שתף קטע נבחר

עתיקות בנות אלפי שנים נתפסו בחנות בירושלים

מאות ממצאים עתיקים - בהם מטבעות הנושאים את שמות החשמונאים, כדים מיוחדים לאחסון בשמים - נתפסו במהלך פשיטה על חנות מזכרות בירושלים. ברשות העתיקות אומרים כי החנות סחרה בהם ללא רשיון ובקרוב יוגשו כתבי אישום נגד בעליה

ראשי חץ מברונזה, מטבעות הנושאים את שמות החשמונאים, כדים מיוחדים לאחסון בשמים ועוד מאות פריטים בני אלפי שנים שהוצעו למכירה בחנות בירושלים נתפסו אתמול (ג') במהלך פעולה מבצעית של היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות. הפשיטה התבצעה לאחר קיום פעילות סמויה בחנות, שבה נמכרו לבלשי רשות העתיקות פריטים עתיקים.

 

ד"ר איתן קליין על המבצע

 

החל מחודש מרס נכנסו לתוקף תקנות חדשות, המחייבות את סוחרי העתיקות בישראל לנהל את המלאי המסחרי שברשותם, באמצעות מערכת ממוחשבת שפותחה על ידי רשות העתיקות.

 

פקחי היחידה למניעת שוד של רשות העתיקות במהלך התפיסה בחנות (צילום: רשות העתיקות) (צילום: רשות העתיקות)
פקחי היחידה למניעת שוד של רשות העתיקות במהלך התפיסה בחנות(צילום: רשות העתיקות)

מטבע הנושא את שמו של שמעון בר-כוכבא (צילום: רשות העתיקות) (צילום: רשות העתיקות)
מטבע הנושא את שמו של שמעון בר-כוכבא(צילום: רשות העתיקות)

קופסה ובה דינרים רומיים (צילום: רשות העתיקות) (צילום: רשות העתיקות)
קופסה ובה דינרים רומיים(צילום: רשות העתיקות)

מטבע זהב מהתקופה הביזנטית (צילום: רשות העתיקות) (צילום: רשות העתיקות)
מטבע זהב מהתקופה הביזנטית(צילום: רשות העתיקות)

 

המהלך, שיאפשר מעקב אחר הפריטים, נועד למנוע מסוחרי עתיקות "להלבין" עתיקות בלתי חוקיות, שמקורן בשוד עתיקות - חפירה בלתי חוקית באתרים ארכיאולוגים תוך מחיקת הידע על המורשת התרבותית מהארץ ומהעולם, תמורת בצע כסף. חנות המזכרות סחרה בעתיקות בקניון היוקרתי, על אף שלא קיבלה רשיון לכך.

 קופסאות מהודרות בהן נמכרו המטבעות. על הקופסאות הוטבעו שמות השליטים שטבעו את המטבעות, ובהם אלכסנדר הגדול, המלך הורדוס ועוד (צילום: רשות העתיקות) (צילום: רשות העתיקות)
קופסאות מהודרות בהן נמכרו המטבעות. על הקופסאות הוטבעו שמות השליטים שטבעו את המטבעות, ובהם אלכסנדר הגדול, המלך הורדוס ועוד(צילום: רשות העתיקות)

כלי ששימש לאחסון בושם במאה ה-4 לפנה"ס (צילום: רשות העתיקות) (צילום: רשות העתיקות)
כלי ששימש לאחסון בושם במאה ה-4 לפנה"ס(צילום: רשות העתיקות)

. כדים בני אלפי שנים שהועמדו למכירה (צילום: רשות העתיקות) (צילום: רשות העתיקות)
. כדים בני אלפי שנים שהועמדו למכירה(צילום: רשות העתיקות)

 

המפקח על המסחר בעתיקות ברשות העתיקות, ד"ר איתן קליין, אמר: "עד שהותקנו התקנות היה בשוק העתיקות מצב פלאי, שבו הממצאים תמיד היו בשפע על המדפים. זאת למרות שהסוחרים דיווחו על מכירות חלשות ביותר. דיווחים אלה מעלים תהיות בדבר יכולת ההישרדות המרשימה של החנויות הללו לאורך עשרות שנים. בפועל, ברור כשמש שעל מנת לספק את הסחורה, נשדדו אתרי עתיקות בישראל ובעולם, וההסטוריה נמכרה למרבה במחיר. הפעילות שביצענו בחנות בממילא הינה חלק מפעילות נרחבת שמתבצעת בשוק העתיקות, שמטרתה שמירה על נכסי התרבות של מדינת ישראל, השייכים לכל אזרחיה, ומניעת 'הלבנת' העתיקות הגנובות באמצעות המלאי המסחרי של סוחרי העתיקות המורשים".

 

ברשות העתיקות אמרו כי בימים הקרובים יוגש כתב אישום כנגד בעל החנות, החשוד בסחר בלתי חוקי בעתיקות. את תגובת בעל החנות לא היה ניתן להשיג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות העתיקות
חלק מהעתיקות שנתפסו
צילום: רשות העתיקות
מומלצים