שתף קטע נבחר

מסדרים מחדש את חדר הילדים

נמאס לכם כבר מהבלאגן בחדר של הילדים? נצלו את תחילת הקיץ לסידור וארגון החדר לפי העדפותיו של הילד, ובאותה הזדמנות למדו אותו איך לשמור על הסדר. כל הטיפים שיעזרו לכם להגיע למטרה המאתגרת

 

במשפחות רבות מצב הסדר והנקיון של חדר הילדים הוא גורם תמידי לויכוחים ומתחים. "כמה פעמים אמרתי לך לסדר את החדר?!" נשמע מוכר? מוכר. הזמן חולף והמשפט נשאר. הקיץ הקרב הוא הזדמנות מצויינת ליצור שינוי מהותי בנושא, הפעם ממקום חיובי, שיעורר התלהבות ועניין לסדר ולשמר את הסדר החדש. נשמע כמו נס, אך זה בהחלט אפשרי.

 

איך גורמים לשינוי ולחדר מסודר?

 

1. ספרו לילדים על ההזדמנות לעשות הקיץ שינוי בחדר שלהם לפי בחירתם - אפשר להזיז רהיטים, לצבוע או לקנות לחדר משהו חדש. לאחר שאמרתם זאת תוסיפו "תחשבו על זה", מבלי לפתח את הנושא, והנחו אותם להביט בחדר כדי לחשוב מה היו רוצים לשנות בו. כך הרצון בשינוי יהיה שלהם ואתו הדחף לממשו.

 

2. תנו להם זמן להשתעשע עם הרעיון ו"לעוף" עליו - בשלב ראשון אל תגבילו בשיקולים של מקום, כסף, זמן וכדומה. זה יאפשר להם להביא את עצמם לידי ביטוי בחופשיות, דרך הרעיונות שלהם ולהתלהב מהרעיון.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

3. קבעו זמן יעד לישיבה משותפת - בישיבה תוכלו לדבר על הרעיונות ולתכנן את השינויים האפשריים. עד זמן היעד אתם לא מבטלים רעיונות שהם מעלים אלא מעודדים אותם לרשום זאת, גם אם כרגע הם נראים לכם לא הגיוניים לחלוטין. יש לכך שתי סיבות עיקריות: אחת - אם תתחילו עם ביקורת יש סיכוי טוב שהם יוותרו מראש וכל הפרוייקט ירד לטמיון, והשניה - כי הרעיון הוא לתת להם להוביל ולהתרגש, לחלום ולרקום תכניות ואפשרויות. להציף הכול על הדף. בסופו של דבר צריך יהיה להתחשב בנתוני המציאות, אך לא בשלב זה.

 

4. ישיבה משותפת בזמן שקבעתם - מתקיימת בחדר הילדים (או המתבגרים) כמובן. אתם עוברים יחד על הרשימה ללא ביקורת אלא מתוך כוונה לבחון יחד מה מהדברים אכן ניתן ליישם במסגרת המגבלות של מקום/כסף/זמן, אילו רעיונות אפשר אולי להגמיש כדי לממש ועל אילו צריך יהיה לוותר בשלב זה. כך למשל אם הילד רוצה משהו שלא יוכל להתממש בשלב זה בחדר שלו משיקולי מקום/כסף/זמן, תשאלו אותו מה הוא אוהב ברעיון וחישבו יחד איך אפשר אולי להשיג אפקט דומה בדרך אחרת, בהתחשב באילוצים הקיימים.

 

5. המנעו ממצב של "הכול או כלום" - צאו למסע הזה מתוך הסכמה משותפת ששינוי ברמה כזו או אחרת יתרחש הקיץ.

 

6. החליטו על דרך הפעולה למימוש השינוי - מה מזיזים ומתי? מה קונים ואיפה? מה צריך עוד לברר וכד'.

 

אולי יעניין אותך גם:

- "נלחמים על הזכות הבסיסית לקחת חופשת לידה כמו שצריך"

- "הבת שלי דוגמנית בגיל 4 ולא דחפתי אותה לזה"

- שעמום החופש הגדול - אפשר גם אחרת

 

7. מיון וסידור החדר - לפני שמתחילים יש צורך בסידור יסודי, כשהמטרה היא הכנה לפרוייקט שינוי והסידור מוצג כחלק בלתי נפרד ממנו, בהתלהבות של יציאה לדרך למימוש המטרה של הילד. עוברים על הכל כדי להחליט מה נשאר ומה יוצא. כל סידור יסודי הוא הזדמנות לפנות ממנו דברים שכבר לא רלוונטיים בשל בלאי או חוסר התאמה (מה זורקים? מה תורמים ולמי?).  

 

8. לומדים מנסיון - הפרוייקט הזה יביא עמו התמודדויות ולמידה חשובה של תכנון, גמישות, פתרון בעיות ועוד. זכרו, מדובר בחדר של הילדים. אפשרו להם להוביל את התהליך וללמוד ממנו, מתוך התמודדות עם האתגרים השונים שיביא עמו.

 

9. סיום הפרוייקט - גם אם זה לא לגמרי לטעמכם אך החדר מסודר והילד מרוצה המטרה הראשונית הושגה. כעת נותר לשמור על הקיים.

 

10. שימור המצב והסדר שהושג - כן, גם זה אפשרי. עומס חפצים יוצר בלבול, ריבוי גירויים וקושי בבחירת פריטים מתוך ערימה. המטרה היא לייצר מקום בטוח לילדים שלנו שתהיה בו גם אווירה נעימה, מרחב פנוי למשחקים ושיהיה להם קל למצוא בחדר כל דבר שהם רוצים. מיון יסודי בשלב הראשון מקל מאוד על שימור המצב גם בהמשך.

 

טיפים שיעזרו לכם ולילדים לארגן את הבלאגן:

- תנו לילד להוביל את תהליך המיון. זה החדר שלו והחפצים שלו. חשוב שירגיש שיש לו חלק מרכזי בהחלטות. מעל גיל 5-6 לילד יכולת להיות שותף מלא בתהליך קבלת ההחלטות לגבי החפצים שלו.

 

- פנו לכם זמן, שימו מוסיקה ששניכם אוהבים ונצלו את הפעילות לזמן איכות שלכם ושל הילד.

 

- הציגו בפניו כל פעם קבוצת חפצים מאותו סוג (ספרי קריאה, מחברות בתי ספר, חולצות וכדומה) ובקשו שיחליט מה הוא רוצה לשמור ומה לא.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

- תוכלו לעזור לו בקבלת החלטות על ידי צמצום האפשרויות והכוונה בעזרת שאלות כגון: "האם אתה אוהב את זה?", "האם אתה מתכוון להשתמש בזה?", "חשוב לך לשמור את זה?".

 

- חשוב שנמיין את הצעצועים והחפצים על פי הגיל שאליו הם מתאימים, מצבם (האם הם שבורים/חסרים להם חלקים) וכמות המשחקים שיש לנו מאותו סוג.

 

- לילדים יש לא מעט חפצים שיש להם קשר רגשי אליהם ושהם רוצים לשמור, כמו למשל קלפים ומדבקות, כרטיסים מהסרט, כרטיסי ברכה, אבן יפה או תמונות של החברות. קופסת נוסטלגיה היא פתרון מצוין לשמור את כל אותם חפצים.

 

טיפים לשימור הסדר לאורך זמן:

- לסדר את מה שנשאר במקום המתאים לו בחדר, במגרות ובארון תוך מיון לפי סוגים.

 

- להתאים קופסאות או סלסלות לחפצים קטנים שנותרו בתפזורת. ניתן להשתמש גם בקופסאות נעלים או קופסאות מהסופר ולתת לילד לעשות להן הסבה יצירתית שתהפוך אותן למיוחדות, אישיות ומותאמות לצרכיו.

 

- כדי לשמור על הסדר בחדר ילדים לא כדאי להציב לילדים אתגרים שהם לא יוכלו לעמוד בהם. לכן, נארגן את הצעצועים, המשחקים והחפצים כך שיהיה להם קל להחזירם למקומם בסוף היום כי אם זה לא יהיה קל יתכן וזה לא יקרה.

 

- את ציוד בית הספר ניתן לארגן בתוך קופסאות קטלוג על פי נושאים (ספרים, מחברות, דפי עבודה ומבחנים). כך יהיה קל לילד למצוא את הציוד וגם להחזירו למקום.

 

- את היצירות מהגן ניתן גם להכניס לקופסת קטלוג וכאשר היא מתמלאת למיין אותה, ואת היצירות החשובות לתייק בקלסר.

 

- עודדו את הילד לסדר את החדר כל ערב לפני השינה ולהחזיר את כל הדברים למקום, כך יתעורר בבוקר לחדר מסודר ונעים.

 

בהצלחה!

 

ליאת קרן היא פסיכותרפיסטית לילדים ונוער ומטפלת משפחתית מוסמכת, מטפלת פרטנית ומנחת קבוצות לכישורים חברתיים. אורית אליהו-פנחסוב בעלת

"סדר חדש - שרותי סדר וארגון חכמים".

 

 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כדי לשמור על הסדר בחדר ילדים לא כדאי להציב לילדים אתגרים שהם לא יוכלו לעמוד בהם
צילום: shutterstock
מומלצים