתף קטע נבחר

 

נהג אחרי צריכת קנאביס רפואי וזוכה: "החוק לא ברור"

דיון בבית המשפט לתעבורה חשף: המשטרה ומשרד הבריאות פירשו באופן שונה את החוק הנוגע לאיסור נהיגה תחת השפעת סם לבעלי אישור רפואי לצריכת קנאביס. חוסר הבהירות סייע לנהג אחד לפחות לחמוק מעונש

 

 

קנאביס רפואי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קנאביס רפואי(צילום: AFP)

בית משפט השלום לתעבורה בירושלים זיכה לאחרונה נהג שהואשם בנהיגה תחת השפעת סם, זאת לאחר שבבדיקת שתן התגלה כי עישן קנאביס. הנהג, המחזיק באישור רפואי של משרד הבריאות המתיר לו לעשן את הסם, הודה כי עישן לפני שנהג, אולם טען שלא הפר בכך את הוראות משרד הבריאות.

 

המשטרה לעומת זאת טענה כי על פי הרישיון הנמצא בידי הנאשם, אסור לו לנהוג כלל ב"תקופת השימוש בסם", כלומר לכל אורך התקופה שבה הוא צורך קנאביס באישור. כמו כן טענו במשטרה כי כמות החומרים בשתן הוכיחה כי חלפו פחות משש שעות מאז שצרך אותם.

 

השופטת שרית זוכוביצקי-אורי קיבלה את טענות הנאשם ומתחה ביקורת על לשון החוק, על משרד הבריאות והמשטרה, ואמרה כי טענת הנאשם שקיבל הדרכה שבה נמסר לו שמותר לו לנהוג לאחר שש שעות מותירה ספק בדבר אשמתו.

 

את הנאשם ייצג עו"ד יונתן קיוול מהסנגוריה הציבורית. בדיון התברר כי החוק הנוגע למי שניתן לו אישור רפואי לצרוך קנאביס אינו ברור. גופים שונים כגון המשטרה ומשרד הבריאות פירשו אותו אחרת בתקופות זמן שונות. כמו כן התברר במשפט כי משרד הבריאות לא פעל לעדכון התקנות כדי ליישור קו בין כל הגופים, למרות המלצות שקיבל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.  

 

מהי "תקופת השימוש בקנאביס"?

המקרה הנדון נגע ל-29 בנובמבר 2013, אז עצר הנהג סמוך לשעה 03:00 לפנות בוקר ברחוב המוסכים בירושלים להטיל את מימיו. מתנדבי משטרה שהיו בסמוך ניגשו אליו והורו לבצע בדיקת נשיפון אלכוהול וזו יצאה תקינה. במהלך שיחה בין המתנדבים לנאשם הוא הודה כי במכוניתו שקית קנאביס, והציג להם אישור רפואי של משרד הבריאות. לפיכך נלקחה ממנו בדיקת שתן, ובה נמצאו חומרים המעידים על תוצר חילוף של קנאביס. הנאשם ציין כי עישן קנאביס שש שעות קודם לכן, כפי שהוסבר לו שמותר לו בעת הדרכה שביצע במשרד הבריאות עת קבלת הרישיון.

 

המשטרה לעומת זאת חלקה כאמור על לשון החוק וגם טענה כי הנהג צרך יותר קנאביס מהמותר לו. בנוגע לטענה זו ולטענת המשטרה כי בכל מקרה הבדיקה מוכיחה כי חלפו פחות משש שעות התקבלה טענת הנאשם כי לא ניתן לדעת זאת מהבדיקה וכי שרידי הסם נשארים בשתן יותר משלושה שבועות. כמו כן התברר כי הרישיון התיר לנאשם צריכה של עד 80 גרם ביום - בעוד הנאשם צורך בפועל 5-3 גרם בלבד - ועל כן טענה של שימוש מעבר לרישיון נשללה.  

 

בעדותו של ד"ר ברוך הוסבר כי עד שנת 2012 הדריכו במשרד הבריאות את המטופלים כי האיסור לנהוג נוגע לשש שעות לאחר עישון החומר, ואף הייתה תקופה בה הודרכו מטופלים כי האיסור נוגע לשעתיים בלבד. אולם הוא ציין כי מאז שנת 2012 במשרד הבריאות הבינו כי יש להדריך את המשתמשים בסם לא לנהוג כלל לכל אורך תקופת הטיפול בהתאם לפקודות התעבורה כפי שנוסחו.

 

"העמדה של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים היא כי מבחינה רפואית, ולא חוקית, ניתן לנהוג לאחר שש שעות מרגע נטילת הקנאביס. משרד הבריאות היה צריך לתקן תקנות בנושא הזה לגבי הנהיגה והן מבחינה חברתית".

 

בהחלטתה התייחסה השופטת לבעייתיות בחוק וציינה כי "המילים 'בעת השימוש' אינן ברורות די ומאפשרות פרשנויות שונות. יש קושי רב בכך שמשרד הבריאות מעניק רישיון לשימוש בסם למשך זמן רב בידיעה שהשימוש יהיה יום-יומי ומשכך תוצרי הסם יהיו בשתן באופן קבוע, ומאידך משרד הרישוי אינו נוטל ממקבלי הרישיון הרפואי את רישיון הנהיגה. יש בכך משום מעשה של 'לפני עיוור לא תיתן מכשול', שכן בעת שהמדינה יודעת היטב שאדם משתמש בסם בהיתר עליה לפסול את רישיונו לתקופת ההיתר, ולהמשיך ולפסול כל עוד רישיונו הרפואי בתוקף, כפי שעושה כן למי שידוע לה שסובל מבעיה רפואית שאינה מאפשרת נהיגה. זו אחריותה של המדינה ואין להתנער מכך ולהותיר את שיקול הדעת ואת מרווח הטעות האפשרי למשתמש הבודד".  

 

היא פסקה: "במקרה שלפניי מדובר בטעות כנה ואמיתית מצד הנאשם ואין לצפות ממנו לברר אם שגה המדריך עת הסביר לו שמותר לנהוג לאחר שחלפה השפעת הסם לאחר שש שעות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים