שתף קטע נבחר

 

קרב סייף. הצעירה המצרית שלא סופרת את המשטר

סנא סייף בת ה-22 היא בת למשפחה מפורסמת במצרים של פעילים למען דמוקרטיה וזכויות אדם. היא החליטה לקרוא תיגר על מערכת המשפט, שלטענתה ממלאת את הוראות הנשיא א-סיסי וממשלתו, ויושבת בכלא אחרי שהעליבה שופט והורשעה בהעלבת עובד ציבור: "לא אשתתף בהצגה הזו"

"לא קל להיות בכלא ואני יודעת את זה". סייף (צילום: AP) (צילום: AP)
"לא קל להיות בכלא ואני יודעת את זה". סייף(צילום: AP)

 

פעילה למען זכויות אדם במצרים החליטה שנמאס לה ממערכת המשפט במדינה. כשסנא סייף בת ה-22 זומנה לחקירה במשטרה באשמה שהסיתה למחאה נגד השלטונות, היא סירבה לענות לשאלות השופט החוקר ואמרה לו שלא תשתתף ב"הצגה" ושבתי המשפט והתובעים כולם פועלים לפי רצון הממשלה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

המום ונעלב, השופט החוקר לא הגיש נגד הצעירה כתב אישום בגין הסתה ובמקום זאת הגיש נגדה כתב אישום בגין העלבת עובד ממשלה בעת מילוי תפקידו. תוך כמה ימים הועמדה סייף למשפט, הורשעה ונידונה לשישה חודשי מאסר. היא סירבה להופיע באולם בית המשפט ולאחר מכן סירבה לערער על גזר הדין. ב-14 במאי היא הסגירה את עצמה לרשויות וכעת היא מרצה את עונשה בבית סוהר מחוץ לקהיר.

 

סייף עם אחיה, הבלוגר המפורסם עלא עבד אל-פתאח (צילום: AP) (צילום: AP)
סייף עם אחיה, הבלוגר המפורסם עלא עבד אל-פתאח(צילום: AP)
"זה לא מעשה שחצני או יהיר. לא קל להיות כלוא ואני יודעת את זה", כתבה סייף בעמוד הפייסבוק שלה לפני שהסגירה את עצמה.

 

מעלימים את מהפכת 2011, מהללים את הפיכת 2013

המחאה החריגה של הצעירה המצרית משקפת את התסכול העמוק בקרב הפעילים הרבים למען דמוקרטיה במצרים שהובילו את המחאה הגדולה ב-2011 נגד משטרו של חוסני מובארק ואת הפלת משטרו. חמש שנים אחרי, לטענתם, מערכת השלטון פועלת לחלוטין נגדם ומעליה הממשלה של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

כלי התקשורת במצרים משתיקים כל זכר למהפכת 2011, אך מזכירים בהבלטה גדולה את מהפכת 2013, שהייתה למעשה הפיכה צבאית שהוביל שר ההגנה ומפקד הצבא דאז א-סיסי. ההפיכה הובילה להפלת משטר "האחים המוסלמים" בראשות הנשיא מוחמד מורסי, הנשיא הראשון במצרים שנבחר באופן דמוקרטי, והיא באה לאחר הפגנות מחאה גדולות ברחבי המדינה הערבית נגד הנשיא האיסלאמיסטי.

 

א-סיסי נבחר לנשיא מצרים כשנה לאחר ההפיכה הצבאית וטען שקיבל מהעם מנדט לעשות כל מה שנדרש כדי להביא ליציבות המדינה לאחר שנים של חוסר יציבות.

 

לא מרשה הפגנות רחוב במצרים. א-סיסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא מרשה הפגנות רחוב במצרים. א-סיסי(צילום: AFP)
ב-2013 נחקק במצרים חוק שאוסר למעשה הפגנות רחוב - דבר שהוביל לחיסול הפגנות המחאה במדינה. לצד אלפי איסלאמיסטים שנעצרו ונכלאו על ידי הרשויות המצריות, לאחר שמחו על הפלת מורסי, נשלחו לכלא גם פעילים חילוניים בולטים.

 

התקשורת על המהפכנים החילוניים: צעירים נאיבים שגורמים לכאוס

התקשורת הפרו-ממשלתית במצרים הצליחה להסית את הציבור הממורמר במדינה נגד הפעילים למען דמוקרטיה שהובילו את מהפכת 2011 ונגד מבקריו של א-סיסי, ותיארה אותם - במקרה הטוב - כצעירים נאיבים שגורמים לכאוס, או במקרה הרע - לבוגדים שמנסים בכוונה להרוס את המדינה.

 

א-סיסי שב ומתעקש שמערכת המשפט במצרים עצמאית ושאין למתוח ביקורת על פסקי הדין שלה מחוץ לבתי המשפט. אך בין שהיא פועלת בהתאם ללחץ הממשלה ובין שהיא פועלת באופן עצמאי, מערכת המשפט המצרית פועלת ברוב המקרים לטובת כוחות הביטחון.

 

בתי משפט במצרים הטילו עונשי מאסר כבדים על איסלאמיסטים, פעילים חילוניים ומפגינים, וברוב המקרים לא היו להם בכלל ראיות נגדם. כך טוענים ארגונים למען זכויות אדם. התביעה במדינה מגישה מצד אחד כתבי אישום תחת אישומים עמומים כמו סיכון ביטחון המדינה ויציבותה, ומצד שני עוצמת עין לעבירות קשות של שוטרים, בהן עינויים, היעלמויות של עצורים וביצוע מעצרים ללא כתבי אישום.

 

"בתי הוכתה על ידי כוחות הביטחון". אמה של סייף, ליילה סייף (צילום: AP) (צילום: AP)
"בתי הוכתה על ידי כוחות הביטחון". אמה של סייף, ליילה סייף(צילום: AP)

ההתעמתות של סייף עם חוקריה "הייתה הדבר הכן ביותר שמישהו אי פעם אמר על מערכת המשפט המצרית", אמר ואהל איסקאנדר, בלוגר מפורסם וחבר קרוב של סייף, לסוכנות הידיעות AP.

 

"השופטים והתובעים לא רוצים את 'האחים המוסלמים' בשלטון"

פעילי זכויות אדם רבים משוכנעים שמערכת המשפט המצרית קשורה קשר עז לממשלתו של א-סיסי. עם זאת, עורך הדין ופעיל זכויות האדם נג'אד בוראיי ציין כי לשופטים ולתובעים יש בעצמם אינטרס להבטיח ש"האחים המוסלמים" של מורסי, תנועה שהוצאה מחוץ לחוק והוגדרה ארגון טרור, לא ישובו לשלטון והם אכן מאמינים שהפעילים המוחים במדינה מאיימים על יציבותה.

 

"מערכת המשפט, בדיוק כמו מעמד הביניים שתומך בא-סיסי, מלאה חששות. חשש מ'האחים המוסלמים', חשש מהיעדר ביטחון וחשש שיהיה שידור חוזר למה שקרה בעיראק ובסוריה", הוא אמר. "יש תחושה שא-סיסי הציל אותם מ'האחים המוסלמים', שהשופטים חששו שיטהרו את מערכת המשפט וימלאו אותה בתומכיהם".

 

סייף היא עורכת וידאו שעבדה על "הכיכר", סרט תעודה שהיה מועמד לאוסקר ב-2013 שמספר על מהפכת 2011. היא מגיעה ממשפחה ידועה ביותר במצרים של פעילים למען דמוקרטיה וזכויות אדם. אביה אחמד סייף אל-איסלאם, שהלך לעולמו ב-2014, היה עורך דין ופעיל זכויות אדם מפורסם במצרים. אמה ליילה סייף היא מתמטיקאית, מרצה באוניברסיטה ופעילה ידועה במדינה למען עצמאות אקדמית.

 

אחיה הגדול של סייף, עלא עבד אל-פתאח, נחשב לדמות אייקונית בתנועה למען דמוקרטיה במצרים. הוא מרצה עונש מאסר של חמש שנים בגין השתתפות בהפגנת רחוב ב-2013. אחותה של סייף, מונה, נודעה כמבקרת חריפה ביותר של משטרו של א-סיסי. דודתה, אחדאף סווייף, היא סופרת ופעילת זכויות אדם.

 

בובות של המשטר. השופט שבאן א-שאמי שדן את מורסי למוות (צילום: AP) (צילום: AP)
בובות של המשטר. השופט שבאן א-שאמי שדן את מורסי למוות(צילום: AP)
ההתנגשות הראשונה של סייף עם הרשויות במצרים הייתה בדצמבר 2011, כשהשתתפה בשביתת שבת במחאה על מינוי פוליטיקאי בכיר במשטר מובארק לתפקיד ראש הממשלה. הוא הייתה עצורה במשך יום אחד ולטענת אמה הוכתה על ידי כוחות הביטחון. היא הגישה תלונה נגד חייל שהיכה אותה וצירפה לתלונה דו"ח רפואי שפירט את פציעותיה. "אבל כמו תמיד במקרים האלה, לא יצא מזה כלום", אמרה אמה של סייף.

 

הפגינה לבד: "אני עדיין מהפכת ינואר"

בשנת 2014 נידונה סייף לשלוש שנות מאסר בגין הצטרפות להפגנה נגד חוק ההפגנות. אחרי שישבה 15 חודשים בכלא היא הייתה אחת מבין כמה פעילים ששוחררו מהכלא בחודש ספטמבר לאחר שקיבלו חנינה מהנשיא א-סיסי. כמה חודשים לאחר מכן, ב-25 בינואר 2015, יצאו כוחות המשטרה לרחובות במספרים גדולים כדי למנוע את קיומן של הפגנות מחאה לציון יום השנה למהפכת 2011. סייף יצאה להפגנת מחאה פרטית משלה והסתכנה במעצר: היא צעדה לבדה לכיכר תחריר בשחזור של אחת מצעדות המחאה הגדולות ביותר שנערכו נגד מובארק ועל גבה שלט עם הכיתוב "אני עדיין מהפכת ינואר". את ההתעמתות שלה עם כוחות הביטחון היא תיארה בעמוד הפייסבוק שלה.

 

"בעבר התייחסתי ברצינות ל'מערכת המשפט'", היא כתבה, אבל לדבריה היא התפכחה עם הזמן. היא טענה שתובע אחד בתיק נגדה ב-2014 אמר לה שהוא לא רוצה לשלוח אותה לכלא, אך נמצא תחת לחץ לעשות זאת. שופט אחד, היא כתבה, התעלם ממנה כשסיפרה לו שהיא הוחזקה "במעצר הגנתי" שאותו ניצלה המשטרה כדי לעצור חשודים לתקופות זמן ארוכות מבלי להגיש נגדם כתבי אישום.

 

הנשיא הראשון שנבחר באופן דמוקרטי הודח בהפיכה צבאית על ידי שר ההגנה שלו. מורסי (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא הראשון שנבחר באופן דמוקרטי הודח בהפיכה צבאית על ידי שר ההגנה שלו. מורסי(צילום: AP)

טאהר א-נאסר, עורך דין שהיה נוכח בעת חקירתה של סייף, אישר את הדברים שאמרה לשופט שחקר אותה. "היא ידעה מה היא אומרת ושהיא תשלם כל כך מחיר", הוא אמר.

 

פעילי זכויות אדם טוענים שמערכת המשפט במצרים התמודדה עם מספר עצום של מעצרים מאז 2013 - לכל היותר כ-40 אלף. "מערכת המשפט סבלה משבר חלקי ב-18 החודשים האחרונים", אמר נאסיר אמין, עורך דין ופעיל למען זכויות אדם וחבר בארגון "המועצה הלאומית לזכויות אדם" (NCHR). "מערכת המשפט נושאת מטען קשה מנשוא. היא הפכה לשותפה בשמירה על הביטחון ולא על הצדק", אמר אמין.

 

בחודש שעבר, 152 מפגינים, חלקם נעצרו באופן אקראי, הורשעו ונידונו לעד חמש שנות מאסר בגין השתתפותם בהפגנות נגד החלטת הממשלה המצרית למסור את האיים טיראן וסנאפיר שבים האדום לידי סעודיה. הערעור של 47 מהם התקבל ובמקום כלא הם נדרשו לשלם כל אחד קנס של כעשרת אלפים דולר.

 

גאדה שאחבנדר, פעילה למען זכויות אדם וחברה של סייף, אמרה שיש כמה אנשים שמכנים את אופן המחאה שלה לא שגרתי ולא נורמלי. "אבל האמת היא", היא אמרה, "שסנא היא לא שגרתית משום שהצביעות היא האמונה החדשה והלא תקינה במצרים כי החנפה לגנרל היא כעת הנורמה המקובלת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מרצה שישה חודשי מאסר בגין העלבת עובד ציבור. סייף
צילום: AP
מומלצים