שתף קטע נבחר

סעודיה לישראל: היוזמה הערבית עדיין על השולחן, תנהגו בחכמה

ועידת השלום בפריז - בלי ישראל והפלסטינים - נחתמה בקריאה של סעודיה: "היוזמה מ-2002 לנסיגה מהשטחים תמורת נרמול היחסים עם כל מדינות ערב היא הפתרון הטוב ביותר". ריאד מתנגדת לשינויה כפי שדורש נתניהו. ירושלים: הכינוס הרחיק את השלום, הפלסטינים: ניהלנו מו"מ 20 שנה וישראל רימתה

מפריז יוצאת הקריאה: הוועידה הבינלאומית שהחלה הבוקר (יום ו') בבירת צרפת בניסיון להחיות את תהליך השלום הישראלי-פלסטיני נחתמה אחר הצהריים, עם קריאה של סעודיה – הנתפשת כאחת הפרגמטיות שבמדינות ערב – לקבל את היוזמה הערבית משנת 2002 לשלום בין ישראל לפלסטינים שתביא לנורמליזציה ביחסים בין ישראל למדינות ערב.

 

"היוזמה הערבית מ-2002 היא ההצעה הטובה ביותר לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני", אמר שר החוץ הסעודי עדל אל-ג'ובייר. הוא אמר כי אי אפשר "לדלל" את היוזמה הזו והוסיף: "אני מקווה שהחוכמה תשרור בישראל". השבוע הצהיר נתניהו כי היוזמה הערבית היא אופציה, אבל חייבת לעבור שינויים: "אנחנו מוכנים לנהל משא ומתן עם מדינות ערב על עדכון היוזמה כך שהיא תשקף את השינויים הדרמטיים שהתחוללו באזורנו מאז 2002, אבל תשמור על היעד המוסכם של שתי מדינות לשני עמים".

 

השר אל-ג'ובייר קרא לישראל להצהיר שהיא מקבלת את היוזמה, והבהיר שההצעה עדיין בתוקף: "ביוזמה הערבית יש כל היסודות להסדר קבע. היא מונחת על השולחן והיא בסיס מוצק לפתרון הסכסוך הארוך הזה".

 

יוזמת השלום הערבית, שנקראת גם "היוזמה הסעודית", הוצגה לעולם ב-2002 על ידי הליגה הערבית, ולפיה ישראל תיסוג מהגולן, מרצועת עזה, מיהודה ושומרון וממזרח ירושלים, תוקם מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה מזרח ירושלים ו"יימצא פתרון צודק לסוגיית הפליטים" – ובתמורה כל מדינות ערב ינרמלו את יחסיהן עם ישראל ויכריזו על קץ הסכסוך איתה.

 

ישראל: הוועידה הרחיקה את השלום

לוועידה בפריז, שנערכת על רקע קיפאון מדיני ממושך בין ישראל לפלסטינים, הגיעו דיפלומטים מרחבי העולם, בהם בכירים כמו שרי החוץ של האיחוד האירופי, אישים מהאו"ם ונציגים ממדינות ערב. בין היתר הגיעו גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ומזכ"ל האו"ם באן קי מון. שר החוץ הצרפתי ז'אן מארק איירו אמר בוועידה: "המטרה היא להביא את ישראל והפלסטינים חזרה לשולחן המשא ומתן עד סוף השנה האזרחית".

הוועידה בפריז, היום (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הוועידה בפריז, היום(צילום: MCT)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עם סיום הוועידה הערב פרסם משרד החוץ בירושלים הודעה שבה הגדיר את הכינוס בפריז החמצת הזדמנות. "במקום להפציר באבו מאזן להיענות לקריאותיו החוזרות של ראש הממשלה להתחיל מיד משא ומתן ישיר וללא תנאים מוקדמים, הקהילה הבינלאומית נענתה לדרישת אבו מאזן ואפשרה לו להמשיך ולהתחמק ממשא ומתן ישיר דו-צדדי וללא תנאים מוקדמים", נמסר ממשרד החוץ. "בדפי ההיסטוריה יירשם שהכינוס בפריז רק הביא להקשחת העמדות הפלסטיניות והרחיק את השלום".

 

הרשות הפלסטינית מצדה אמרה: "כינוס פריז הוא צעד משמעותי מאוד, והמסר שלו ברור – אם ישראל תקבל היתר להמשיך במדיניות ההתנחלויות והאפרטהייד בפלסטין הכבושה, העתיד יהיה עוד קיצונות ומרחץ דמים במקום דו קיום ושלום. ניהלנו משא ומתן ישיר עם ישראל, הכוח הכובש, במשך יותר מ-20 שנה, אבל הם המשיכו להפר את כל ההסכמים שחתמנו. למעשה, מספר המתנחלים בפלסטין הכבושה רק גדל מכ-200 אלף ל-600 אלף במהלך 20 השנים האחרונות שבהן ניהלנו משא ומתן. הגישה הרב-צדדית שבאה לידי ביטוי ביוזמה הצרפתית נחוצה כדי לספק לנו מכניזם ברור ליישום ולפיקוח".

 

נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר הבוקר בפתח הוועידה: "השינויים במזרח התיכון מחייבים את מעצמות העולם לקחת חלק מרכזי בניסיון לפתור את הסכסוך. רק ישראל והפלסטינים יכולים לקבל החלטה לפתור את המשבר ולהשיג שלום".

 

שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני דיברה גם היא: "למעצמות יש מחויבות להחיות את השיחות", אמרה. "מה שסוכם עליו בהסכמי אוסלו בשנת 1993 נמצא

בסכנה. מדיניות ההתנחלויות, האלימות וההסתה מוכיחות לנו שמה שהיה באוסלו הולך ונעלם".

 

בוושינגטון אמרו אתמול שהנציגים האמריקנים מגיעים לוועידה כדי "להאזין לרעיונות של צרפת". מנגד, בירושלים תקפו בחריפות את עצם קיומה. ראש הממשלה בנימין נתניהו שב והדגיש בפגישתו עם שר החוץ של פינלנד טימו סויני את ההתנגדות הישראלית ליוזמה הצרפתית, וטען כי הוועידה מאפשרת לפלסטינים להתחמק ממשא ומתן ישיר. שר החוץ של פינלנד אמר כי ארצו מתנגדת לחרם על ישראל והביע התנגדות מוחלטת לפעילות ה-BDS.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים