שתף קטע נבחר

הדרמה הבריטית: ההשפעה הכלכלית על ישראל והעולם

תושבי בריטניה הכריעו כי הממלכה תצא מהאיחוד האירופי. ערכו של הליש"ט צונח ב-7% אל מול הדולר. הבורסות באסיה הגיבו בעוצמה, הניקיי היפני ננעל בירידות של 8%. בורסות אירופה הוכו עם פתיחתן ויורדות ב-8% עד 10%. כיצד ישראל תושפע?

תושבי בריטניה החליטו לעזוב את האיחוד האירופי במשאל עם והשווקים והמטבע המקומי רועדים. הלילה ירד הליש"ט ב-11% לערכו הנמוך ביותר מול הדולר מאז ספטמבר 1985 זו הירידה הגדולה בהיסטוריה ביום אחד של המטבע הבריטי. בבוקר הירידות של המטבע המקומי התמתנו קלות וכעת ערכו נמוך ב-7% לעומת המטבע האמריקאי. מדד הפוטסי צנח ב-8% במסחר המוקדם בבורסה הבריטית אך התייצב מאוחר יותר וכרגע יורד ב-4.6%. ומדד הבנקים צנח ב-25%.

מדד הפוטסי הבריטי בחודש האחרון (צילום מסך מאתר FTSE) (צילום מסך מאתר FTSE)
מדד הפוטסי הבריטי בחודש האחרון(צילום מסך מאתר FTSE)

 

במקביל לצניחת הליש"ט החלה מפולת בשוקי העולם והראשונים שהושפעו מכך היו הבורסות באסיה: מדד ניקיי היפני צנח ב-8% בנעילת המסחר ומדד האנג סנג בהונג קונג ירד ב-4.3%. הנפט צונח ב-6% ולעומתו הזהב מטפס ב-5%. החוזים בוול סטריט מנבאים התרסקות של יותר מ-4% בנאסד"ק וב-S&P 500.

 

שאר הבורסות באירופה צונחות גם הן: מדד הדאקס הגרמני צנח ב-10%, הקאק הצרפתי צנח ב-8%. הבורסה במדריד יורדת ב-9.8% ובמילאנו ב-10.5%. 

 

סוכנות דירוג האשראי S&P ציינה כי ייתכן ובריטניה תאבד את דירוג ה-AAA שלה. הבנק הבריטי המרכזי מצדו הודיע כי הוא יעשה כל מה שנדרש כדי לשמור על מדיניות מוניטרית ופיננסית יציבה.

 

הסערה הבריטית השפיעה כמובן גם על ישראל. במסחר במט"ח הדולר מזנק ב-1.6% אל מול השקל. בחדר המסחר של בנק הפועלים בתל אביב הרגישו גם כן בדרמה הלילית שהתרחשה בעקבות החלטת בריטניה לעזוב את האיחוד אירופי. איתן אורלייב, בכיר בחדר עסקאות מט"ח של בנק הפועלים הסביר ל-ynet: "בטווח הקצר הנזילות מבחינת המטבעות יותר נמוכה, ואנחנו מחכים לראות מה יהיה. פה בחדר, השקל שלנו שהיה אתמול 3.8 אל מול הדולר היה הבוקר 3.91 שזו עלייה מאוד חזקה בתקופה די קצרה".

 

הבורסה ביפן קורסת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבורסה ביפן קורסת(צילום: AFP)

 

שלושה כלכלנים בכירים מסבירים ל-ynet כיצד מהלך יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי ישפיע על כלכלת ישראל והעולם:

 

הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, יניב חברון מסביר כי בריטניה מהווה את שותפת הסחר השנייה בגודלה של ישראל לאחר ארה"ב ואת שותפת הסחר האירופית הגדולה ביותר. בשנת 2015 הסתכם היצוא הישראלי לבריטניה ב-3.99 מיליארדי דולרים שהם כ-6.2% מתוך סך היצוא המקומי. לשם השוואה, היצוא הישראלי לסין הסתכם באותה השנה בכ-3.2 מיליארדי דולרים "בלבד" (כ-5% מתוך סך היצוא). גודלו של היבוא מהאי המלכותי היה מעט נמוך יותר ועמד בשנת 2015 על 2.27 מיליארדי דולרים שהם כ-3.6% מתוך סך היבוא המקומי.

 

"ההחלטה של העם הבריטי לצאת מהאיחוד האירופי צפויה להכביד בטווח הקצר לא רק על הכלכלה הבריטית, על המשקיעים בשווקים הפיננסיים ועל שותפות הסחר האירופיות של בריטניה, אלא גם על הכלכלה המקומית", טוען חברון. "כ-70% מתוך סך היצוא הישראלי לבריטניה הוא יצוא של תרופות (או אם תרצו בצורה ממוקדת יותר- היצוא של חברת "טבע"). אם נוסיף גם את יצוא הכימיקלים וכלי הטיס נקבל כי שלושת הסקטורים הללו מהווים חלק נכבד ביותר של 80% מסך היצוא לממלכה".

 

לדבריו, לפחות ברמת המאקרו, עובדה זו מקלה במעט את הפגיעה במשק, וזאת משום שמדובר במוצרים שהביקוש אליהם לא משתנה כל כך גם כאשר יש הרעה משמעותית בתנאי הסחר ("מוצרים קשיחים"). "כלומר למרות הירידה החדה בשערו של הפאונד (המייקרת את המוצרים הישראלים בבריטניה) לא צפויים היצואנים השייכים לסקטורים אלו להיפגע מאוד. או אם תרצו באמצעות דוגמא להמחשה: הסטטיסטיקה הלא-רשמית טוענת ש-1 מתוך 6 מרשמי תרופות בבריטניה שייך לחברת "טבע". גם אם התרופות שמייצאת "טבע" יתייקרו, ככל הנראה אלו שזקוקים להן עדיין ירכשו אותן. מנגד, הפגיעה המרכזית כתוצאה מהיציאה צפויה להתרחש דווקא באותם 20% ייצוא נותרים. אלו שייכים בעיקר לתחומי מוצרי היצור החקלאי והפלסטיקה".

 

יציאת בריטניה תעמיד בסימן שאלה את עתידו של האיחוד

חברון מדגיש כי חייבים לזכור שהסוחרים של ישראל ובריטניה נהנים כיום גם מהסכמים אותם חתמה ישראל מול האיחוד האירופי ומול ארגונים בינלאומיים אחרים (בתחומי המכסים, הערבויות, המו"פ ועוד). "ההכרזה על יציאתה של בריטניה מהאיחוד תגרור "סחבת" לא פשוטה בה יצטרכו הבריטים ושותפי המסחר שלהם לחתום על הסכמי סחר חדשים, ביניהם גם עם ישראל, מה שעשוי לגרום להאטה נוספת ביצוא המקומי לשם".

 

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, טוען כי יציאת בריטניה תעמיד בסימן שאלה את עתידו של האיחוד שגם בלעדי יציאת בריטניה מתמודד עם קשיים פוליטיים שמאתגרים את לכידותו. "המטבע האירופאי צפוי להיחלש משמעותית. תחריף השונות בין השווקים בתוך גוש האירו, כאשר המדינות החלשות יותר כגון איטליה, ספרד ופורטוגל יסבלו מירידות חדות יותר במניות וגם באג"ח הממשלתיות".  

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

ז'בז'ינסקי סבור כי גרמניה צפויה להיפגע פחות, כאשר האג"ח של גרמניה אמור ליהנות מעליות שערים. "המשקיעים ינהרו לאג"ח ממשלת ארה"ב, לדולר ולזהב. השוק הישראלי גם יפגע, אך בצורה מתונה יחסית לעומת השווקים האחרים. העמקת המשבר הפיננסי באירופה עלולה לאיים גם על הפעילות הכלכלית בישראל. אירופה היא שותף סחר חשוב של ישראל, כך שפעילות היצוא המקומית, שגם כעת סובלת מקשיים, צפויה להיפגע עוד יותר".

 

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות מסביר כי יציאת בריטניה מהאיחוד תוביל להיחלשות הפאונד הבריטי, לירידה במחירי המניות באירופה ולעליית תשואות במדינות הפריפריה באירופה. "סביר שנראה פגיעה רחבה יותר בשוקי המניות בעולם, ריצה לחוף מבטחים בדמות איגרות חוב ממשלתיות, הדולר האמריקאי והזהב. עם זאת, בכדי שהפגיעה בשווקים הפיננסיים תהיה ממושכת נדרש שאי הודאות הפוליטית תשתלט על סדר היום כלומר תתרחב מאוד ברמה הגלובלית".

 

לדבריו, בתרחיש זה הפגיעה בשווקים הפיננסיים תיתן אותותיה בכלכלה הריאלית תוך פרק זמן קצר יחסית. "ניתן אמנם לשרטט תרחיש שכזה אך סבירותו בשלב זה ניראית נמוכה. סבירות גבוהה יותר היא לפגיעה כלכלית מיידית במרחב האירופאי עם דגש על אנגליה, אך ההשפעה הגלובלית צפויה להיות נמוכה ומכאן גם השפעה מוגבלת על השווקים הפיננסיים".

 

בהכנת הכתבה השתתפה שחר חי


פורסם לראשונה 24/06/2016 07:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים