שתף קטע נבחר

נציג מצ"ח: המשטרה צריכה לחקור את נהג האמבולנס שבעט בסכין

התביעה במשפט החייל היורה הציגה סרטון שבו נראה נהג אמבולנס בועט בסכין לעבר גופת המחבל. נציג מצ"ח הודה כי אותו אדם לא זומן לחקירה, ואמר כי יש לחקור אותו בגין שיבוש חקירה. בשל סוגיית ה"מעיל המחשיד" זימנה התביעה חזאי שהעיד על מזג האוויר בזמן הירי

 

אלאור אזריה בבית הדין הצבאי  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אלאור אזריה בבית הדין הצבאי (צילום: מוטי קמחי)
 

מדוע נהג האמבולנס שתועד בועט בסכין לכיוונו של המחבל בזירת הפיגוע בחברון - שנודעה לאחר מכן כפרשת החייל היורה - לא נחקר בעוון שיבוש מהלכי חקירה? בבית הדין הצבאי דנו בכך הערב (ד') במסגרת שלב ההוכחות במשפטו של החייל מיחידת כפיר, אלאור אזריה. הוא הואשם בהריגתו של המחבל, עבד אל-פתאח שריף, ששכב על הקרקע בזירה ב-24 במרס.

 

השופט בדיון שאל את רס"ן רם קינן, ראש צוות החקירה מטעם מצ"ח אם עופר אוחנה, נהג האמבולנס שתועד בועט בסכין, נחקר במצ"ח בעקבות התיעוד. נציג מצ"ח השיב כי הוא נחקר כעד ראיה, אך זאת עוד לפני שהיה ידוע על הסרטון. הוא הודה כי לא זימנו את אוחנה לחקירה לאחר שנודע על התיעוד ואמר כי הוא חושב שראוי וצריך לזמן אותו לחקירה במשטרה בגין שיבוש חקירה.

 

 
 

אוחנה פרסם הודעה שבה מסר כי "חוקרי מצ"ח גבו ממני עדות בשבוע שלאחר האירוע. מסרתי להם את גרסתי המלאה והמפורטת, כולל בעניין הסכין המדוברת. כמו-כן מסרתי את כל החומרים שהיו ברשותי, זאת בשיתוף פעולה מלא עם החוקרים. מאז לא נקראתי לחקירה ואף גורם רשמי כמו מצ"ח, המשטרה, נציגי התביעה או ההגנה לא יצרו איתי קשר".

 

טענתו של החייל היורה, ולפיה חשד שהמחבל שלעברו ירה בחברון נשא על גופו מטען - נדונה אף היא. במסגרת עדותו הוא סיפר לא פעם כי חשש שהמחבל נושא עליו מטען משום שלבש מעיל ביום חם. החזאי, שזומן על ידי התביעה הצבאית, ד"ר עמוס פורת מהשירות המטאורולוגי, הסביר כי באותו בוקר שררו בחברון 18-17 מעלות. את הנתונים מדדו לדברי החזאי בתחנת ראש צורים הסמוכה. בשעה 08:00 בבוקר, מעט לפני שאזריה ירה במחבל, נמדדה טמפרטורה של 17.4 מעלות. כשעה לאחר מכן נרשמה עלייה של שתי מעלות.

החזאי עמוס פורת (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
החזאי עמוס פורת(צילום: מוטי קמחי)

הסנגור שאל אם הטמפרטורות הללו מצדיקות לבוש חם, אך התובע התנגד ואמר שאין זה רלוונטי לעד. גם החזאי הדגיש כי הוא עוסק רק במדידת נתונים.

 

עורכי דינו של אזריה טענו כי החקירה התנהלה שלא על פי חוק. עו"ד אילן כץ אמר: "אנחנו רואים שהתחקיר המבצעי זולג לחקירה, אמירות של פוליטיקאים זלגו גם הן לחקירה. הסרטון של הבעיטה בסכין הוא לא רלוונטי כי זה היה אחרי האירוע. החייל עומת עם סרטים וככל שהמשפט יתקדם נוכיח את העובדה שלא מדובר בעבירת הריגה. קצין החקירות הודה בהגינותו שהיו עדים נוספים שהרגישו בסכנת חיים".

 

עו"ד איל בסרגליק, אף הוא מייצג את אזריה: "חלק מהעדויות זוהמו בניגוד לחוק. יש עשרות עדים שאמרו שהיה חשש למטען, המעיל שלבש המחבל באותו היום העלה חשש למטען. כבר בשלב הראשוני, לפני שהנאשם שוחח עם עורך דין, הוא דיבר על סכנת חיים, סכין ומטען". לדבריו, "לא הייתה כל הצדקה להגיש כתב אישום".


הפגנת תמיכה באזריה מחוץ לבית הדין  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת תמיכה באזריה מחוץ לבית הדין (צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
בדבריהם של השניים הם התייחסו לעדותו של אזריה בעבר, ולפיה ירה במחבל גם נוכח החשש שיושיט ידו לסכין וידקור חיילים. בתביעה טענו מנגד כי המחבל היה מנוטרל ונשלל החשד שנשא על גופו חגורת נפץ, וכי גם הסכין הייתה רחוקה ממנו, כפי שניתן לראות בסרטונים קודמים. אך בסרטון נראה שאחד הנוכחים בעט בסכין לעברו של המחבל ההרוג. 

 

בסרטון תועד כיצד אמבולנס עולה על הסכין שהייתה ברשותו של המחבל, ולאחר מכן אחד הנוכחים בזירה, שפניו לא נראות בסרטון, בועט בסכין לעברו של המחבל לאחר שכבר נורה למוות. התובע סא"ל נדב וייסמן אמר כי "יש טענה שהמחבל הזיז את ידו לכיוון סכין ליד ידו אבל אנו נראה שהטענה הזאת היא טענת שקר".

ראש צוות חקירת מצ"ח, רס"ן רם קינן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ראש צוות חקירת מצ"ח, רס"ן רם קינן(צילום: מוטי קמחי)
 

מוקדם יותר אמר התובע סא"ל נדב וייסמן כי נטל ההוכחה מוטל על הנאשם. "עיקר הגנתו של הנאשם כמעט ואינה חולקת על יסודות העבירה. בפועל, בתיק הזה נטל ההוכחה מוטל עליו. הוא לא טוען לקיומה של הגנה עצמית אלא טוען להגנה עצמית מדומה, לאמור שילוב בין טענת ההגנה העצמית לבין טעות במצב הדברים. הנאשם בעצם מבקש לעשות דין לעצמו. לדעתנו יש ראיות טובות להוכיח שטענת הנאשם לא כנה לא אמינה ולא סבירה". סא"ל וייסמן הוסיף כי בסרטונים נראה כיצד אזריה צועד בנינוחות אל הזירה ויורה במחבל בקור רוח. "אין שום רגע בתיעוד הוויזואלי שבו נראה הנאשם לפתע כמי שנדרך וכמי שנחלץ לקיומה של סכנה ומי שנדרש לבצע מעשה דחוף. אין שינוי בהתנהגותו של הנאשם לאורך כל הדרך".



 

מחוץ לבית הדין עמדו כמה עשרות פעילים שקראו "לשחרר את אלאור". הם הניפו דגלי ישראל ונשאו שלטים. התובע סא"ל נדב וייסמן אמר כי נטל ההוכחה מוטל על הנאשם. "עיקר הגנתו של הנאשם כמעט ואינה חולקת על יסודות העבירה. בפועל, בתיק הזה נטל ההוכחה מוטל על הנאשם. היסוד היחיד שיש לראות הוא הקשר הנסיבתי שנדחה בהסכמה. הנאשם לא טוען לקיומה של הגנה עצמית אלא טוען להגנה עצמית מדומה, לאמור שילוב בין טענת ההגנה העצמית לבין טעות במצב הדברים. הנאשם בעצם מבקש לעשות דין לעצמו. לדעתנו יש ראיות טובות להוכיח שטענת הנאשם לא כנה לא אמינה ולא סבירה".

 

הוא ציין כי "יש תיעוד ברור מאוד למיקומה של הסכין לפני הירי ואחרי הירי והיא רחוקה מידו של המחבל. תשובתו היחידה של הנאשם היא שהוא לא מאמין לסרטון של 'בצלם', אלא שהסכין מתועדת גם על ידי אחרים ונראה את זה לבית הדין". התובע הציג הודעת טקסט ששלח אלאור לאביו דקה וחצי לאחר האירוע: "היה לנו פיגוע. חבר שלי נפצע, הרג מחבל ופצע את השני. אני הרגתי את השני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אלאור אזריה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים