שתף קטע נבחר

לקראת ועידת פריז: האמריקנים "באים להקשיב", ישראל תוקפת בחריפות

צרפת תכנס מחר ועידה בניסיון לשבור את המבוי הסתום במשא ומתן הישראלי-פלסטיני לקראת ועידה בינלאומית שתיערך בנושא עד סוף השנה. בישראל תוקפים בחריפות ובוושינגטון מבהירים שג'ון קרי יגיע בלי רעיונות ממוקדים

לקראת כינוס ועידת פריז מחר (יום ו') שתנסה להתניע מחדש את תהליך השלום הישראלי-פלסטיני, אומרים בוושינגטון שהם מגיעים "להאזין לרעיונות של צרפת". מנגד, בירושלים תוקפים בחריפות. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב בפגישה עם שר החוץ של פינלנד טימו סויני כי ישראל מתנגדת ליוזמה הצרפתית, וציין כי הוועידה מאפשרת לפלסטינים להתחמק ממשא ומתן ישיר. שר החוץ של פינלנד אמר כי ארצו מתנגדת לחרם על ישראל והביע התנגדות מוחלטת לפעילות ה-BDS.

נתניהו ושר החוץ של פינלנד, הערב  (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
נתניהו ושר החוץ של פינלנד, הערב (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
 

בוועידה בפריז ישתתפו שרי חוץ ונציגי מדינות, בראשם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ונציגי הקוורטט הנוספים מהאיחוד האירופי ומהאו"ם. ישראל והרשות הפלסטינית לא ישתתפו בכינוס מחר. ניסיונות קודמים להתניע את התהליך המדיני עלו בתוהו בשנים האחרונות, כאשר הפלסטינים האשימו את ישראל בכך שהבנייה בהתנחלויות מטרפדת את חזון שתי המדינות ואילו בישראל האשימו את הרשות הפלסטינית בהסתה לטרור ובבריחה ממשא ומתן ישיר. באחרונה הצטרף נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי למאמץ והפנה קריאה ישירה לישראלים ולפסלסטינים לקדם את השלום שעשוי, לדבריו, להיות חשוב אף מההסכם הישראלי-מצרי.

 

מנכ"ל משרד החוץ דורי גולד כינס הערב מסיבת עיתונאים שבה השווה את הוועידה להסכם סייקס פיקו שחילק את המזרח התיכון: "לפני 100 שנה האדונים מרק סייקס ופיקו ניסו להכתיב סדר חדש במזרח התיכון. זה היה בשיא הקולוניאליזם באזורנו. זה נכשל אז וייכשל גם היום. הדרך היחידה לעשות שלום היא באמצעות משא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים בתמיכת מדינות ערב ולא בוועידות בפריז. אם יש לך סכסוך עם השכן אינך צריך לנסוע עד צרפת ולהביא את סנגל כדי לפתור זאת".

 

גולד הוסיף: "אני קורא מה שהפלסטינים אומרים על הוועידה וכיצד משפיעה על המוטיבציה שלהם להגיע איתנו להסדר. היום יש מאמר דעות של סאיב עריקאת ב'לה מונד'. הוא אומר שהתקופה של משא ומתן ישיר נגמרה ולכן פונה לוועידה בפריז ויש לו ציפיות מאוד גבוהות שהוועידה יכולה להיות תחליף למשא ומתן עשיר. זה מראה שוועידות כאלה נותנות כביש מילוט לפלסטינים לברוח ממשא ונתן איתנו. כבר עברנו את זה וחייבים להחזיר אותם לשבת פנים אל פנים עם דיפלומטים ישראלים. זאת השאיפה שלנו. אנחנו לא בורחים ממשא ומתן עם הפלסטינים. הם בורחים ממו"מ עם ישראל. הצרפתים מכירים בכוח הקונצנזוס הבינלאומי. אם הקהילה הבינלאומית תגיד בצורה ברורה שהיעד שלנו הוא משא ומתן ישיר ולא כביש עוקף שהצדדים יישבו ויאשימו אחד את השני". הוא ציין כי לדעת ישראל, למדינות ערב יש יכולת להשפיע על הפלסטינים לנהל משא ומתן, "אין תחליף לדו-שיח ישיר בינינו לבין שכנינו".

 

בוושינגטון מנסים להפחית ציפיות מוועידת פריז שנועדה לגבש מסגרת זמנים להשגת הסכם שלום. במחלקת המדינה אומרים כי ג'ון קרי לא מתכוון להעלות רעיונות ספציפיים לקידום התהליך המדיני. קרי סבור כי מאמץ מדיני ידרוש פשרות משני הצדדים. גורמים דיפלומטיים בוושינגטון אומרים כי בוועידה בפריז יציינו שוב את התמריצים הכלכליים ואת הערובות שהוצעו לצדדים בשנים האחרונות לקראת קידום תהליך מדיני.  

 

ארצות הברית מגיעה לפריז, "כדי להאזין לרעיונות מהצרפתים וממדינות נוספות ולדבר על מה שעשוי לקדם את העניינים", אמר בכיר במחלקת המדינה. "טרם קיבלנו החלטה אם ואיזה תפקיד יהיה לנו ביוזמה. איננו מביאים שום הצעה ספציפית לוועידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא צרפת פרנסואה הולנד
צילום: AP
מומלצים