שתף קטע נבחר

פולים בני 9 בקפה הביתי שלכם

כמויות גדולות של פולי הערביקה האיכותיים שאוחסנו ב-2013 וחלקם נקטפו לפני יותר מעשור יוצאות מהמחסנים. מדוע? ערכי הפולים צונח כשהם מאוחסנים, מה שהופך אותם לאטרקטיביים עבור קונים המעדיפים לרוב זנים באיכות נמוכה

לפני שאתם לוקחים את הלגימה הבאה מהקפה שלכם, קחו בחשבון שחלק מהפולים בקפה ההפוך שלכם נאספו מהמטע לפני קרוב לעשור. קפה הערביקה שאוחסן על רקע הצניחה בשווקים בשנת 2013, מוזרם כעת אל מחוץ למחסנים, ומציף את השוק עם פולים ישנים, חלקם בני 9 שנים.

 

פולים אלו, הנחשבים באיכות גבוהה מפולי הרובוסטה המרירים יותר הנמצאים בשימוש בקפה נמס, יוצאים כעת מהמחסנים משום שהם איבדו מהערך שלהם ככל שישבו יותר באחסון. המחירים של הזנים האיכותיים ירדו מספיק כדי לפתות רוכשים שלרוב היו מסתפקים בסוגים פחות איכותיים של קפה.

 

קפה שיושב יותר מ-121 ימים באחסון מאבד מחצית סנט לפאונד (כחצי ק"ג) מערכו. הערך של קפה בן 3 שנים מקצץ 35 סנט לפאונד מערכו. קפה שחגג יום הולדת 9, נמכר במחיר נמוך ב-1.55 דולר לפאונד, מה שהופך אותו לסחורה הנמכרת כמעט בחינם, על רקע הגעת מחירי הערביקה למשלוח ביולי למחיר של 1.35 דולר לפאונד.

 

על פי נתוני המסחר, נכון לסוף חודש מאי, 18% מהפולים שהיוו חלק מעסקאות היו בני יותר מ-3 שנים, בהשוואה ל-11% במאי 2013. חלק מהחברות הקולות את הפולים אומרות כי הן לא יקנו פולים בני יותר משנה, משום שהם מאבדים את הטעם שלהם.

 

רוכשי הקפה אומרים כי פולי הערביקה מיועדים ליצרני קפה נמס, ולבסוף לחברות המספקות לרוב קפה למוסדות כמו מלונות, בתי ספר ומכונות אוטומטיות. רבים מיצרני הקפה מתכננים לערבב את הפולים הישנים עם פולים חדשים יותר על מנת להסתיר את הטעם שלהם.

 

"אתם לא עומדים לראות את הקפה הזה בסטארבקס", אומר ג'ורג' קואבס, מנהל תחום הקפה ביבואנית הקפה Sustainable Harvest מפורטלנד. "הוא מיועד בעיקר למותגים גנריים ברמה המוסדית".

 

בנוסף, בצורת באזורי גידול של רובוסטה בברזיל ועיכובים בייצור באינדונזיה, הובילו לעלייה של 5.8% במחיר הרובוסטה השנה, מה שצמצם את הפער בין שני הזנים לפחות מ-50 סנט לפאונד.

 

איך הגענו למצב הזה?

צבירת מלאי הקפה החלה ב-2011, אז הגיעו מחירי הערביקה לשיא של שלושה עשורים עם נתון של 3 דולר לפאונד, בעקבות מחסור בהיצע וביקוש במדינות מתפתחות בהן נהוג לשתות תה, כמו סין. ייצור היתר הגיע בתגובה, אך הוא הופיע בשוק בדיוק כשהשווקים החלו להאט. עד שנת 2013, מחיר הערביקה צנח ל-1 דולר לפאונד. היצרנים העדיפו לאחסן את הקפה מלמכור אותו בזול. זמן האחסון הממוצע של קפה הגיע לשיא של 853 ימים בפברואר 2015, עלייה של 80% לעומת שנתיים קודם לכן.

 

ההבדל בין כוס קפה בן שנה לקפה בן שנתיים, עבור חובבי קפה – יכול להיות עצום. בטעימה שערכה אלי קאראן, העבירה קורסים בחברת קליית הקפה Toby’s Estate מברוקלין, נקלו פולים בני שנה ובני שנתיים מברזיל, ונמסרו לטעימה. "שתי כוסות הקפה נקלו באותו יום, אך זה היה בלתי אפשרי לטעום את הקפה בן השנתיים. היה לו טעם של עץ. או קיסם. זה לא קפה שהיינו מוכרים".

 

עם זאת, אין צורך לדאוג לבריאותינו. "גם אם הפולים הופכים למעופשים, הקלייה מעבירה אותם בטמפרטורה של מעל 200 מעלות צלזיוס", אומר ביל ריסטנפרט, פרופסור להנדסה כימית באוניברסיטת קליפורניה. "הקלייה הורגת את הכל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים