שתף קטע נבחר

הגעתם לגיל פנסיה? מסלול החיסכון שהכי נכון לכם

פיקדון בנקאי, קופת גמל או פוליסת חיסכון? בגיל מבוגר אנו זכאים להטבות מס ייחודיות על חסכונות שעשויות להצטבר לסכומים של עשרות ואלפי שקלים. בחירה נבונה של אפיק החיסכון בהתאם לצרכים האישיים תאפשר למקסם את הטבות המס וכמובן גם את התשואה על החיסכון. אילו אפשרויות קיימות ומהן ההטבות שהם מגלמים והחסרונות. מומחים פיננסים עושים סדר

האפיק הכי מתאים: תשואה, נזילות והטבות מס. היציאה לפנסיה לאחר תקופת עבודה ממושכת וחיסכון של עשרות שנים, מעמידה גמלאים בפני דילמות פיננסיות רבות, כשהמרכזי הוא החיפוש אחר אפיק השקעה הולם עבור כספי החיסכון הנזילים שצברו, כך שיתאים לצרכיהם. תכנון נכון של החיסכון משמעותו בחירת מכשיר השקעה אשר יתאים לצרכיו של הגמלאי, יגדיל את פוטנציאל התשואה ויזכה בהטבות המס המקסימליות.

 

בהקשר זה, לא פחות חשוב הוא הצורך בתכנון הירושה. כלומר, לבחון מכשירי חיסכון שיזכו גם את היורשים בהטבות מס או לחילופין יאפשרו להם משיכה פשוטה של הכסף בבוא העת.

 

עוד במדור 60 פלוס:

דווקא בגיל המבוגר: כך תשלבו מזון-על בתזונה

ההבדל המפתיע בין דיכאון בגיל מבוגר לצעיר

בגיל 86 כוהנת הפלדנקרייז ממשיכה ללמד

 

מגוון רחב של אפיקי השקעה. חשוב להבין מה הכי משתלם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מגוון רחב של אפיקי השקעה. חשוב להבין מה הכי משתלם(צילום: shutterstock)
  

פיקדון בנקאי: סיכון נמוך אבל גם תשואה 

הבנקים מציעים כיום מגוון תכניות חיסכון עבור הפקדות חודשיות או הפקדה של סכומים חד פעמיים. ישנן תכניות המניבות ריבית קבועה מראש ומובטחת, ישנן תכניות בהן הריבית משתנה (למשל בהתאם לשינויים בריבית בנק ישראל) וכן תכניות בהן ניתן להיצמד למדד המחירים לצרכן, למטבע חוץ ועוד. גובה הריבית תלוי, ביו היתר, בסכום החיסכון ובתקופת החיסכון. ככל שהסכום גבוה יותר ותקופת החיסכון ארוכה יותר, כך צפויה להינתן ריבית גבוהה יותר.

 

חשוב לזכור, שישנן תכניות המאפשרות נקודות יציאה לאורך התקופה וכן כאלה המתגמלות משקיעים מתמידים. לכן, יש לבדוק מול הבנק מהם תנאי התכנית, האם ואילו נקודות יציאה קיימות ומה המשמעות של הוצאת הכספים בטרם עת.

 

יתרונות

היתרון המרכזי של הפיקדון הוא רמת הסיכון הנמוכה, שכן הריבית ידועה ולרוב מובטחת מראש. מכשיר השקעה זה עשוי להתאים לחוסכים שמעוניינים שלא להיחשף לשוק ההון ולמנוע הפסדים בטווח הקצר. יתרון נוסף הנו שהכספים משמשים גם כערובה כנגד הלוואות/אשראי מהבנק.

 

חסרונות

לאור רמת הריבית האפסית ששוררת כיום במשק, התשואה המתקבלת בעבור השקעה בפיקדון נמוכה מאוד ועשויה שלא להתאים לחוסכים המעוניינים להשיג ערך על כספם. כך למשל, על חיסכון של 100 אלף שקלים בפיקדון בנקאי המניב ריבית שנתית של 0.1%, יתקבל בתום שנה סכום זעום של 100 שקלים בלבד. לראיה, בשנים האחרונות נרשמה יציאה של מיליארדי שקלים מאותם פיקדונות לעבר מכשירים פיננסים המאפשרים חשיפה לשוק ההון כדוגמת קופת הגמל ופוליסות חיסכון. אחת הסיבות המרכזיות ליציאה לעבר שוק ההון היא הניסיון להגדיל את פוטנציאל התשואה, לצד הגדלת רמת הסיכון.

  

הטבת מס לגמלאים

על פיקדון שקלי ישולם מס רווח הון של 15% (על הרווח הנומינלי). גמלאים, לעומת זאת, זכאים לקבל פטור מתשלום מס רווח הון בעבור הרווח שנצבר בפיקדונות, אולם הפטור ניתן עד תקרה. מדובר בהטבה משמעותית והיא זהה לזו שניתנת בפוליסות החיסכון (מפורט מטה). עם זאת, בניגוד לפוליסת החיסכון, בעבור פיקדון ניתנת הטבת מס באופן אוטומטי בעת שחרורו.

 

 

קופת גמל: אטרקטיבית בזכות תיקון 190

עד לפני עשור היוותה קופת הגמל אופציה, יש לומר מועדפת, לחיסכון לכל מטרה. את הכספים שנצברו במכשיר זה ניתן היה למשוך בתום פרק זמן של 15 שנים ובגינם הוענק פטור מתשלום מס, לכן רבים השתמשו בקופות הגמל לחיסכון עבור ילדיהם ונכדיהם.

 

בשנת 2008 השתנו כללי המשחק, וכספים שהופקדו במכשיר זה יועדו למשיכה כקצבה ולא כסכום הוני (חד פעמי). השינוי פגע באטרקטיביות החיסכון בקופת הגמל ולמעשה נטל ממנו את יתרונותיו הבולטים.

 

כניסתו לתוקף של תיקון 190 בשנת 2012, הביא עימו בשורה משמעותית לציבור החוסכים בכלל, ולגמלאים בפרט, ואף החייה מחדש את תעשיית הגמל כולה. תיקון 190 מעניק הטבה משמעותית לציבור הגמלאים, האפשרות להמשיך להפקיד כספים בקופת הגמל תוך שמירה על נזילות מלאה (אפשרות למשיכה בסכום חד פעמי בכל עת בצורה קלה ונוחה) בכפוף לתנאים הקבועים בחוק (וביניהם סכום קצבה מינימאלית) והיכולת ליהנות מיתרונותיה הרבים של קופת הגמל כמכשיר השקעה בשוק ההון.

 

יתרונות

חיסכון בקופת גמל מגלם מספר יתרונות, כשהבולטים הם ניהול השקעות מקצועי, הטבות מס משמעותיות וחיסכון בעלויות.

 

השילוב בין מאפיינים אלה מייצר חלופת השקעה אטרקטיבית למדי. לא אחת, מפגינות קופות הגמל ביצועים עודפים על פני מכשירי השקעה אלטרנטיביים בשוק ההון, הודות ליכולתן להשקיע במגוון נכסים לא סחירים, כדוגמת קרנות השקעה פרטיות, נדל"ן מניב, פרויקטים, תשתיות ועוד. נכסים אלה הם רק חלק מתמהיל ההשקעות הרחב שמייצר ערך ובמיוחד בסביבה הנוכחית.

 

 יש לציין כי לא ניתן להשקיע בנכסים אלה באופן עצמאי או במסגרת מכשירים אחרים כדוגמת קרנות נאמנות. בנוסף, נהנית קופת הגמל מיתרון לגודל, המאפשר לה לתפוס מקום כשחקן מרכזי בהנפקות קופות הגמל מציעות מגוון רחב של מסלולי השקעה ברמות סיכון שונות - החל ממסלולים הנחשבים סולידיים, דרך כאלה המתמחים באיגרות חוב וכלה במסלולים עם חשיפה גבוהה למניות. מסלולי ההשקעה המגוונים מאפשרים התאמה של רמת הסיכון לצרכים האישיים של החוסך ויצירת תמהיל חיסכון והשקעות אופטימלי.

 

השקעה במסגרת קופת גמל מגלמת גם יתרונות מס המובנים במוצר: דחיית תשלום מס רווח הון (ישולם רק במועד המשיכה), האפשרות לעבור בין מסלולי השקעה והתאמת רמת הסיכון לצרכי ומאפייני הלקוח וכן לשינויים בסביבה הפיננסית, ללא עלות וללא יצירת אירוע מס.

 

חשוב לזכור כי בעת משיכת הכספים תחת תיקון 190 ינוכה מס רווח הון של 15% על הרווח הנומינלי בלבד שיכול להימצא אטרקטיבי בסביבת האינפלציה הנוכחית. מבחינת עלויות ניהול ההשקעות, הרי שדמי הניהול בקופת הגמל נמוכים יחסית ושקופים ללקוח. כמו כן, חוסך שיבחר למשוך את הכספים כקצבה חודשית ייהנה מקצבה פטורה ממס ללא קשר להכנסות נוספות.

 

החוסך בקופת הגמל יכול מנות מוטבים, כלומר לקבוע מי יקבל את הכספים לאחר פטירתו. במידה ונקבעו מוטבים, הם יוכלו לקבל את הכספים ללא צורך בהצגת צו ירושה או צו קיום צוואה (שהוצאתם הינה הליך שעשוי לקחת כמה חודשים), מה שבהחלט מקל על אופן קבלת הכספים ומקצר משמעותית את ההליך הבירוקרטי של המשיכה.

 

חסרונות

עקרונית, כל חוסך יכול להפקיד כספים בקופת הגמל. אולם, תיקון 190 קובע כי משיכת הכספים בסכום חד פעמי, ללא קנס שבירה ובכפוף לתשלום מס רווח הון בלבד, אפשרית רק עבור מי שעבר את גיל 60 ומקבל פנסיה חודשית של 4,418 ₪ ומעלה (נכון לשנת 2016).

 

הטבת מס לגמלאים

בעת המשיכה ינוכה מס רווח הון בשיעור של 15% בלבד (על הרווח הנומינלי) במקום 25% מס (על הרווח הריאלי) כפי שמתבצע בהשקעות בני"ע. חוסך שיבחר למשוך את הכספים כקצבה חודשית החל מגיל 60, ייהנה מקצבה פטורה ממס ללא קשר להכנסות נוספות, כך שלמעשה בעקיפין אין תשלום מס על הרווחים שנצברו. בנוסף, מוטביו של חוסך שנפטר חלילה עד גיל 75 יקבלו את הכספים בפטור מלא ממס. נזכיר כי באפיקי השקעה אחרים המוטבים חייבים בתשלום מס רווח הון שיכול לנוע בין 15% ל- 25% (תלוי באפיק). במקרה של מוות מעל גיל 75, מתאפשרת משיכה הונית בניכוי מס רווח הון של 15% בלבד (על הרווח הנומינלי).

יתרונות במסלולים השונים לבני 60 פלוס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יתרונות במסלולים השונים לבני 60 פלוס(צילום: shutterstock)
  

פוליסת חיסכון: צריך להכיר את ההטבות

סביבת הריבית האפסית והקושי להשיג תשואה הפכו בשנים האחרונות גם את פוליסות החיסכון של חברות הביטוח לאלטרנטיבה טובה לחוסכים המעוניינים להשקיע בשוק ההון. כלי זה מאפשר חיסכון לכל מטרה ולכל סכום, במגוון מסלולי השקעה המייצרים פוטנציאל לתשואה עודפת על פני פיקדונות ותוכניות חיסכון בנקאיות.

 

הכספים נזילים וניתנים למשיכה בכל עת (בכפוף לתנאי הפוליסה) ללא קנסות ועמלות פירעון מוקדם וללא דרישות עמידה בגיל או בקבלת קצבה מינימלית כמו בקופת הגמל. במכשיר זה ישנה אפשרות, בהסכמת חברת הביטוח, להפקיד סכום כסף באופן חד פעמי, או באמצעות הוראת קבע חודשית ללא התחייבות וללא תקופת השקעה מינימלית, גם סכומים קטנים של מאות בודדות של שקלים.

 

יתרונות

אחד היתרונות הבולטים של פוליסות החיסכון הוא האפשרות ליהנות מניהול ההשקעות מקצועי, כאשר הניהול מתבצע במסלולי השקעה שונים, בדומה לאלה המוכרים לכולנו מקופות הגמל וקרנות ההשתלמות. כך שלמעשה נהנה החוסך מהיתרונות של ניהול הכסף ממש כמו בקופת הגמל וכן דחיית תשלום מס רווח ההון למועד המשיכה.

 

יתרון מרכזי נוסף הוא דמי הניהול הקבועים שמובטחים בחוזה מול חברת הביטוח לכל אורך תקופת החיסכון ולא ניתנים לשינוי.

 

חסרונות

בניגוד לקופת הגמל, אין בפוליסת החיסכון מגן מס מפני פטירה לפני גיל 75. למעשה המוטבים ישלמו מס רווח הון בשיעור של 25% על הרווח הריאלי בכל מקרה.

 

בנוסף, במידה והגמלאי יבחר לקבל מהכספים קצבה חודשית, הרי שעליו לבצע משיכה הגוררת תשלום מס רווח הון ורק לאחר מיכן הפקדתם בקופת הגמל לקבלת הקצבה.

 

הטבת מס לגמלאים

ככלל, בפוליסת חיסכון קיים תשלום מס רווח הון של 25% (על הרווח הריאלי), אולם גמלאים יכולים ליהנות מפטור ממס רווח הון עד לתקרה הקבועה בחוק.

 

ההטבה המרכזית ניתנת לכל מי שעומד במבחן הגיל, והיא אינה תלויה בהכנסותיו ובמצבו הכלכלי של החוסך. זכאי להטבה זו הוא אדם שהגיע לגיל פרישה חובה (67 גם לגבר וגם אישה), והיה בן 55 ב-1.1.2003.

 

מי שעומד בקריטריון זה זכאי לפטור מתשלום מס רווח הון עד לתקרה של 13,320 ₪. אצל בני זוג, במידה ושניהם עומדים בקריטריון, כלומר שניהם בני 67 והיו בני 55 ב-1.1.2003, תעמוד תקרת ההטבה על 16,320 ₪.

 

כך לדוגמה, בני זוג בני 70 שחוסכים בתכנית חיסכון 200,000 ₪, והשיגו תשואה ריאלית שנתית של 10% (כלומר רווח של 20,000 ₪) יקבלו את הפטור המרבי - פטור ממס על 16,320 ₪. כלומר בני הזוג ישלמו מס רווח הון בשיעור של 25% על 3,680 ₪ בלבד - חיסכון של 4,080 ₪ בשנה.

 

הטבה נוספת מוכרת פחות, ניתנת בהתאם למבחן גיל פרישה (67 לגבר ו-62 לאישה), אולם כאן גובה ההטבה תלוי בגובה הכנסתם של בני הזוג. במידה והכנסתו של אחד מבני הזוג עולה על 8,380 ₪ לא ניתן יהיה לקבל את ההטבה. לצורך בירור לזכאות להטבה זו מומלץ להיוועץ ברואה חשבון או יועץ מס.

 

יש לציין, כי לחוסכים בפוליסות החיסכון ההטבה לא ניתנת באופן אוטומטי. לאחר משיכת הכסף החברה מנכה את מס רווח הון ויש לבקש מחברת הביטוח טופס אישור על גובה המס שנוכה, אותו יש להגיש למס הכנסה כדי לקבל את ההחזר.

 

שלושה מסלולים: כל מה שצריך לדעת

מה הכי משתלם?

פיקדון בנקאי עשוי להיות מכשיר חיסכון אטרקטיבי כאשר הריבית שמתקבלת אכן אטרקטיבית ומצדיקה את ההשקעה.

 

למעוניינים בחשיפה לשוק ההון, ניתן להשקיע בקופת גמל שחזרה להיות אלטרנטיבה משמעותית לפנסיונרים הודות לתיקון 190. יש לזכור כי השקעה במכשיר זה מתאימה רק למי שעומד בתנאים מסוימים. מי שלא עומד בתנאים אלו, יכול להשקיע בפוליסות חיסכון וליהנות מניהול השקעות מקצועי ומהטבות מס משמעותיות.

 

 

הכותבים, עומר בן יאיר הוא מנהל מקצועי חיסכון טווח ארוך, וסהר אביב היא מנהלת מקצועית חינוך פיננסי בפסגות

 

אין באמור לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות/ מס על ידי יועץ/משווק או יועץ מס או סוכן פנסיוני בעל רישיון עפ“י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
מה הכי משתלם? משתנה לפי פרמטרים אישיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים