שתף קטע נבחר

אהובכם נפטר? זה מה שיקרה לפנסיה שלו

קרן הפנסיה כוללת, בין השאר, כיסוי ביטוחי למקרה פטירה, המבטיח תשלום לאורך שנים לבן או בת הזוג הנותר בחיים וכן לילדים. מה חשוב לשים לב ומי באמת יירש את כספי הפנסיה במקרה פטירה?

לצד האובדן הקשה בפטירת בן או בת משפחה, ישנן מספר סוגיות לגבי ההתנהלות הכלכלית הנוכחית והעתידת של התא המשפחתי ה"חדש". דוד הוא אב ל-2 ילדים קטנים, שאשתו נפטרה לאחרונה בנסיבות מצערות. לנפטרת הייתה קרן פנסיה מקיפה חדשה בה נצברו כ-35 אלף שקל בלבד.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

חובה לבדוק: אתם מפסידים כסף בחיסכון?

 

מלבד הקושי להסתגל למציאות החדשה, לא מעט חששות עלו בליבו של דוד - כיצד ניתן להתקיים מסכום כל כך נמוך לאורך שנים. אולם מתברר, שלמרות שאשתו חסכה מעט כסף, הוא זכאי לקבל מקרן הפנסיה מיליוני שקלים בשנים הקרובות.

 

קרן הפנסיה כוללת בין היתר כיסוי ביטוחי למקרה מוות. כיסוי זה מקנה לשאריו של המבוטח כמוגדר בתקנון הקרן, זכות לקבלת קצבה עד סוף ימיהם (אף אם התחתנו לאחר מכן). הילדים יקבלו עד הגיעם לגיל 21.

 

במקרה של פטירת מבוטח לפני שהתחיל לקבל קצבת זקנה, נדרשת אבחנה בין מבוטח פעיל - מבוטח המפקיד לקרן הפנסיה באופן שוטף לקרן ו/או שיש לו כיסוי ביטוחי למקרה מוות, לבין מבוטח שאינו פעיל.

 

במקרה של פטירת מבוטח פעיל, יקבלו שאריו (לפי התקנון) קצבה חודשית בהתאם לשכר הקובע שהיה לו בקרן הפנסיה. "אחוז הכיסוי המקסימלי בקרן פנסיה לבן או בת הזוג הוא 60% מהשכר הקובע של המבוטח. כמו כן, יתום זכאי לעד 30% נוספים מהשכר הקובע",  מציין אייל סיאני, ממונה ציות ואכיפה בהלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה. "אם יש יותר מיתום אחד, כל היתומים יקבלו עד 40% מהשכר הקובע".

 

סיאני מוסיף כי "במידה ובן או בת הזוג אינו בחיים, היתומים יקבלו 100% מהשכר הקובע. אגב, לא הרבה יודעים, אבל במקרה וסך החיסכון בקרן הפנסיה גבוה מסך הקצבאות שישולמו, יוגדלו קצבאות השארים עד לסך החיסכון".

 

יש לציין כי אחוז הכיסוי הביטוחי הניתן לנו אינו בהכרח המקסימלי (היות והוא מושפע, בין היתר, מהמסלול הביטוחי בו נמצא המבוטח, גיל הצטרפות לקרן ועוד) ולכן חשוב מאד לבדוק מה אחוז הכיסוי הביטוחי שלנו ולפעול להגדלתו במידת הצורך והאפשר.

 

בחזרה לדוגמא, לאשתו של דוד היה את הכיסוי הביטוחי המקסימלי על שכרה הקובע שעמד על 10,000 שקל. לאור זאת, דוד וילדיו יקבלו מקרן הפנסיה קצבת שארים על סך 10,000 שקל מידי חודש, ובעת הגיעו ילדיו לגיל 21, ימשיך דוד לקבל קצבה על סך 6,000 שקל.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

עד כה הפירוט מתייחס כאמור למקרה של מבוטח פעיל (המפקיד באופן שוטף לקרן הפנסיה). "במקרה של מבוטח לא פעיל", מציין סיאני "יקבלו שאריו (לפי התקנון) קצבה המחושבת לפי הסכום אותו צבר בלבד. כמו כן, במידה ולנפטר אין שארים כמוגדר בתקנון הקרן, הכספים ישולמו כסכום חד פעמי ליתר הזכאים".

 

מי זכאי לקבל את כספי הפנסיה?

הזכאים לכספי חיסכון פנסיוני של מבוטח בקרן פנסיה מקיפה חדשה שנפטר הינם אחד מהשלושה לפי הסדר הבא: שארים, מוטבים ויורשים.

 

שאירים על פי חוק. הזכאים לקבל את פיצויי הפיטורים של מי שנפטר טרם פרישתו ממקום העבודה. זהות השארים מוגדרת בסעיף 5 בחוק פיצויי פיטורים. חשוב לדעת כי כספי הפיצויים ישולמו לשארים אלו גם אם הנפטר ציווה בצוואתו להורישם לאדם אחר שאינו נכלל בהגדרת שארים לפי חוק פיצויי פיטורים.

 

שאירים ע"פ תקנון הקרן. נוסף להגדרת שארים לפי חוק, בתקנון קרן הפנסיה ישנה הגדרה מיוחדת לשארים - מי שנכלל לרוב בגדר שארים בקרן הפנסיה הוא אלמן / אלמנתו של מבוטח שנפטר, לרבות הידוע/ה בציבור כבן/בת זוגו/ה וילדים עד גיל 21. יצוין כי ישנן קרנות פנסיה המרחיבות הגדרה זו גם לעניין ילד חורג/מאומץ, הורה נתמך וכו'.

 

מוטבים. מי שנקבעו על ידי העמית כזכאים לקבל את הכספים לאחר מותו. המוטבים נקבעים לרוב על ידי המבוטח בעת הצטרפותו לקרן הפנסיה, אך ניתן לשנות אותם בכל עת באמצעות הודעה בכתב לקרן. כל עמית רשאי לקבוע את מוטביו כראות עיניו ולפי חלוקה שיחפוץ, ובלבד שיש למוטב תעודת זהות או מספר עמותה/חברה/תאגיד.

 

יורשים על פי צוואה. מי שקבע הנפטר בצוואתו שיהיו יורשי עזבונו. יורשים אלו יוכלו לממש את זכותם על פי הצוואה באמצעות צו קיום צוואה שיוציא בית המשפט. אם אין יורשים על פי צוואה, יועברו הכספים ליורשים על פי דין.

 

יורשים על פי דין. הזכאים על פי חוק ירושה לקבל את רכושו ועזבונו של המנוח אם לא הותיר אחריו כל הוראה אחרת.

 

בשורה התחתונה, חשוב מאד לבדוק באיזה מסלול ביטוחי אנו נמצאים בקרן הפנסיה ומה הכיסוי הביטוחי שיש לנו (ולמשפחתנו) במקרה מוות ונכות. עבור אותה תוספת ביטוחית, מנוכה סכום מסויים מהחיסכון, לכן לרווקים למשל אין צורך בביטוח שארים וחבל גם לשלם עבורו מהחיסכון. מנגד, במקרה של שינוי בסטטוס מרווק לנשוי - חשוב לשים לב כי ביטוח השארים קיים.

 

כמו כן, מומלץ לבחון את רישום המוטבים מידי כמה שנים לאור שינויים כגון נישואין, לידות ועוד. ניתן להסתכל בדו"ח השנתי שכל עמית מקבל מקרן הפנסיה ולראות האם קיים מינוי מוטבים, ואם כן - מתי בוצע.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים