שתף קטע נבחר

כך ישראל תהפוך ליצואנית בענף הגז והנפט

ישראל אמנם אינה מייצאת נפט ועדיין לא גז, אך מאות חברות ישראליות יכולות להפוך את ישראל בתוך שנים בודדות ליצואנית אדירה בתחום, עם טכנולוגיות ייעודיות בענף הגז והנפט: טכנולוגיות סייבר, מים, אבטחה וכלים להתמודדות עם דליפות. אז איפה הבעיה?

אמנם עדיין לא נמצאו בארות בישראל שניתן להפיק מהם נפט בכמויות מסחריות. בינתיים, על אף הגילויים של שדות הגז "תמר" ו"לוויתן", גם גז לא מיוצא מישראל. אך ישראל, בדומה לנורווגיה, יכולה להפוך בשנים הבאות לאחת מהיצואניות הגדולות בתחום התשתיות, לחברות הגז והנפט הגדולות בעולם.

 

עוד בנושא

ראשונים בעולם: ישראל המובילה בתחום המים

 

למעלה מ-300 חברות ישראליות עוסקות בענף הגז והנפט, בתחום התשתיות הקריטיות, הגנה היקפית, אבטחת  ובטחון המולדת. אך לא רק, תעשיית הנפט שספגה בשנה האחרונה פגיעה קשה בשל ירידת המחירים החדה, זקוקה כעת לחישוב מסלול מחדש, כולל צמצום עלויות והתייעלות, כשבין העלויות הכבדות ביותר בתהליך היצור, ניתן לציין את השימוש בכמויות עצומות של מים.כדי ליצור חבית נפט אחת יש צורך ב-6800 ליטר מים. לישראל יש כבר שם עולמי בתחום ההתפלה והטיפול במים - וזו רק דוגמה אחת. כל זה הביא את מכון היצוא יחד עם תכנית ניו-טק של משרד הכלכלה והתעשייה, לשתף פעולה במטרה לקדם את ענפי המים, הגז, הנפט ותחליפי הדלקים בארץ.

אסדת קידוח לווייתן  (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
אסדת קידוח לווייתן (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

"למרות שהפתרונות שיש בישראל בתחומים אלו, שנוגעים בלא מעט ענפים, לחברות הגז והנפט יש להם את הצרכים הייעודיים שלהם", אומרת גל ג'וס, מנהלת ענף המים הגז והנפט במכון היצוא. "יש מאות חברות ישראליות שיודעות לתת מענה לעולם הגז והנפט מתוך הצרכים המיוחדים של חברות אלו. בין אם זה אבטחת אתרים מרוחקים, אבטחת סייבר ועוד, ובין אם זה בתחומים רבים אחרים כמו מים, טיפול בזיהום ודליפות נפט לים. יש עולם שלם שמתעסק בגז או נפט באופן ספציפי".

 

הפתרונות הישראלים לתעשיית הגז והנפט

בין החברות שכבר מציעות פתרונות ייעודיים לעולם הנפט והגז ניתן למנות את HARBO - חברת סטארט-אפ אשר פיתחה מוצר ייעודי לטיפול בשפכי נפט בים. החברה מפתחת מצוף-מחסום העשויים מחומר מיוחד שמונע באופן מיידי את התוצאות ההרסניות של דליפות נפט ימיות. "מה שמצית דליפות נפט והופך אותן לאסונות גדולים, היא העובדה הפשוטה כי אין מערכות בלימה מיידיות על ספינות גדולות ואסדות קידוח. אין שום דבר באתר שיכול למנוע כתם שמן מלהתפשט", נמסר מהחברה.

 

כך זה פועל 

בתחום הסייבר עוסקת חברת ICS²- אשר בונה חתימה מידע ייחודית עבור כל מתקן, על סמך ניתוח של נתונים תפעוליים במפעל. באמצעות חתימה זו, ניתן לזהות התנהגות חריגה כאשר מתרחש נסיון חדירה, עוד לפני שנגרם נזק. זהו הישג לעומת יכולות של כלי אבטחת IT מסורתיים. "התשתיות הקריטיות בעולם נמצאות כיום תחת מתקפות סייבר המבקשות לפגוע במערכות קריטיות, כגון פגיעה ברכיבים, עצירת ייצור החשמל, או אפילו גרימת נזק חמור לאנשים ולסביבה תוך השתלטות על תהליכים", נמסר.

 

גם החברה הוותיקה עמיעד, מספקת מערכות סינון מים לתעשיית הנפט והגז ונחשבת כיום בין החברות המובילות בעולם בתחומה. החברה רשומה ומוכרת כספק מועדף לחברות האנרגיה וההנדסה המובילות והגדולות בעולם. הטכנולוגיות הייחודיות של עמיעד מאפשרות לחברות האנרגיה להפיק יותר מוצרי נפט וגז ממאגרים קיימים ועל ידי כך למקסם את הרווחים. ייעול תהליך ההפקה של חברות הנפט, בעיקר בימים אלו, בהם מחיר הנפט נמוך, חשוב שבעתיים. כמו כן, טכנולוגיות הסינון של עמיעד מסייעות לחברות הנפט והגז לטפל במי ההפקה, מי התהליך ושפכים למיניהם בהתאם לתקנות ורגולציות סביבתיות, ההולכות ומחמירות, על מנת לשמור על הסביבה.

נזקים במיליארדי דולרים וחשיפה לתביעות ענק. דליפת נפט בקליפורניה.  (צילום: MCT) (צילום: MCT)
נזקים במיליארדי דולרים וחשיפה לתביעות ענק. דליפת נפט בקליפורניה. (צילום: MCT)

חברה נוספת היא א.ר.י העוסקת בפתרונות להגנה על קוי הולכת נוזלים וחיסכון באנרגיה, החברה בעלת נסיון של עשרות שנים בתחומי החקלאות, המים והביוב. בשנים האחרונות מוצרי החברה הותאמו במיוחד לתעשיות נוספות כגון התפלה, מכרות, תחנות כוח ותעשית הגז והנפט. אביזרי החברה כוללים שסתומי אוויר, מגופי בקרה ואל חוזרים, פותחו תוך דגש על אמינות לאורך זמן ותפקוד בתנאי קיצון, הנדרשים בתעשיות השונות. לאחרונה הותקנו אביזריה במערכת כיבוי האש בפרויקט הגז "ימאל" ברוסיה שהוא אחד מהפרויקטים הגדולים בעולם.

 

פיתוח נוסף ששייך לחברה ישראלית והותאם לענף הגז הוא של חברת טלדור, המספקת כבלי תקשורת מתקדמים (נחושת ופיבר אופטיקה) לתעשיית הנפט והגז, והיא הראשונה בעולם המספקת כבלי תקשורת מחשבים חסיני אש לתעשייה, עבור שימושים בסביבה ימית בכלל ו- offshore בפרט. כבלי טלדור מותקנים בקנדה באחד הפרויקטים היוקרתיים בעולם בתחום Hebron Project Canada .

 

תמיכת הממשלה קריטית

גלעד פלד, מנהל מחלקת אגרו-טכנולוגיה, מים וקלינטק במכון היצוא, מעריך שתוך 10-15 שנה ישראל יכולה להפוך למובילה גם בתחום הזה עם עשרות סטארט-אפים חדשים - לצד חברות שכבר עוסקות בטכנולוגיות דומות וכעת ייפתחו מחלקות חדשות ספציפיות לענף. מה שמעכב זאת לדבריו, היא העובדה שלחברות אין עדיין אפשרות לבדוק את יעילות הטכנולוגיות בענף הגז והנפט בישראל לפני היציאה לחו"ל. "לחברות איתן אנו עומדים בקשר, חשוב שתהיה הטמעה טכנולוגית בתעשייה בארץ והוכחה שהמוצר שלהם עובד כאן. כי זה מה ששואל לקוח פוטנציאלי מחו"ל וזה בסופו של דבר מקדם את היצוא", אומר פלד. "לכן, חשובה תמיכת הממשלה בהטמעה של סטארט-אפים בתעשית הגז והנפט כאן בישראל".

 

לפלד חשוב להוסיף, כי תמיכת הממשלה בפיתוח הענף היא קריטית. הוא מביא כדוגמה את ענף המים שהפך את ישראל למעצמה, בזכות הסיוע הממשלתי והוא קורא לפעול באותה דרך גם בענף הגז והנפט. "לטכנולוגיות מהסוג הזה קיים מנוף אדיר לייצוא. אם אנחנו כמדינה ניתן לחברות את התמיכה הממשלתית והשיווקית ונעזור להם לייצא את זה לחו"ל, ישראל יכולה רק להרוויח".


פורסם לראשונה 09/06/2016 20:04

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קידוח נפט
צילום: shutterstock
צילום: רונן אקרמן
גל ג'וס, מנהלת ענף המים הגז והנפט במכון היצוא
צילום: רונן אקרמן
צילום: רונן אקרמן
גלעד פלד, מנהל מחלקת אגרו-טכנולוגיה, מים וקלינטק במכון היצוא
צילום: רונן אקרמן
מומלצים