שתף קטע נבחר

קרע באיסלאם: איראנים לא יעלו לרגל למכה

הסכסוך בין סעודיה לאיראן, שהגיע לשיא ב-2015 עם הוצאתו להורג של איש הדת השיעי א-נימר, חצה קו אדום אחרי שטהרן הכריזה שלא תשלח השנה עשרות אלפי עולי רגל למכה. כיצד הידרדר האיסלאם לקרע כזה?

 

 

הקיץ לא יהיה חג' שמח לאיראנים: הפעם הסכסוך בין סעודיה לבין איראן חצה את כל הקווים האדומים. איראן הכריזה היום (יום ה') באופן רשמי כי לא תשלח עולי רגל, כ-60 אלף, לקיים בסוף הקיץ את העלייה לרגל למכה. מדובר בהפרה חמורה ביותר של אחת מחמשת "ארכאן אל-איסלאם", עמודי היסוד של הדת המוסלמית. מה הביא את איראן להחלטה זו? כיצד הידרדר האיסלאם למצב של קרע כזה? האם יש תקדים למשבר זה?

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

היסטוריה של אסונות

החג' היא מצווה שכל מוסלמי מחויב לקיים לפחות פעם בחייו. עולה הרגל צריך להגיע לעיר הקודש מכה ולהגיע ל"ביתו של אללה", המבנה המרובע השחור שבו נמצאת האבן השחורה בפינתו הדרומית. אבן זו אינה קדושה, אלא לפי המסורת המוסלמית ניתנה במתנה לאדם אחרי גירושו מגן העדן למטרת פולחן. האבן הייתה לבנה והשחירה מחטאי בני האדם. עולי הרגל לובשים בד לבן כי מטרת החג' היא להיטהר.

 

המשימה העומדת בפני המשטרה הסעודית וכמאה אלף אנשי ביטחון היא כמעט בלתי אפשרית, משום שמדי שנה מגיעים למדינה מיליוני עולי רגל מרחבי העולם המוסלמי. האזורים המועדים לפורענות הם בעיקר אזור ההקפות הקרוב לאבן השחורה, כי כולם מנסים לגעת באבן כדי להתברך בה. המקום השני הוא בג'מרת אל-עקבה, בדרך למקום השלכת האבנים על השטן, שם המעבר צר ויש תנועה בשני כיוונים נגדיים.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
יש לומר לזכותם של הסעודים שהם השקיעו מיליארדי דולרים בשיפור תנאי החג': מפלסים להקפת הכעבה, הרחבת הגשרים בין התחנות, הקמת מלונות מפוארים בגורדי שחקים, שירותי הסעות מתקדמים ורכבות חדשות בתהליכי הקמה. למרות זאת, המצב לא השתפר ועדיין נרמסים כל שנה אנשים רבים.

 

הנתונים מזעזעים: בשנה שעברה התמוטט מנוף על עולים והרג כמאה בני אדם. שבועיים לאחר מכן נרמסו עולי רגל והתוצאה הסופית הייתה קטלנית במיוחד: 2,426 הרוגים, בהם 464 אזרחים איראנים. ב-2006 התמוטט בית מלון ונהרגו 76 בני אדם ובאותה שנה נרמסו למוות עוד 260 עולי רגל. ב-2004 נרמסו למוות 251, ב-2001 נהרגו 35, ב-1997 פרצה שריפה באוהלי העולים שהרגה 118 בני אדם וב-1998 נשרפו למוות באותן נסיבות 340 בני אדם. ב-1994 נרמסו למוות 270 עולים, ב-1990 נרמסו ונחנקו לא פחות מ-1,426 בני אדם במנהרה באזור מינא.

 

אולם האירוע המדובר ביותר בימים אלה, שהשלטונות הסעודיים חוששים מהישנותו, הוא התפרצות ההפגנות של העולים האיראנים בקיץ 1987. העולים מאיראן ערכו לפני כ-30 שנה טקס שיעי של "בראאה מן אל-משרכין", קללת הכופרים ואויבי האיסלאם כביכול. הם הניפו שלטים בעד המהפכה האיראנית ולמען איחוד המוסלמים, קראו קריאות נגד ארצות הברית וישראל והפריעו למהלך החג'. המשטרה הסעודית נאלצה לפזרם והמצב יצא משליטה. האירועים הסתיימו עם 400 הרוגים, בהם 275 איראנים ו-85 שוטרים סעודים. השוטרים ירו גז מדמיע ואחר כך גם אש חיה על המפגינים השיעים.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
עד היום ניצבת בדרום טהרן מצבה לזכרם של הנספים ב-1987. בעקבות האירוע פסק המנהיג הרוחני העליון ומנהיג המהפכה האיסלאמית, רוחאללה חומייני (שמת כשנתיים לאחר מכן), כי לא תתקיים עוד עלייה לרגל איראנית לסעודיה. רק ב-1991 מצאו שתי המדינות פשרה והחג' חודש.

 

אירוע טראומטי למדי לסעודים אירע ב-1975 כשטרוריסטים המתנגדים לשלטון השתלטו כשבועיים על הכעבה ולקחו בני ערובה. המשטרה פרצה למתחם הקדוש והרגה אותם. באירוע נהרגו 150 בני אדם ונפצעו 560.

 

הכעבה היא מקום רגיש במיוחד למוסלמים. הסונים זוכרים פרשה שאירעה בימי הביניים, כשכת שיעית מבחריין במאה העשירית השתלטה על מכה וגנבה את האבן השחורה. החג' הושבת ל-22 שנה עד השבת האבן לכעבה. עד היום, כאלף שנה אחרי האירוע המזעזע, עדיין לא ברור אם הוחזרה האבן המקורית. ידוע כי האבן שהוחזרה הייתה רק פיסה קטנה מתוך האבן המקורית.

 

הפוליטיזציה של החג'

האיראנים והסעודים מאשימים אלה את אלה בפוליטיזציה של החג'. המתיחות בין המדינות הגיעה השנה לשיאה. מאז פרוץ מלחמות האזרחים בסוריה ובתימן, שתי המדינות תומכות בצדדים יריבים. איראן מעורבת ישירות בסוריה, וסעודיה מתערבת ישירות בתימן.

 

בסוף 2015 הוציאה סעודיה להורג את השייח השיעי נימר באקר א-נימר באשמת הסתה נגד המשטר. בתגובה שרפו איראנים את השגרירות והקונסוליה של סעודיה בטהרן. סעודיה ניתקה את היחסים עם איראן - ניתוק שיצר בעיה הנוגעת לעונת החג' המתקרבת בסוף הקיץ. סעודיה מסרבת לאשר כל צעד הקשור לעלייה לרגל המתבצע באיראן. המשבר הנוכחי התעורר מאחר שסעודיה הכריזה שלא תקבל עולים שהונפקו להם אישורים באיראן, והם ייאלצו לקבל אישור כניסה לסעודיה ממדינה שלישית. סעודיה גם לא מוכנה שיביאו את העולים מאיראן באמצעות מטוסים או ספינות של חברות איראניות. לטענת הסעודים, במהומות 1987 השתמשו האיראנים בנשק שהוברח למדינה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
איראן טוענת כי הסעודים מעמידים בכוונה תנאים על מנת להקשות ולמנוע מהעולים השיעים מלהגיע לחג'. שר התרבות האיראני עלי ג'נאטי אמר כי הוא לא מוכן שהעולים יגיעו לסעודיה בתנאים הנוכחיים. סעודיה גם מסרבת לדרישה האיראנית החשובה ביותר - אבטחת העולים - ומסרבת שיצטרפו לעולים גורמים ממשלתיים או כאלה המייצגים את המדינה, ומאשרת רק הגעה באמצעות חברות פרטיות לא פוליטיות.

 

איראן: ליטול את החג' מסעודיה!

בימים אלה מתרבות הקריאות בקרב גורמים איראניים ובקרב תומכיהם בעולם השיעי להעביר את האחריות על החג' מידי סעודיה לגורם ניטרלי כלל-איסלאמי. הסיבה היא שהשלטונות הסעודיים נכשלים שוב ושוב באבטחת החג'. בעיתונות השיעית השוו רבים את אסון החג' בסעודיה ב-2015 לאירוע הגדול שחל במקביל בעולם השיעי - העלייה לרגל לקבר "אדון השהידים" חוסיין בן עלי, נכדו של הנביא מוחמד, בכרבלא, עיראק. האירוע השיעי עבר ללא נפגעים אף שהגיעו אליו 27 מיליון עולים שיעים מרחבי העולם.

 

לא יכול לאבטח את העלייה לרגל בכמויות עצומות. מלך סעודיה סלמאן בן עבד אל-עזיז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא יכול לאבטח את העלייה לרגל בכמויות עצומות. מלך סעודיה סלמאן בן עבד אל-עזיז(צילום: AFP)

עיראק, הנתונה בחוסר יציבות פוליטית ובמלחמה נגד ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), הצליחה יותר באבטחה מממלכת סעודיה היציבה. פרשנים ועיתונאים שיעים העלו את השאלה: מדוע סעודיה השתלטה על החג' השייך לכל המוסלמים? הרי מכה היא רכושם של המוסלמים ולא רכושו של בית המלוכה הסעודי. מתנגדיה של סעודיה מאשימים את בית המלוכה הסעודי ברדיפת בצע ושהיא גורפת רווחים עצומים מהעלייה לרגל, המהווה תיירות דתית של מיליוני מוסלמים בכל שנה. האשמה זו נשענת על העובדה שמחירי החג' עלו בעשרות אחוזים בשנים האחרונות - הטיסות, המלונות והמוצרים הנמכרים לעולים. גם האיסור על הבאת עולים איראנים בחסות ממשלתית נתפש בעיני רבים כמאמץ "להפריט את החג'", שהפך לעסק המכניס ביותר לסעודיה אחרי הנפט.

 

גורמים רשמיים בסעודיה הזהירו את איראן כי לביטול החג' יהיה מחיר גבוה - זעם של העולים באיראן על השלטון ועונש מידי שמיים על הפרת מצוות יסוד באיסלאם. המופתי של סעודיה כינה את איראן "גידול טמא, ישות המנסה כבר 30 שנה לחבל בחג'". מבחינת איראן מדובר בפיקוח נפש. מבחינתה, שליחת העולים בתנאים אלה אינה אלא הפקרתם בידי משטר שלא מסוגל או לא מעוניין לאבטח את העולים לרגל. עיתונאי שיעי בסוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" כתב לפני שבוע: "מדיניות רצח עולי הרגל של משפחת סעוד אינה מפתיעה, היא חלק בשרשרת הפשעים שהיא וגרורותיה, דאעש ואל-קאעידה הטרוריסטים הווהאבים מבצעים נגד המוסלמים ברחבי המזרח התיכון. בזמן שסעודיה מסייעת לארה"ב, לאימפריאליזם המערבי ולישראל, היא נלחמת ב'מוקאומה' (הציר של המשטר הסורי, חיזבאללה ואיראן)".

 

המצב השורר בין סעודיה לבין איראן הוא למעשה מלחמה כמעט בכל המישורים - הדתי, המדיני והכלכלי. מרוץ החימוש של שתי המדינות נמצא כעת בשיאו. כל המאבקים מתחוללים כעת ביניהן מלבד המלחמה הצבאית הישירה, אך עד מתי?

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חג' בלי שיעים?
צילום: רויטרס
צילום: ירון פרידמן
מלחמה איראנית-סעודית כמעט בכל המישורים. ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים