שתף קטע נבחר

"כסף זה בטיפול בעלי": למה נשים חוששות מפיננסים

נשים רבות מעדיפות שלא להיות מעורבות בניהול הכספי של משק הבית, ממשכנתא והשקעות ועד ביטוחים ופנסיה. מדוע רווח החשש הזה, איך אפשר להתגבר עליו, ובאיזה תחום פיננסי יש לנשים דווקא יתרון, המוכח מחקרית, על פני הגברים?

בשנים האחרונות גדלה הנוכחות של נשים בעולם הפיננסים; מנגידת בנק ישראל, המפקחת על הבנקים, שלוש מנהלות בחמשת הבנקים הגדולים ועוד.

 

 

השינוי הזה, שבא לידי ביטוי בעולם וגם בישראל, מקבל רוח גבית במחקרים שבחנו את הצלחת הנשים בעולם הפיננסי ושהראו כי נשים מביאות חשיבה אחרת, לעיתים מוצלחת יותר ברמת קבלת ההחלטות והעמידה ביעדים.

 

ואולם, עדיין ברמת משק הבית וניהול הכלכלה השוטפת שלנו, דווקא מרבית הנשים מעדיפות לקחת צעד אחורה ולתת לבעל לטפל בעניינים הפיננסיים. ניהול חשבון הבנק, תשלום חשבונות שוטפים, משכנתא, השקעות, ביטוחים וחיסכון פנסיוני – למרות שמדובר בהכללה, ניתן לומר כי בתחומים הללו מתעסקים לרוב הגברים בבית.

"יתכן וההימנעות הזאת נולדה מפרדיגמות שראינו בבית בו גדלנו, בבתים של אחרים או בייצוגים תקשורתיים, וקיים קושי להשתחרר מהן", אומרת דפנה גונן, חברת ארגון SUPERSONAS ליצירת נוכחות נשית מאוזנת ומנכ"לית קבוצת פיוניר. "יחד עם זאת, רוב הנשים בכלל לא ניסו. רובן יתחילו להתעניין ולטפל בנושא כשכבר לא תהיה להן ברירה, לאחר גירושין או פטירת בן הזוג".

 

"הבעיה חמורה מאוד, כיוון שאפילו דברים בסיסיים כמו עמלות בנק - הרבה נשים לא מבינות. לצערי, אינני רואה פער גדול בין הנשים המבוגרות לנשים הצעירות, כולן סובלות מחרדת מספרים וכספים".

 

"90% מהנשים תצטרכנה לנהל את כספן בעצמן בשלב כזה או אחר של חייהן", מוסיפה אלה אלקלעי שותפה וסמנכ"ל פיתוח עסקי ב- IBI בית השקעות. "זו המציאות שאנו חיים בה. בין אם כי אנחנו מתחתנות בגיל מבוגר יותר או כי תוחלת החיים שלנו גבוהה יותר או כי אחוזים גבוהים מהנישואים הראשונים מסתיימים בגירושין - התוצאה היא כי מעט מאוד נשים יצליחו לעבור את כל חייהן הבוגרים בלי להיות אחראיות על כספן".

 

מעורבות בעיקר בצד ההוצאות

איך נשים יכולות להפוך באמת למעורבות יותר? "באופן כללי נשים מעורבות בפיננסים, אנחנו שותפות בהחלטות כללכיות אבל הבעיה העיקרית שנשים וגברים לא מדברים ביניהם על נושאים פיננסיים", אומרת אלקלעי.  "יכול להיות שיש חשבון השקעות בבנק שמניב ריבית מאוד נמוכה אבל הבעל מטפל בו ויש את החשבון השוטף שבו קונים את כל צרכי הבית והאשה מטפלת בו והוא נמצא במינוס בריבית גבוהה - אבל הם לא מדברים על זה. היחיד שיוצא נשכר מהמצב הזה זה הבנק".

 

לדברי אלקלעי ההמלצה היא קודם כל להתחיל לדבר על מה יש, לשקף את התמונה הפיננסית שגם הגבר וגם האשה יהיו מעורבים בתמונה הכוללת.

 

"יש שוני באוכלוסיה", אומרת שלומית יהב, מנכ"לית מכללת עדיף לביטוח ופיננסים ומומחית בתחום הפנסיוני. "יש כאלו שמעורבות יותר ויש כאלו שנרתעות. אך כולן בהחלט מעורבות בצד ההוצאות, לא תמיד בצד ההכנסות. השלב הראשון זה לגלות אחריות להיכנס יותר למה אנחנו קונים ומה לא ולהיות מעורבים גם בצד ההכנסות.

 

איך מתגברים על הקושי והחשש להיות מעורבים בעולם הפיננסי? "הצעד הראשון להתמודדות עם הקושי הוא קטן" ,אומרת דפנה גונן. "לכו לבנק ותתאמנו על משא ומתן עם הפקיד בנושא ריבית בחשבון השוטף שלכן. שאלו שאלות, למשל כשיש מינוס בבנק מה גובה הריבית בה תחוייבו. בדקו את גובה דמי הניהול בקרן ההשתלמות שלכן".

 

"אחרי שמתחילים בקטן, מגלים שהשד לא כזה נורא, אך חשוב ביותר לא לעצור בשלב הזה. תתנסו גם בניהול התקציב ובמעורבות בקבלת החלטות גדולות יותר, תתעקשו, אל תעצמו עיניים, תלכו לפגישות ותגידו יפה שלום למנטרה "זה בטיפול בעלי".

 

פחות "מזגזגות" מגברים

דווקא בניהול ההשקעות והחסכונות של משק הבית לציבור הנשים כנראה יש ייתרון מובנה על פני הגברים. מחקר שנערך על ידי בנק ההשקעות מריל לינץ', כדי לבחון את האופן שבו גברים ונשים משקיעים, מעלה כי באופן כללי גברים מאופיינים בחוסר סבלנות ועודף ביטחון עצמי. לעומת זאת, נשים נוטות להיות סבלניות ושקולות יותר, לפזר טוב יותר את הסיכונים וההשקעות ואינן מתפתות לבצע החלטות השקעה פזיזות.

 

שלומית יהב (מימין), דפנה גונן ואלה אלקלעי (יח"צ) (יח
שלומית יהב (מימין), דפנה גונן ואלה אלקלעי(יח"צ)

מחקר ותיק ומקיף יותר, שנערך על ידי אוניברסיטת ברקלי בקרב 35 אלף משקי בית, מצביע על נתונים דומים ומצא כי גברים נוטים להיות בעלי עודף ביטחון עצמי בכל הנוגע להשקעות ולכן מבצעים פעולות מסחר רבות הגורמות לשחיקה משמעותית בתשואות השנתיות. גברים סחרו במניות בתדירות גבוהה בכמעט 50% יותר מנשים. הגידול בתדירות פעולות המסחר בקרב גברים הגדיל את עלויותיהם, והוביל להורדת התשואות שלהם.

 

עוד נמצא כי נשים משקיעות טוב יותר מגברים בייחוד בזמן משבר כי הן דבקות במטרה ופחות נוטות לשינויים דרסטיים. כך לדוגמה, בתקופת המשבר הכלכלי של 2008 גברים נטו יותר מנשים למכור את מניותיהם בשפל בשווקים. פירוש הדבר היה הפסדים גדולים, כמו גם החמצת העליות בשווקים שהחלו בשנה העוקבת 2009.

 

"אחד הדברים הבולטים שקורים במשפחות בהן נשים מעורבות בקבלת החלטות הוא שיש הרבה פחות "זיגזוג" ושינויים קיצונים מהתוכנית האסטרטגית", אומרת גונן. "לרוב, כאשר נשים לוקחות חלק, הן לוקחות פחות סיכונים מלכתחילה וקל להן לדבוק באסטרטגיה המשפחתית, בעוד שהגברים מרגישים לפעמים צורך לשחק עם הכסף ולמתוח גבולות".

 

לדבריה, ב- 8 מתוך 10 מקרים, גברים שצירפו את נשותיהן לתהליך קבלת ההחלטות הרגישו שיש שותף, שקיימת עוד זווית ראייה, שיש עם מי להתייעץ, "כיוון שזה בטבע של נשים להתייעץ ולשאול שאלות, יותר מאשר בקרב גברים".

 

לדברי גונן כאשר מחליטים על תכנית חיסכון או תכנית השקעה או כל פעולה כלכלית אחרת, על שני בני הזוג להיות שותפים לכל אורך הדרך ולא רק במעמד החתימה הסופי,

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים