שתף קטע נבחר

טורקיה זועמת: גרמניה הכירה ברצח העם הארמני

למרות אזהרות ארדואן: הפרלמנט הגרמני הכיר רשמית בטבח הארמנים במהלך מלחמת העולם ה-1 על ידי הטורקים העות'מאנים כג'נוסייד. אנקרה השיבה את שגרירה: "טעות היסטורית. לא כך תחפו על העבר האפל שלכם"

טורקים מפגינים מול הבונדסטאג הגרמני לפני ההצבעה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טורקים מפגינים מול הבונדסטאג הגרמני לפני ההצבעה(צילום: רויטרס)

 

ההחלטה שעשויה לערער את יחסי אנקרה עם ברלין ובכלל עם האיחוד האירופי: הפרלמנט הגרמני הכיר היום (יום ה') באופן רשמי בטבח הארמנים במהלך מלחמת העולם הראשונה על ידי הטורקים העות'מאנים כרצח עם. ההחלטה עברה בפרלמנט עם תמיכה מצד כל המפלגות הפוליטיות, והיא הועלתה במקור על ידי הגוש השמרני של הקנצלרית אנגלה מרקל, שותפיהם בממשלה, הסוציאל-דמוקרטים, והירוקים שבאופוזיציה. רק מחוקק אחד נמנע בהצבעה ואחר הרים יד נגד הצעת ההחלטה שהועלתה להצבעה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"עם קול אחד נגד ואחד נמנע, ההחלטה עברה על ידי רוב רשים בבונדסטאג הגרמני", אמר נורברט לאמרט, נשיא הבית התחתון בפרלמנט הגרמני.  התגובה הטורקית להצבעה בברלין לא איחרה לבוא. דובר "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) השלטת בטורקיה, יאסין אקטאי, מסר שההכרה הגרמנית בג'נוסייד הארמני הזיקה קשות ליחסים בין המדינות. סגן ראש ממשלת טורקיה, נומאן קורטולמוס, אמר שהצעד הגרמני הוא "טעות היסטורית" ושאינו תקף ומחייב בשום אופן. הטורקים לא הסתפקו בגינויים בלבד והחזירו את השגריר שלהם מברלין לצורך התייעצות. ואם בזה לא די, גורם במשרד החוץ הטורקי מסר שארצו זימנה את השגריר הגרמני לשיחה בעקבות החלטת הפרלמנט בברלין.

 

 

שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו אמר כי החלטות "לא אחראיות וחסרות בסיס" לא יחפו בשום דרך על ההיסטוריה האפלה של מישהו, ברומזו על שואת היהודים באירופה על ידי הנאצים בעת מלחמת העולם השנייה. "הדרך לסגור את העמודים האפלים בהיסטוריה שלך עצמך היא לא להכפיש היסטוריה של מדינות אחרות באמצעות החלטות פלרמנטריות לא אחראיות וחסרות יסוד", כתב שר החוץ הטורקי בטוויטר שלו.

 

לעומת זאת, בארמניה בירכו על הצעד הגרמני. שר החוץ הארמני אדוארד נאלבנדיאן אמר שגרמניה "תרמה תרומה יקרת ערך לא רק להכרה ולגינוי הבינלאומיים של הג'נוסייד הארמני, אלא גם למאבק הגלובלי למניעת ג'נוסייד ופשעים נגד האנושות".

 

בהחלטה הגרמנית נקבע כי גורלם של הארמנים הוא "מופת להיסטוריה של הרס המוני, טיהור אתני, גירושים וג'נוסייד שמצייר את המאה ה-20 בצורה כה נוראה". דברים ברוח זו נאמרו על ידי הנשיא הגרמני יואקים גאוק בנאום שנשא בחודש אפריל והוביל לשינוי כיוון בעמדה הרשמית הגרמנית.

נציגי הכנסייה הארמנית בבית הנבחרים הגרמני (צילום: AP) (צילום: AP)
נציגי הכנסייה הארמנית בבית הנבחרים הגרמני(צילום: AP)
היסטוריונים רבים רואים ברצח 1.5 מיליון ארמנים על ידי הטורקים העות'מאנים ב-1915 את הג'נוסייד הראשון של המאה ה-20. טורקיה, שקמה על חורבות האימפריה העות'מאנית, דוחה את הטענות כי מדובר ברצח עם מתוכנן, טוענת כי מספר ההרוגים נופח ומתעקשת שההרוגים היו קורבנות של מלחמת אזרחים ושל טלטלה ביטחונית, ולא של ג'נוסייד מאורגן.

 

ארדואן: הצעד הגרמני ישפיע קשות על היחסים

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הביע השבוע דאגה מהמהלך של הפרלמנט הגרמני להכיר ברצח העם הארמני, ולשכתו מסרה שהוא אמר לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, במהלך פגישתם לפני כמה ימים באנקרה, שחשוב שגרמניה תפגין "גישה שקולה" בסוגיה ושהכרה גרמנית ברצח העם הארמני תפגע ביחסים בין שתי המדינות. ארדואן, המבקר בניירובי, אמר בתגובה שהצעד הגרמני ישפיע בצורה חמורה על היחסים בין שתי המדינות.

 

1.5 מיליון ארמנים נרצחו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
1.5 מיליון ארמנים נרצחו(צילום: EPA)

גרמניה והאיחוד האירופי תלויים בטורקיה בסוגיית משבר המהגרים (צילום: APF) (צילום: APF)
גרמניה והאיחוד האירופי תלויים בטורקיה בסוגיית משבר המהגרים(צילום: APF)

ההכרה הגרמנית ברצח העם הארמני מגיעה בשעה שברלין ואירופה כולה תלויות מאוד ביחסים עם טורקיה. במסגרת הסכם שנחתם מוקדם יותר השנה בין האיחוד האירופי לבין אנקרה נקבע שטורקיה תגביר את מאמציה למנוע יציאת פליטים משטחה לעבר אירופה ותקלוט עוד פליטים בתחומיה - בתמורה לסיוע כספי ולמתן פטור מוויזה לאזרחים טורקים ברחבי האיחוד האירופי.

 

ראש הממשלה הטורקי החדש, בינאלי יילדירים, אמר השבוע שארצו לא תדחה את ההסכם שעליו חתמה עם האירופים בגלל המהלך של הפרלמנט הגרמני, אבל אמר שההצבעה בברלין היא "מבחן אמיתי של חברות" בין טורקיה לבין גרמניה.

 

ארגנטינה, בלגיה, קנדה, צרפת, איטליה, רוסיה ואורוגוואי הן בין יותר מ-20 מדינות שהכירו רשמית בג'נוסייד הארמני. גם הפרלמנט האירופי ו"ועדת המשנה של האו"ם למניעת אפליה והגנה על מיעוטים" עשו זאת. בריטניה, ארצות הברית וישראל עדיין לא עשו זאת. בארה"ב הייתה הכרה ב-44 מדינות, אולם לא על ידי הממשל הפדרלי שכמו ישראל חשש לפגוע ביחסים המיוחדים עם טורקיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים