שתף קטע נבחר

ירושלים: צמצום בפער בגידול האוכלוסיה בין יהודים לערבים

הפער בין שיעור הגידול של האוכלוסייה הערבית בבירה ליהודית עמד ב-2014 על 0.5% בלבד - לעומת 1.4% ב-1994. שיעור הפריון בירושלים כמעט כפול מאשר בתל אביב. מאזן ההגירה בעיר - הנמוך ביותר זה שנים

היהודים מדביקים את קצב הגידול של הערבים בירושלים . כך עולה מנתונים שפרסם היום (ג') מכון ירושלים לחקר ישראל. אמנם שיעור הגידול של האוכלוסייה הערבית בירושלים בשנת 2014, 2.7%, גדול משיעור גידול האוכלוסייה היהודית, שעומד על 2.2%, אך מדובר בשתי מגמות הפוכות. בשני העשורים האחרונים חלה ירידה בשיעור הגידול של האוכלוסייה הערבית, שעמד על 3.1% לפני 20 שנה, בעוד ששיעור הגידול באוכלוסייה היהודית עלה מ-1.7% בתקופה המקבילה ל-2.2% בשנת 2014. את הגידול בשיעור האוכלוסייה היהודית מייחסים במכון לעלייה בשיעור החרדים באוכלוסייה.

 

כמו כן, לראשונה עקף המגזר היהודי את המגזר הערבי בשיעור הריבוי הטבעי, כלומר מספר לידות פחות פטירות לכל 1,000 נפשות. שיעור הריבוי הטבעי בקרב האוכלוסייה היהודית עלה מ-23.1 בשנת 2012 ל-23.7 ב-2014, בעוד שהשיעור בקרב האוכלוסייה הערבית בירושלים באותה תקופה ירד מ-23.7 ל-23.4.

 

חרדים. האחראים הראשיים לעלייה בשיעור האוכלוסייה היהודית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חרדים. האחראים הראשיים לעלייה בשיעור האוכלוסייה היהודית(צילום: EPA)

ירושלים ידועה כעיר עם הרבה משפחות ברוכות ילדים ובשנת 2014 שיעור הפריון הכולל בה עמד על 3.9 לאישה - גבוה באופן ניכר משיעורי הפריון בתל אביב ובחיפה (2.2 ו-2.3 בהתאמה), ומהממוצע בישראל - 3.1.

 

הגידול באוכלוסייה החרדית מסביר נתון מפתיע נוסף, המצביע על כך ששיעור הפריון הכולל של הנשים היהודיות בירושלים עמד על 4.3 (3.0 בישראל), והוא היה גבוה משיעור הפריון הכולל בקרב הנשים הערביות בירושלים - 3.3 (3.2 בישראל), שנמצא בירידה בשנים האחרונות.

 

מדובר בנתונים שהופכים את התפיסה המקובלת כי האוכלוסייה הערבית בירושלים הולכת וגדלה. במשך שנים הנחת העבודה של מתווי המדיניות התבססה על יחס של 60% יהודים ו-40% ערבים, ואכן הנתונים מראים כי של בסוף שנת 2014 אוכלוסיית ירושלים מנתה 849,800 תושבים, מתוכם: 533,900 (63%) יהודים ואחרים (שאינם ערבים), ו-315,900 (37%) ערבים. הצעות כמו סיפוח מבשרת וצור הדסה לירושלים נועדו אך ורק כדי לשמר את הרוב היהודי בבירה, וכעת המגמות החדשות מצביעות על שינוי שיצריך חשיבה מחדש.

 

בנייה בירושלים. השפיעה על הירידה בהגירת תושבים מהבירה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בנייה בירושלים. השפיעה על הירידה בהגירת תושבים מהבירה(צילום: AFP)

"ההנחה שרווחה במשך שנים בקרב חוקרים ומתווי מדיניות הייתה שהשיעור של האוכלוסייה הערבית בעיר ילך ויגדל והיה חשש שבעתיד היחס עלול להגיע אפילו ל-50-50. היום מתברר שהמציאות הולכת ומשתנה וששיעור הפריון של החברה הערבית יורד, ובהתאמה שיעורי הגידול האחרים", אומר יאיר אסף שפירא, חוקר במכון ירושלים לחקר ישראל.

 

השנתון הסטטיסטי שמפרסם המכון מדי שנה בשיתוף עיריית ירושלים מתפרסם השנה בפעם ה-30 ונותן סקירה רחבה של נושאים הנוגעים לתושבים העיר, כגון הגירה, תיירות, חינוך, תעסוקה, דיור ועוד.

 

כך למשל, בעוד נתוני הלמ"ס שפורסמו השנה לימדו על המשך מגמת ההגירה השלילית מירושלים, השנתון מביא נתונים המאזנים את התמונה. על פי חוקרי המכון, מאזן ההגירה של ירושלים בשנת 2014 הוא הנמוך ביותר בשנים האחרונות. אחד הגורמים המשפיעים על מאזן ההגירה הוא היקף הבנייה המואצת למגורים בעיר. עוד ציינו במכון כי כ-40% מהעוזבים את העיר עוזבים למטרופולין ירושלים, מתוכם שיעור גבוה של חרדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הפער מצטמק. חרדים בירושלים
צילום: AFP
מומלצים