שתף קטע נבחר

הטיפול התזונתי האפקטיבי בקרוהן וקוליטיס בגיל מבוגר

הסיכון לחלות בקרוהן וקוליטיס קיים גם בגיל מבוגר, במיוחד אצל נשים. לצד העלייה במספר החולים נאספות הוכחות מחקריות כי הטיפול התרופתי במחלות מעי דלקתיות במבוגרים מלווה בתופעות לוואי ובעיות בריאותיות. דיאטנית קלינית מציגה את המחקר האחרון בתחום ומסבירה למה שינוי תזונתי יכול להיות טיפול יעיל ביותר

בגיל מבוגר קיים אתגר בטיפול ובהתמודדות עם קרוהן. השכיחות של מחלות קרוהן וקוליטיס המכונות IBD, מחלות מעי דלקתיות, הולכת וגדלה בשנים האחרונות. בישראל מאובחנים כיום כ-40,000 חולים, באנגליה מדובר על כ-140,000 חולים, ובעולם יש כיום מעל 7 מיליון איש המאובחנים כחולים במחלות מעי דלקתיות.

 

הדעה הרווחת היא שמדובר במחלות המתפרצות בגילאי נערות ובגרות צעירה. אולם מעטים מודעים לכך שגם בני ה-60 ומעלה נמצאים בסיכון לחלות במחלות אלה. התפרצות של מחלות מעי דלקתיות בגיל מבוגר מכונה "התפרצות מאוחרת", late onset. ומציבה אתגרים מיוחדים בטיפול ובהתמודדות. 

יותר נשים בנות 60 פלוס חולות במחלות מעי דלקתיות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יותר נשים בנות 60 פלוס חולות במחלות מעי דלקתיות(צילום: shutterstock)
 

גיל, תרופות ומחלות: מייחדים את החולים המבוגרים

סקירה מקיפה של קבוצת חוקרים מאיטליה מפרטת את המאפיינים הייחודיים לחולים המבוגרים במחלות מעי דלקתיות.

השפעות הגיל: בגיל מבוגר יכולים להיות בעיות עם לעיסה, בליעה ועיבוד מזון מתאימים, המשפיעים על איכות האכילה והמצב התזונתי.

 

שימוש בתרופות: שימוש נרחב בתרופות סותרות חומצה ותרופות משככות כאב לא סטירואידיליות, NSADs, פוגעות בתפקוד תקין על מערכת העיכול ומאפשרות חדירת חיידקים פתוגניים למערכת.

 

דיסביוזיס, הפרעה בחיידקי המעיים: אוכלוסיית החיידקים השוכנת במעיים בקרב בני הגיל השלישי נחלשת ומתדלדלת עם הגיל באופן טבעי. אם מוסיפים לכך את השימוש בתרופות, כמו שציינו, מעלים סיכון לחשיפה לזיהומים מסוכנים כמו קלוסטידיום דיפצילי, כמו אחרי שימוש באנטיביוטיקה. חיידק זה מעלה בתורו את הסיכון להתפתחות IBD, ולכן שימוש באנטיביוטיקה בגיל זה טוב שיעשה בזהירות.

 

סעפת: דיברטיקוליטיס, דלקת של סעיפים במעי הגס. נפוצה מאוד בגילאים אלה. חשוב לאבחן מדויק ולהיות מודעים לנוכחות מחלות נלוות במעי.

 

עצירות כרונית גם היא מאפיינת את ההאטה של תפקוד המעי בגילאים מבוגרים. עצירות כרונית מעלה סיכון להתפתחות סעפת וסרטן המעי הגס, שגם הוא בתורו בסיכון מוגבר בנוכחות דלקת כרונית במעי.

 

שילוב מחלות אחרות: מחלות נלוות נוספות כמו סכרת, מחלות לב, יתר לחץ דם, אוסטיאופורוזיס מעלות את האתגר של טיפול נכון במחלות מעיים בגיל השלישי.

 

התקדמות מחלה מתונה אבל מסוכנת. אמנם העדויות מראות שהמהלך של מחלות אלה בגילאים מבוגרים מתון יותר מאשר בגילאים צעירים, אך עדיין יש להיות ערניים ולפעול למניעת מקרי מוות מסיבוכים כפי שקורה לא פעם בגילאים אלה.

 

יותר נשים חולות בגיל 60 פלוס 

הנתונים העולמיים מצביעים על כך ששכיחות מחלות המעי הדלקתיות בעשור השביעי גבוהה יותר מזו שאחרי גיל 70, וכי נשים לוקות במחלות אלה בגילאים מבוגרים יותר, בכ- 14% יותר מגברים.

 

ההופעה הקלינית דומה, אבל המיקום היותר נפוץ של המחלות הינו במעי הגס (16% יותר). והתנהגות המחלה דלקתית, לעומת חודרנית או חסימתית.

תופעות לוואי בטיפול תרופתי בגיל מבוגר (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
תופעות לוואי בטיפול תרופתי בגיל מבוגר(צילום: shutterstock )
 

מחקר מצא: סיכון מוגבר לזיהום בטיפול תרופתי

שימוש בקורטיקוסטרואידים נפוץ מאד בטיפול בזמן התלקחות של המחלות קרוהן וקוליטיס. לרוב זהו טיפול זמני שמוחלף בהמשך בטיפול לדיכוי הדלקת, החל מתרופות "קלות" יותר כמו 5-ASA, דרך מדכאי מערכת החיסון וכלה בתרופות ביולוגיות המתערבות במנגנון הדלקתי של הגוף.

 

קבוצת חוקרים מקנדה וחיפה עקבה במשך מספר שנים אחרי 3,522 חולי IBD עם התפרצות המחלה אחרי גיל 66. במהלך המעקב התגלו 564 מקרים של זיהום חמור, בעיקר בקרב אלה שטופלו בתרופות סטירואידליות במשך 6 חודשים קודמים לאירוע הזיהום.

 

עוד מצאו החוקרים כי הסיכון לפתח זיהום חמור בתקופת זמן זו עמד על 2.3. בקרב החולים שנמצאו עם הטיפול הסטיראודילי ב-45 ימים אחרונים, הסיכון היה מוגבר במיוחד.

 

מסקנת החוקרים הייתה כי שימוש בתרופות סטירואידאליות לדיכוי התקף של קרוהן או קוליטיס בחולים מבוגרים מגיל 66 מעלה סיכון לזיהומים חמורים.

  

לצד מסקנות המחקר האחרון יש להזכר בתופעות לוואי כלליות של התרופות הסטירואידליות, הנמצאות בשימוש שנים רבות.

 

בשימוש ממושך גלוקו-קורטיקו סטירואידים מעלים סיכון לסינדרום המטבולי (השמנה, סכרת, מחלות לב וכלי דם), אך גם בשימוש נקודתי הם פוגעים באיכות חיים על ידי יצירת עוררות יתר, חוסר שינה, חוסר שקט, ובנוסף מגבירים במיוחד את הפגיעה בעצמות, עד כדי החמרת דלדול מסת העצם, אוסטיאופורוזיס.

ירקות ירוקים כטיפול. ניתן לשתות כמיץ סחוט מסונן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירקות ירוקים כטיפול. ניתן לשתות כמיץ סחוט מסונן(צילום: shutterstock)
  

טיפול תזונתי אפקטיבי בקרוהן

לאחרונה אנחנו עדים למסה גדלה והולכת של מחקרים המראים את היעילות של טיפול תזונתי במחלות מעי דלקתיות, בייחוד בקרוהן.

 

שימוש בפורמולות הזנה רפואיות כבר הוכח כיעיל בילדים ובמבוגרים בהם מתחילים את הטיפול בשלב הקרוב לאבחון. עבודות חדשות מציגות שיפור משמעותי במדדי הדלקת בעקבות תזונה נקיה מחומרים מלאכותיים, כגון חומרים מתחלבים ומשמרים, בשר אדום ומעובד וכדומה.

 

יחד עם זאת, עולה קרנן של פירות שנמצאים כמזונות אנטי דלקתיים. כמובן שיש להתאים את סוג הפירות למצב העיכול והספיגה, אך כמעט כל חולה יכול לנסות ולהכניס בננות בשלות לתפריטו, רצוי כמחית בהתחלה.

 

מה לאכול: מזונות עשירים בחלבון איכותי אך קלים לעיכול כמו דגים טריים וביצים, גם חלבון צמחי כמו טופו. רצוי שהכל יהיה אורגני בפיקוח משרד החקלאות.

 

כמו כן, חשוב מאוד לתסף במינרלים כמו סידן וויטמין D, למנוע חסר דם ולהוסיף ויטמינים נוספים כמו ויטמין B12, ומינרלים נוספים כמו מגנזיום ואשלגן. אלה נמצאים בשפע בירקות ירוקים אותם ניתן להתחיל לצרוך כמיץ סחוט ומסונן.

 

שילוב עם טיפולים משלימים

בקליניקה אנחנו עדים להשתפרות מעודדת ביותר בקרב חולים עם מחלות קרוהן וקוליטיס בדרגת חומרה קלה ובינונית. במיוחד יעיל השילוב האינטגרטיבי בין ייעוץ וליווי תזונתי, שימוש מושכל בצמחי מרפא ודיקור סיני (המוכח כבר כמוריד מדדי דלקת) והקלה על התמודדות עם הסטרס באמצעות מדיטציות ותהליכים פסיכותרפיים המוכיחים את עצמכם כיעילים ביותר עבור כל שכבות גיל, ועבור הגיל השלישי במיוחד.

 

 

הכותבת הינה דיאטנית קלינית. מייסדת ומנהלת מרכז "דרך הבטן" , המרכז לבריאות מערכת העיכול 

 


ד"ר מייקל גרגר, רופא המתמחה בתזונה, מסביר את תוצאותיו של מחקר מיפן שבדק את ההשפעה של שינוי תזונתי על התקפי מחלת הקרוהן בחולים:

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
7 מיליון חולים מאובחנים בעולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים