שתף קטע נבחר

נשיא מצרים מסכם שנתיים: "אל תכעסו עליי"

בראיון מקיף בטלוויזיה המצרית ניסה הנשיא א-סיסי להציג את הישגיו. "אנשי רשע ניסו להסית, הדברים לא ייפתרו רק בתפילה", עקץ והסביר את הדחת מורסי ב"רצון למנוע את נפילת המדינה המצרית". ומה דעתו לגבי השלום עם ישראל?

שנתיים בשעתיים: כמעט שנתיים אחרי שעבד אל-פתאח א-סיסי הדיח את נשיא מצרים מוחמד מורסי והחליף אותו בתפקיד הראיס, הוא התפנה לראיון של כמעט שעתיים בטלוויזיה המצרית. מול המראיין אוסאמה כאמל ניסה אתמול (יום ו') א-סיסי להראות שאף שלא הכול מושלם במצרים עדיין הושגו הישגים בשנתיים הלא פשוטות של כהונתו. למרבה האירוניה הראיון הסתיים כשהמראיין מודה לא-סיסי על "רוחב לבך, הכנות שלך, זה שהסכמת לשאלות מבלי שום צנזורה או מחיקה ומבלי לבקש לראות את השאלות מראש. זו הזכות שלך".

א-סיסי בראיון, אתמול ()
א-סיסי בראיון, אתמול

הראיון, ששודר כמעט בכל כלי התקשורת במצרים, הוקלט מראש ובכלי התקשורת המזוהים עם הנשיא שידרו לפניו סרטון תדמית שהפיקה לשכתו. "ב-730 יום בלשכת הנשיאות א-סיסי עשה את מה שעושים בעשר שנים", הייתה הכותרת באתר החדשות "סדא אל-בלד", שאחד ממגישיו - חבר הפרלמנט מוסטפא בכרי - הפליג בשבחים על א-סיסי וטען כי הניסיונות לפגוע במעמדו הן מזימה של האחים המוסלמים ושותפיהם.

 

ואכן, בתחילת הראיון התייחס הראיס בהרחבה להתרחשויות לפני הדחת קודמו מורסי: "המשטר הקודם נכנס למאבק נגד מוסדות המדינה ונגד דעת הקהל. הוא לא הבין את הציפיות של העם המצרי ולא הכיר את המצרים". לדבריו, "היה חשש ממלחמת אזרחים, ואנחנו רואים מה קרה במדינות אחרות". הוא טען כי ניסה להוביל לפיוס לפני ההפיכה הצבאית, אך זה לא צלח: "במישור האישי החשש שלי נבע מתוך אחריות ומתוך השבועה שנשבעתי כשר הגנה להגן על העם המצרי".

 

 

בהמשך דיבר א-סיסי על המחיר הכבד ששילמו המצרים בשנים האחרונות וטען כי "אנשי רשע" הם שניסו להסיתם: "בעבר המצרים הזדהו עם הרעיון הדתי ללא ספקות, אבל היום הם יודעים מה נכון ומה לא נכון, ובודקים כל דבר". לדבריו, גם בחודשים האחרונים יש ניסיונות לפגוע במוסדות המדינה. "הדברים לא ייפתרו רק בתפילה, אלא במעשים", עקץ בהתייחסו להישגיו. הוא דחה את הטענות כי התמהמה בהחלטתו לרוץ לנשיאות: "היו סידורים שהיו חייבים להיעשות. הרצון היה למנוע את נפילתה של המדינה המצרית". 

 

בראיון התייחס נשיא מצרים גם לשלום עם ישראל ולניסיון שלו לקדם את חידוש המגעים המדיניים: "יש להביא לכך שמדינות האזור יהיו משוכנעות בחשיבות התקדמות תהליך השלום. במצרים עשינו צעד לפני 40 שנים והתוצאות היו כבירות, אנו יכולים להביא לצעד נוסף באותה רמה באמצעות שכנוע. מושקעים מאמצים בינלאומיים והיוזמה הצרפתית עומדת על הפרק. הסוגיה הפלסטינית נזנחה בשנים האחרונות בשל האירועים באזור. חשוב שנעלה את סוגיה זו, ואם נפתור אותה - כולנו נחיה במצב יותר טוב".

 

א-סיסי דיבר בהרחבה על פרויקט הרחבת תעלת סואץ ("מסר למצרים שאפשר לעשות את הבלתי אפשרי") ואמר בנוגע למצב בחצי האי סיני "כי רק ב-2-3 אחוזים מחצי האי סיני יש פעילות טרור. אנחנו מקדישים תשומת לב רבה לאזור, קל וחומר לעומת מה שהוא זכה לו בעבר. סיני הוזנחה במשך שנים".

 

לאחר מכן דיבר בהרחבה על פועלו בתחומי החינוך, הבריאות והדיור, וגם על התלונות על מחירי החשמל, הגז והמים המאמירים: "התלונות של האזרחים נמצאות בראש שלי. אני אומר לאנשים - 'אל תכעסו עליי'. אבל השירות שהם מקבלים הוא נמוך בחצי ממה שצריך להיות". לדבריו, הוא נותן יד חופשית למנגנוני הביקורת לפתור את סוגיית השחיתות, שאותה כינה המראיין "תרבות במצרים".

 

הראיס המצרי חזר ואמר שלא יאפשר הטלת דופי במוסדות המדינה - הפרלמנט, הצבא, המשטרה ומערכת המשפט - וטען כי לא כעס כשהפרלמנט לא אישר את אחד מהחוקים שיזם. בהקשר זה הבהיר כי ההחלטה בעניין ההסכם בין סעודיה למצרים, שלפיו יועברו האיים טיראן וסנפיר בים האדום לסעודיה, תוכרע בפרלמנט.

 

א-סיסי האשים כי היו מי שניסו להסית את דעת הקהל המצרית בעקבות סוגיית האיים וליצור טריז בין מצרים לבין סעודיה: "בימים אלה אנחנו פועלים כדי לשרטט את הגבולות הימיים עם יוון. מדוע? היום אני לא יכול לעשות שום קידוח במי הים האדום או הים התיכון ללא הסכם". לאחר מכן ביקר את ההתנהלות של התקשורת בעניין תקריות שונות שקרו בחודשים האחרונים, כמו התרסקות המטוס הרוסי ופרשת הסטודנט האיטלקי שהוכה למוות בקהיר, וטען כי סוכלו הניסיונות לנצל את התקריות לפגיעה ביחסים בין מצרים למדינות אחרות.

 

הוא סיים את הראיון בעקיצה למדינות המערב: "אנחנו צריכים לפתח את המושג של זכויות אדם. אני אומר למדינות שפתרו כביכול את הסוגיות שלהן וסבורות כי חופש הביטוי והחופש להפגין הוא מה שצריך לדון עליו, ואני אומר להן 'לא' - יש מיליונים במצרים שלא לומדים כמו שצריך או מקבלים שירותי בריאות כמו שצריך ושאין להם עבודה או מגורים. אלה גם זכויות אדם. יש לנו מיליונים שאנחנו רוצים לספק להם מקומות עבודה ושיחיו בכבוד. זה מצריך מיליארדים רבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עבד אל-פתאח א-סיסי
צילום: AFP
מומלצים