שתף קטע נבחר

תלמידות תיכון גילו קמיע בן 3,300 שנה

במסגרת ביצוע עבודות תשתית לבניית כביש גישה ליישוב ציפורי, התגלה קמיע חרפושית מצרית, מהתקופה הפרעונית. הקמיע נחשף על-ידי צוות חפירה המורכב מתלמידות כיתה י' שמבצעות פרויקט מחויבות אישית ועובדת רשות העתיקות

תלמידות תיכון מקריית ביאליק, חשפו הבוקר (ג') קמיע חרפושית מצרי בן 3,300 שנה, במהלך חפירות שערכו באזור היישוב ציפורי בגליל התחתון. הקמיע נמצא על-ידי צוות חפירה שהורכב מתלמידות כיתה י' ועובדת רשות העתיקות, צילה סורוקוב, במסגרת ביצוע עבודות תשתית לבניית כביש גישה חדש שעורכת במקום חברת נתיבי ישראל.

 

קמיע החרפושית שמצאו התלמידות  (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות) (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)
קמיע החרפושית שמצאו התלמידות (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)

350 תלמידי שכבת י' של קרית חינוך אורט קרית ביאליק, משתתפים השבוע בחפירות ארכיאולוגיות עם רשות העתיקות ברחבי הגליל, כחלק מפרויקט מחויבות אישית של משרד החינוך. בין היתר מבצעים התלמידים חפירות ארכיאולוגיות ב-6 אתרים שונים, בהם: טמרה-זועבייה, מגדל העמק, ציפורי, שלומי, סנדלה ויקנעם. התלמידים חופרים, מסננים ממצאים, חוקרים את המורשת התרבותית של הגליל, וכפי שקרה הבוקר אף חושפים ממצאים מתקופות קדומות. "ההתרגשות מהמציאה היתה רבה, ועיני התלמידות ממש נצצו", סיפר נמרוד גצוב, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות. "כשניגשתי לראות מה נחשף, הופתעתי לגלות שמדובר בקמיע מצרי, משום שבדרך כלל מוצאים ממצאים כאלה בקברים. החפירה שלנו מתמקדת בתקופות קדומות יותר מזו של הקמיע, ומסקרן לדעת איך הוא התגלגל לכאן".

 

לדברי ד"ר דפנה בן תור, אוצרת הארכיאולוגיה המצרית במוזיאון ישראל שזיהתה את החרפושית, "מדובר בחרפושית מצרית מהתקופה הרעמססית, מימי השושלת ה-19 - ימי תור הזהב של מצרים הפרעונית. החרפושיות שימשו לרוב כקמיעות עבור כל מי שיכול היה להרשות לעצמו. ברוב המקרים הן שמשו כקמיעות קבורה, אבל הן שמשו גם את החיים, ורובן היו מחוברות במקור לטבעות".

 

קמיע החרפושית שמצאו התלמידות (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות) (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)
קמיע החרפושית שמצאו התלמידות(צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)

תלמידות כיתה י'2 שמצאו את הקמיע  (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות) (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)
תלמידות כיתה י'2 שמצאו את הקמיע (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)

תלמידות כיתה י'2 שמצאו את הקמיע  (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות) (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)
תלמידות כיתה י'2 שמצאו את הקמיע (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)

צוות החפירה של תלמידות כיתת י' 2, יחד עם מנהל אורט קרית ביאליק, רמי פורת, ואנשי רשות העתיקות  (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות) (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)
צוות החפירה של תלמידות כיתת י' 2, יחד עם מנהל אורט קרית ביאליק, רמי פורת, ואנשי רשות העתיקות (צילום: דינה גורני, רשות העתיקות)

תלמידי שכבה י' משתתפים בשבוע חפירות מרוכז עם רשות העתיקות בגליל   (צילום: מיקי פלג, רשות העתיקות) (צילום: מיקי פלג, רשות העתיקות)
תלמידי שכבה י' משתתפים בשבוע חפירות מרוכז עם רשות העתיקות בגליל (צילום: מיקי פלג, רשות העתיקות)

תלמידי שכבה י' משתתפים בשבוע חפירות מרוכז עם רשות העתיקות בגליל  (צילום: מיקי פלג, רשות העתיקות) (צילום: מיקי פלג, רשות העתיקות)
תלמידי שכבה י' משתתפים בשבוע חפירות מרוכז עם רשות העתיקות בגליל (צילום: מיקי פלג, רשות העתיקות)

 

רמי פורת, מנהל קרית החינוך אורט קרית ביאליק, אמר בהתרגשות על התגלית של תלמידותיו. "בשנה הבאה יסעו התלמידים שלנו במשלחת לפולין, ואנו רואים בחפירה הארכיאולוגית חלק מההכנה שלהם למסע.

רוב התלמידים נולדו בארץ, ונכון שיכירו את ההיסטוריה של הארץ שלהם, לצד ההיסטוריה של העם היהודי כולו. ההשתתפות בחפירות היא נדבך נוסף של העצמת ערך הנתינה, לצד הקניית ערכי המורשת".

 

ניסים פרץ, מנכ"ל חברת נתיבי ישראל, אמר: "הפרויקט לשדרוג התשתיות בצפון הארץ הינו חשוב ואסטרטגי, והוא נעשה תוך שמירה על העבר והמורשת ההיסטורית, כמו בכלל הפרויקטים שמבצעת החברה ברחבי הארץ. התגלית הארכיאולוגית החשובה מזכירה לנו את השליחות הציונית שבה אנו עוסקים- פיתוח מדינת ישראל ותשתיות התחבורה שלה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דינה גורני, רשות העתיקות
הקמיע בת ה-3,300 שנים
צילום: דינה גורני, רשות העתיקות
מומלצים