שתף קטע נבחר

מהנדס לשעבר בנאס"א נגד "תצפיות העב"מים המוטרפות"

ג'יימס אוברג לקח על עצמו משימה - לעבור על "כל" התיאוריות, הסיפורים והתיעודים של עב"מים וחייזרים ברשת ולהפריך כל אחד ואחד - באמצעות מדע. המסקנה העיקרית שלו היא כי רוב "תצפיות העב"מים המוטרפות" הן לא יותר מאשר "קשקשי חלל"

אם אתם גולשים באינטרנט, כנראה כבר נתקלתם בשלב כזה או אחר בתיעוד לכאורה של עב"מים או סיפורים על אודותיהם. בין אם מדובר בעננים משונים שקצת נראים כמו חלליות, חפץ מטושטש שנתפס בעדשת מצלמות תחנת החלל הבינלאומית או מטאורים חריגים בשמיים, לא מעט גולשים פשוט מכורים לקונספירציית חייזרים עסיסית.

 

אבל ג'יימס אוברג, מהנדס לשעבר בנאס"א, החליט לקחת על עצמו את המשימה לעבור על "כל" התיאוריות, הסיפורים והתיעודים של עב"מים וחייזרים ברשת ולהפריך כל אחד ואחד - באמצעות מדע. המסקנה העיקרית שלו היא כי רוב "תצפיות העב"מים המוטרפות" הם לא יותר מאשר "קשקשי חלל", או למעשה, המוח האנושי שלא יודע באמת איך נראה מסע בחלל.

 

 

משימתו של אוברג, שלאחר תפקידו בנאס"א הפך לעיתונאי והיסטוריון, לא הייתה סתם לאכזב ולבאס את אלו שבאמת מאמינים בעב"מים. בראיון לכלי תקשורת בארה"ב הסביר אוברג כי הוא פשוט התעניין במה שבאמת קורה בתיעודים שמפורסמים ברשת, ולנסות ולהבין למה אנשים כל כך מתרגשים מהם. ההשערה שלו הייתה שחושי האדם כל כך רגילים לעצמים שנעים באיטיות, כמו גם לתנאי אור ואטמוספרה מסוימים, כך שכשאר משהו מתשנה - המוח שלנו פשוט מתבלבל.

 

"מערכת החושים שלנו פועלת בצורה מושלמת בתנאי כדור הארץ", אמר אוברג בראיון למגזין "אטלס אובסקורה". "אבל אנחנו עדיין ציביליזציה מקומית. לצאת מהשכונה הקטנה שלנו יכול להיות חוויה מבלבלת ויזאולית".

 

יותר מדי סרטי מדע בדיוני

כמה מהתצפיות הנפוצות ביותר שהיה עליו להפריך היו קשורות לאוסטרונאוטים של נאס"א שלכאורה ראו עב"מים, אך חויבו לשמור על כך בסוד. אוברג אמר כי הטענה הזו ככל הנראה נובעת מיותר מדי סרטי מדע בדיוני וחוסר הבנה באיך נראה החלל. "היה לי מספיק ניסיון עם מסע אמיתי בחלל כדי להבין שמה שרואים בסרטונים רבים זה לא יותר מאשר תופעות נורמליות שמתרחשות בסביבה שמחוץ לכדור הארץ ולכן היא משונה לנו", מסביר אוברג באתר שהקים.

 

ניו ג'רזי, 1952 (צילום: CIA) (צילום: CIA)
ניו ג'רזי, 1952(צילום: CIA)

 

הוא מסביר כי רוב הפעמים מדובר ב"קשקשי חלל", שהם בעצם עצמים שהתנתקו מחלליות במהלך הטיסה, כמו פתיתי קרח, חלקי צבע או שברים של כלי הטיסה עצמו. מדובר בעצמים ששונים מפסולת חלל מכיוון שהם לא מהווים איום של ממש חלליות. העצמים הללו הם נפוצים למדי, אבל הסיבה שהם נראים כל כך מוזר לנו זה מכיוון שאנחנו לא רגילים לאופן שבו הם נראים בחלל החיצון. מאותה סיבה, מסביר אוברג, כל כך הרבה אנשים רואים עב"מים בתיעודים שונים מהחלל.

 

אנשים שצופים בסרטונים מהחלל נבהלים כשהם רואים כתם או חפץ שפתאום נעלם. אכן, זה מראה משונה למדי כשאתה יושב לצד המחשב שלך בכדור הארץ, אבל כאשר אתה נמצא על חללית שנעה במהירות 28 אלף קמ"ש - שום דבר לא נשאר בטווח הראייה שלך לזמן רב מדי.

עצם בלתי מזוהה בצד ימין למעלה (צילום: סקוט קלי, נאס"א) (צילום: סקוט קלי, נאס
עצם בלתי מזוהה בצד ימין למעלה(צילום: סקוט קלי, נאס"א)

 

בסוף השנה שעברה נבהלו תושבי דרום קליפורניה כאשר ראו אור לבן בוהק בשמי הלילה. כפי שהובהר זמן קצר לאחר מכן, היה מדובר בניסיון מתוכנן של שיגור טיל על ידי חיל הים האמריקני. שובל האור המוזר היה מעין עשן של חלקיקים שיצא מהטיל. העניין נראה כל כך מפחיד לכל כך הרבה אנשים משום שעל כדור הארץ איננו רגילים לראות שובלים מסוג זה, ורגילים רק לראות "שאריות" באוויר של מטוסי סילון, למשל. וכך ממשיך אוברג לנפץ מיתוס אחר מיתוס בעזרת הסברים מדעיים.

 

עם זאת מבהיר המהנדס לשעבר כי זה לא אומר כי עלינו להפסיק את חקר העב"מים או להניח שהכול נורמלי לחלוטין. "זה טוב להמשיך ולסרוק את החלל ולחפש דברים חריגים - ולדווח עליהם מיד", אמר בראיון להאפינגטון פוסט ב-2013. "הסיבה לכך היא שתמיד יש אפשרות אמיתית שזו תהיה חריגה אמיתית, בין אם מדובר בתקלה בחללית או איום אחר, צפוי או לא צפוי. בעבר, משימות נכשלו בגלל שהתעלמו מרמז שניתן היה לראות מחוץ לחלון".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CIA
מתיחת עב"מים בשפילד. ארכיון
צילום: CIA
מומלצים