שתף קטע נבחר

ועכשיו: בסקוטלנד ובצפון אירלנד רוצים עצמאות

סקוטלנד וצפון אירלנד הצביעו בעד הישארות באיחוד האירופי, בניגוד לאנגליה ולוויילס. אחרי ההפסד במשאל מדברים שם שוב על היפרדות מהממלכה. השרה הראשונה של סקוטלנד: "ב-2014 נשארנו בבריטניה כדי לא לעזוב את אירופה - ועכשיו זה נכפה עלינו? נלך למשאל עם חדש". ספרד: תנו ריבונות בגיברלטר

החלטת הבריטים לפרוש מהאיחוד האירופי צפויה לחזק את תביעותיהם הלאומיות של מנהיגים בדלניים בטריטוריות בריטיות שונות ואת דרישתם לעצמאות. תוך שעות מרגע פרסום התוצאות כבר החלו פוליטיקאים בסקוטלנד, בצפון אירלנד ובספרד, שהטריטוריה הבריטית גיברלטר נמצאת לחופיה, לטעון שפרישתה של בריטניה מהאיחוד רק מחזקת את מאבקי העצמאות שלהם.

 

בריטניה היא איחוד בן 309 שנים שבו חברות אנגליה, סקוטלנד וויילס וצפון-אירלנד, וששייכות לו גם שלל טריטוריות ברחבי העולם. ההשפעה הגדולה ביותר של הפרישה הבריטית מהאיחוד האירופי בהקשר זה צפויה להיות על חברותה של סקוטלנד בממלכה המאוחדת. בסקוטלנד ובצפון אירלנד, שגם היא טריטוריה בשליטה בריטית, הצביעו הרוב בעד הישארות באיחוד האירופי – בניגוד לתוצאות באנגליה ובוויילס. לאומנים בפוליטיקה המקומית בשתיהן אמרו כי תוצאות המשאל מדגישות עד כמה שונים תושבי הטריטוריות האלה מתושבי אנגליה ומתושבי וויילס, ועד כמה שאיפותיהן של האוכלוסיות השונות בממלכה שונות.

 

השרה הראשונה של סקוטלנד ומנהיגת המפלגה הלאומית הסקוטית ניקולה סטרג'ון אמרה בצהריים כי "סקוטלנד העבירה מסר נחרץ וחד משמעי והצביעה בעד הישארות באיחוד האירופי, ואני מברכת על התמיכה הזו במעמד האירופי שלנו". בסקוטלנד 62% הצביעו בעד הישארות ורק 38% הצביעו בעד פרישה. היא אמרה שכעת סביר מאוד להניח שייערך משאל עם חדש על עצמאות סקוטלנד, והדגישה כי הוא צריך להתקיים עוד לפני שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי בפועל: "במצב העניינים הנוכחי סקוטלנד עלולה להיות מוצאת מהאיחוד האירופי נגד רצונה. אני סבורה שזה בלתי מתקבל על הדעת מבחינה דמוקרטית, וכעת סביר מאוד להניח שנערוך משאל עם חדש על עצמאות".

במשאל עם שערכה סקוטלנד על האפשרות להיפרד מבריטניה רק לפני פחות משנתיים הצביעו 55% נגד המהלך ו-45% בעדו, אבל כעת העניינים עשויים להשתנות. אחת הסיבות ששכנעו רבים מהסקוטים להצביע אז בעד הישארות בבריטניה הייתה הרצון של סקוטלנד להישאר חלק מהאיחוד האירופי, וכעת המציאות השתנתה. סטרג'ון עצמה הדגישה שרבים מהסקוטים שהצביעו נגד יציאה לעצמאות בדיוק מהסיבה הזו שוקלים עכשיו מחדש את עמדתם.

 

"אני רוצה להבהיר לחלוטין שאני מתכוונת לנקוט את כל הצעדים הדרושים ולבחון את כל האפשרויות כדי לממש את הרצון שביטאו תושבי סקוטלנד בהצבעתם, ובמילים אחרות – להבטיח את המשך מקומנו באיחוד האירופי", אמרה. "אם הפרלמנט הסקוטי יחליט שמשאל עם נוסף הוא הדרך היחידה להבטיח את מקומנו באירופה חייבת להיות לו האפשרות לקיים משאל עם כזה עד למועד הפרישה". סטרג'ון הדגישה כי בלתי מתקבל על הדעת שממשלת בריטניה המרכזית היושבת בלונדון תמנע מסקוטלנד לקיים משאל עם חדש אם כך יחליט הפרלמנט הסקוטי.

 

הבריטים מחפשים בגוגל: "דרכון אירי" ו"מעבר לגיברלטר"

גם בצפון אירלנד הצביעו 56% בעד הישארות, בניגוד להצבעה הכוללת של בריטניה, וסגן השר הראשון של צפון אירלנד מרטין מקגינס ממפלגת שין פיין הלאומנית קרא בעקבות זאת ללונדון לאפשר לקיים משאל עם על איחוד צפון אירלנד עם אירלנד. "לממשלת בריטניה אין עתה שום מנדט דמוקרטי לייצג את השקפותיה של צפון אירלנד במשא ומתן עתידי כלשהו עם האיחוד האירופי, ואני מאמין שיש חובה דמוקרטית לערוך משאל עם", אמר. "ההשלכות עבור כולנו באי האירי פשוט אדירות. יכולות להיות לזה השלכות עמוקות על הכלכלה שלנו בצפון אירלנד". מחוז צפון אירלנד נוצר ב-1921 בעקבות חלוקתו של האי האירי לחלק צפוני ולחלק דרומי, ובמשך שנים נלחמו בדלנים למען היפרדות מבריטניה ואיחוד השטח של צפון אירלנד עם הרפובליקה האירית (זו הידועה כיום פשוט בשם "אירלנד").

 

במדריד, שר החוץ בפועל חוסה מנואל גרסיה-מרגאיו אמר כי תוצאות משאל העם משנות לחלוטין את האופן שבו יש להסתכל על עתידה של גיברלטר, שהיא טריטוריה בריטית מאז 1713 וחיים בה 30 אלף תושבים. "אני מקווה שהנוסחה של ריבונות משותפת – ורק כדי להיות ברור, עם דגל ספרד שמונף בגיברלטר – קרובה מאי פעם", הוא אמר.

גיברלטר. אין על מה לדבר (צילום: איתמר קוטלר) (צילום: איתמר קוטלר)
גיברלטר. אין על מה לדבר(צילום: איתמר קוטלר)

כמו תושבי סקוטלנד וצפון אירלנד, תושבי גיברלטר הצביעו בעד הישארות של בריטניה באיחוד האירופי. דובר ממשלת גיברלטר סירב אתמול להגיב על תוצאות ההצבעה בבריטניה, והדגיש את ההצהרות שהנפיקה גיברלטר בעבר ושבהן הבהירה כי האפשרות של ריבונות משותפת כבר נדחתה על ידי 99% מתושבי גיברלטר במשאל עם קודם.

 

למרות ההצהרות שנשמעו לאורך היום מפי מנהיגים בדלניים ייקח עוד זמן עד שניתן יהיה לקדם אותן לכדי מעשים, אם בכלל. אחרי משאל העם הסקוטי ב-2014 סטרג'ון

עצמה נזהרת מלהשמיע הצהרות על עצמאות כל עוד היא אינה בטוחה שיש רוב סקוטי מוצק שתומך בהן, ובצפון אירלנד השרה הראשונה (שהיא ראש הרשות המבצעת שם), ארלין פוסטר הפרו-בריטית, דחתה את הקריאות של סגנה מקגינס ואמרה לתחנת רדיו כי משאל עם על היפרדות מבריטניה לא יעזור בשום אופן לאיחוד אירלנד.

 

בינתיים בשירות "גוגל טרנד" מדווחים כי בקרב הברטים חל במהלך שישי גידול חד בחיפושים "קבלת דרכון אירי" ו"לעבור לגיברלטר". גוגל מדווחת גם כי אחת השאלות הכי נפוצות של משתמשים מבריטניה מאז פרסום תוצאות משאל העם אתמול בבוקר היא "מה זה האיחוד האירופי?", וכי חיפושים הקשורים למטבע הבריטי, הפאונד, הגיעו לשיעור הגבוה אי פעם.


פורסם לראשונה 24/06/2016 20:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סקוטלנד: "בשביל זה נשארנו?"
צילום: AFP
מומלצים