שתף קטע נבחר

הרוסים שעשו "לייק" נגד פוטין והלכו לכלא

בשנה החולפת נכנסו לכלא 54 איש שהורשעו בביטויי שנאה. רובם שיתפו ופרסמו תכנים ברשת שמבקרים את הקרמלין ומתנגדים למעורבות באוקראינה. המשטרה סורקת את הרשת כדי למצוא הסתה, והגולשים לא מבינים למה עוצרים אותם: "אף אחד לא יודע איפה עובר הקו האדום. זה כמו רולטה"

אנסטסיה בובייבה מראה במחשב תמונה של משחת שיניים עם המילים: "תלחצו בעצמכם את רוסיה החוצה!". על שיתוף התמונה הזאת ברשת נידון החודש בעלה אנדריי ליותר משנתיים בכלא.

 

בזמן שהקרמלין טוען שהתמיכה של הציבור במדיניות שלו היא חד-משמעית, הדיכוי נגד משתמשי הרשתות החברתיות שמפרסמים תכנים שנוגדים את רוח השלטון הולך וגובר. האינטרסים של הקרמלין זהים לאלו של החוקרים שלהוטים לדווח על שיעורי הרשעה גבוהים בעבירות קיצוניות.

יותר משנתיים בכלא. אנדריי בובייב (צילום: AP) (צילום: AP)
יותר משנתיים בכלא. אנדריי בובייב(צילום: AP)

לפחות 54 בני אדם נשלחו בשנה שעברה לכלא ברוסיה על ביטויי שנאה - רובם לאחר ששיתפו ופרסמו תכנים ברשת. המספר גבוה כמעט פי חמישה מהנתון לפני חמש שנים. כך לפי ארגון Sova שחוקר ענייני זכויות אדם, לאומנות ושנאת זרים ברוסיה. המספר הכללי של ההרשעות על ביטויי השנאה ברוסיה עלה ל-223 בשנה שעברה לעומת 92 ב-2010.

 

חוק מ-2002 מגדיר קיצוניות כפעילות שנועדה לפגוע בביטחון הלאומי של המדינה או בסדר החוקתי שלה, או להלל טרור וגזענות וכן לעודד אנשים אחרים לעשות זאת. חוסר הבהירות שבחוק מאפשר להעמיד לדין רבים, מניאו-נאצים ועד למי שכותב ברשת משהו שעלול להתפרש כהסתה. בסוף ההחלטה אם פוסט ברשת חברתית מהווה סכנה לאומה או לא תלויה בבית המשפט.

 

בפברואר 2014, בזמן ההפיכה באוקראינה, חתם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על חוק שמחריף את הענישה על פשעים קיצוניים שאינם אלימים - כמו ביטויי שנאה. ביולי של אותה שנה, שלושה חודשים אחרי שרוסיה סיפחה את חצי האי קרים, הוא חתם על חוק שהופך קריאות "להרוס" את שלמותה הטריטוריאלית של רוסיה לעבירה פלילית שדינה עד חמש שנות מאסר. רבים מהשיתופים ברשת שנגמרו בהרשעות היו ביקורת על מעורבותה של רוסיה באוקראינה. זה גם היה טבע המאמרים והתמונות ששיתף בעלה של בובייבה, חשמלאי בן 40.

אנסטסיה ואנדריי (צילום: AP) (צילום: AP)
אנסטסיה ואנדריי(צילום: AP)

 

"אנדריי חושב שהוא הועמד לדין כדי שאזרחים פשוטים אחרים יירתעו מלבטא את דעתם", אמרה עורכת דינו. אשתו מספרת שהוא העביר זמן רב באינטרנט, משתף קישורים ומאמרים בדף הרשת החברתית VKontakte, וניהל ויכוחים פוליטיים באתרי חדשות מקומיים. באביב 2015 הוא עזב את העבודה כדי לעבוד באתר בנייה. אחרי שהחוקרים לא הצליחו להשיג אותו בטלפון, הם שמו אותו ברשימת המבוקשים כחשוד בקיצוניות.

 

כשאנדריי בובייב חזר לביקור קצר הביתה הוא נעצר על ידי חמושים. עכשיו נשארה אשתו עם בנם בן הארבע. אחרי שבעלה נעצר, אנסטסיה בת ה-23 נשרה מלימודי הרפואה כי היא לא יכלה למצוא מעון יום בר השגה לבנה, שעינו מכוסה ברטייה לאחר שנפצע בראשו במהלך הפשיטה. כמה חודשים אחרי מעצרו אנדריי הודה בעבירת הסתה ונידון לשנת מאסר.

חיילים רוסים בחצי האי קרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים רוסים בחצי האי קרים(צילום: רויטרס)

בדלנים פרו רוסים במזרח אוקראינה (צילום: AP) (צילום: AP)
בדלנים פרו רוסים במזרח אוקראינה(צילום: AP)
 

תמונה שהופצה ברשת בשבוע שבו פוטין נעדר מעין הציבור ()
תמונה שהופצה ברשת בשבוע שבו פוטין נעדר מעין הציבור

בכתב האישום שלו נכתב כי הוא שיתף מאמרים, תמונות וסרטונים של ארגונים לאומניים אוקראיניים. בין המאמרים ששותפו היה אחד על קברים של חיילים רוסים שנהרגו באוקראינה וסרטון שמציג את רוסיה כמדינה תוקפנית ופשיסטית, ומראה טנקים רוסיים חוצים את הגבול.

 

פחות משבועיים אחרי גזר הדין הוגש כתב אישום נוסף נגד אנדריי, הפעם על "פעולות קיצוניות" ו"פעולות שמחלישות את שלמותה הטריטוריאלית של רוסיה". בכתב האישום האחרון הופיעה התמונה של משחת השיניים ומאמר תחת הכותרת "קרים היא אוקראינה" של בלוגר שנוי במחלוקת, שגם נמצא עכשיו בכלא, שקורא לתוקפנות צבאית נגד רוסיה. "הוא התעניין בפוליטיקה, קרא את החדשות, שיתף דברים, אבל עשה את זה בשביל עצמו. זה היה כמו לאסוף קטעי עיתונות", אמרה רעייתו. "העמוד שלו לא פופולרי - יש לו רק 12 חברים. הוא לא התכוון לכפות משהו על מישהו".

 

האישומים החדשים התלוו לדיווח של תחנת טלוויזיה מקומית, שהראתה בלוגר אלמוני מתלונן על משתמשים ברשתות החברתיות שהביעו תמיכה בכוחות האוקראינים ו"מוכנים לתמוך בהפיכה ברוסיה וברצח אנשים כמו שעשו הנאצים". בדיווח בטלוויזיה נאמר שהתלונה של הבלוגר היא זו שהובילה להעמדתו לדין של אנדריי החשמלאי. ב-6 במאי הוא הורשע ונידון לשנתיים ושלושה חודשים בכלא.

הקרמלין בטוח בתמיכת הציבור במדיניותו. פוטין (צילום: AP) (צילום: AP)
הקרמלין בטוח בתמיכת הציבור במדיניותו. פוטין(צילום: AP)
 

בנוסף גזר החודש בית משפט באסטרחן שנתיים מאסר על גבר שהעלה לרשת פוסטים שקוראים לאוקראינים "להילחם בכוחות הכובשים של פוטין". בדצמבר גזר בית משפט בסיביר חמש שנות מאסר על גבר ש"הסית לשנאת אזרחים במזרח אוקראינה" בסרטונים שהעלה לרשת. באוקטובר שלח בית משפט בדרום רוסיה פעיל פוליטי לשנתיים מאסר על פוסטים ברשתות החברתיות שמבקרים את פוטין.

 

המאמרים והסרטונים ששלחו את אנדריי לכלא פורסמו בדף שלו ב-VKontakte, הרשת החברתית הפופולרית ביותר ברוסיה עם 270 מיליון משתמשים. מייסד הרשת החברתית, פאבל דורוב, מכר את VKontakte ונמלט מרוסיה ב-2014, אחרי שטען שהוא נתון ללחץ של שירותי הביטחון למסור מידע על המשתמשים שמעורבים בהפיכה באוקראינה. כעת נמצאת הרשת החברתית בבעלות איש העסקים המיליארדר אלישר אוסמנוב שמקורב לקרמלין.

 

אלכסנדר ורחובסקי, ראש ארגון Sova, אמר כי כמעט חצי מההרשעות בביטויי שנאה ברשת הן בעקבות פוסטים שמפורסמים ב-VKontakte. עורכת דינו של אנדריי בובייב אמרה שאין הסבר לכך ששירותי הביטחון מצאו את הפוסטים שלו, שבהתאם להגדרות הפרטיות בחשבונו נשלחו רק ל-12 חבריו, אלא אם הם קיבלו מידע מפליל מהרשת החברתית.

 

פעילי זכויות אדם ועורכי דין שמטפלים בתיקים בנושא קיצוניות אמרו שירידה בפשעי שנאה אלימים גורמת למשטרה ולחוקרים להתאמץ להעמיד לדין אנשים על פשעים לא אלימים, כדי להראות שהם נאבקים בקיצוניות. בדו"ח על קיצוניות של המרכז לרפורמה כלכלית ופוליטית ברוסיה נכתב כי רוב ההרשעות בפשעי הסתה לא אלימים מסתיימות בקנסות או בכמה ימים במאסר, אך בעקבות היחסים המתוחים עם אוקראינה החלו בתי המשפט ברוסיה להחריף את הענישה על ביטויי שנאה.

 

"המשפטים האלה שרירותיים מאוד כי יש עוד הרבה אנשים שעושים בדיוק את אותו הדבר. אכיפה כזאת של החוק לא מטפלת בפעילות הקיצונית", אומר ורחובסקי. "אף אחד לא יודע איפה עובר הקו האדום. זה כמו רולטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יותר משנתיים מאסר. אנסטסיה ואנדריי
צילום: AP
מומלצים