שתף קטע נבחר

משלימים פערים: עובדי הרשויות חוזרים ללימודים

בית ספר לשלטון מקומי: תכנית חדשה של הרשויות המקומיות והאוניברסיטה הפתוחה מוקדשת לעובדי הרשויות המקומיות, אשר קרוב ל-70% מתוכם ללא תארים אקדמאים. מה כוללת התכנית?

קרוב ל- 70% מעובדי השלטון המקומי הם ללא תואר אקדמי - תכנית חדשה מבקשת לשנות זאת. במסגרת התכנית, המתקיימת בשיתוף הרשויות המקומיות והאוניברסיטה הפתוחה, הוקם "בית ספר לשלטון מקומי" המיועד לעובדי הרשויות.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

השבוע ישלימו הסטודנטים הראשונים את תכנית התואר הראשון במדעי החברה, בדגש על מנהל ומדיניות ציבורית. התואר מותאם באופן ישיר לדפוסי העבודה של השלטון המקומי. 55 הסטודנטים המשלימים את התואר כוללים עובדי אגפים שונים מאגפי הרווחה, הגבייה, החינוך ועוד מעיריית דימונה ובאר שבע.

 

בין הבוגרים הבולטים - מנכ"ל הסימפוניטה בבאר שבע עופר סלע (52) וראש מנהל תרבות ומנכ"ל המשכן לאמנויות הבמה יאיר נגיד. בנוסף, לומדים עובדי הקמ"ג וכן קצינים בשירות הכבאות ממחוז דרום. ברשויות המקומיות גם הבינו שתמו הימים שניתן היה למנות כל אחד לכל תפקיד.

 

"ללא השכלה תתקל בתקרת זכוכית"

יאיר נגיד (43) למד בתחילת שנות ה-90 הפקה ויצירה טלוויזיונית במכללת ספיר - בטרם קיבלה המכללה אישור להענקת תארים מהמל"ג. מיד לאחר תקופת הלימודים החל לעבוד בתחום והתקדם במהירות, אולם התואר הראשון המשיך להציק לו. "אבא שלי כל הזמן אמר לי ללכת ללמוד", הודה. קריאת ההשכמה הגיעה עם פרסום מכרז לתפקיד מנכ"ל המשכן לאמנויות הבמה. "במכרז שפטו הממונה על החברות העירוניות במשרד הפנים, ומנכ"ל החברה העירונית בראשון לציון. הם הסבירו לי שאם הייתי ניגש בעוד 7 חודשים לא הייתי עומד בתנאי הסף, כי במשרד הפנים פועלים 'למשכל' את כולם".

 

"ראש העיר המליץ לי להשלים תואר, והרגשתי את הפערים גם בישיבות בעבודה. הבנתי שאני חייב ללמוד, והלכתי ועשיתי. גיליתי שהשיטה באוניברסיטה הפתוחה טובה לי, ולא פספסתי אף שיעור", הוסיף. "כשאתה מנהל מוסד בסדר הגודל הזה, אתה לא יכול להרשות לעצמך להיות שם בלי שיהיו לך את כל האמצעים מבחינה ניהולית- דיני עבודה, דיני חוזים ומדיניות ציבורית. ללא השכלה תיתקל מהר מאוד בתקרת זכוכית שלא תצליח לשבור".

 

בין הבוגרים הבולטים מופיעה גם אחת מהדמויות הראשונות שפוגש כל מי שמגיע ללשכת ראש העיר בבאר שבע. רונה בינחס (46), ראש הלשכה של רוביק דנילוביץ', סיפרה כי "הייתי אימא בגיל מאוד צעיר - וסדרי העדיפויות התהפכו, אבל תואר תמיד נשאר במחשבות. זו הייתה רק שאלה של זמן. אני מאמינה שזה היה באיזשהו מקום חלום של כל אחד מאיתנו".

 

תכנית לימודים מתואמת

הקורסים שנלמדו בתואר הותאמו לעובדים עצמם. הקורסים בתכנית כוללים: מנהל ציבורי, יסודות השלטון המקומי, מנהל ציבורי וניהול אסטרטגי, ממשל ופוליטיקה, ניהול פיננסי של גופים עסקיים ועוד.

 

פרופ' יגיל לוי מהאוניברסיטה הפתוחה, שבנה את התכנית, הסביר כי "מרכז השלטון המקומי הציב לפני כמה שנים יעד ברור של שיפור התפקוד של העובדים ברשויות המקומיות באמצעות רכישת השכלה אקדמית. המרכז וראשי הרשויות דוחפים לאקדמיזציה. השלטון המקומי משנה את פניו והופך לגוף הפועל בתנאים תחרותיים, בתובענות רבה ועם מערכות מורכבות. הוא צריך להשתדרג ולשפר את איכות ההון האנושי שלו".

 

הפיילוט הדרומי נחל הצלחה רבה וזכה לביקורת אוהדת מהרשויות המקומיות וסטודנטים עצמם. כעת מספר התלמידים לתואר עומד על כ- 1,000 תלמידים מעובדי השלטון המקומי ברחבי הארץ, מקריית גת וירוחם בדרום ועד מעלות בצפון. "קצב הגידול הוא של הכפלה מדי שנה בממוצע", מציין פרופ' לוי. בשנה האחרונה רשויות מקומיות כמו דימונה וקריית גת, פנו לאוניברסיטה הפתוחה על מנת לשלב את עובדיהן בלימודים.

 

חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, ציין כי "השלטון המקומי משנה את פניו ועובר מהפך אקדמי. בקרוב ובעקבות התוכנית, רוב עובדי השלטון המקומי יהיו בעלי תואר ראשון, מה שייטיב לא רק עימם אלא גם ישפר את איכות השירותים שהם יעניקו לתושבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים