שתף קטע נבחר

הנשק המפתיע של הנבחרות הקטנות ביורו

במקום להסתגר ולשחק על 0:0, נבחרות שהגיעו כאנדרדוג משחקות בסגנון שמזכיר את זה של גרמניה וספרד. שי ברדה, מאמן כדורגל, מסיר בפניהן את הכובע על כך

מי היה מאמין שנבחרות כמו וויילס, סלובקיה, קרואטיה, אלבניה, איסלנד, הונגריה ושוויץ יצליחו לרתק אותנו למסכי הטלוויזיה ביורו הזה? נראה שהנבחרות הללו הבינו שלשחק מול נבחרת גדולה על 0:0 עם שני קווי הגנה זו לא שיטה מוצלחת. נבחרות דומיננטיות כמו ספרד וגרמניה יודעות להכריע בסופו של דבר את המשחק בזכות יכולת אישית גבוהה.

 

פתאום נבחרות קטנות משחקות באותו הנשק של אלופת העולם גרמניה – לחץ בשליש המרכזי ויציאה להתקפת מעבר מהירה עם הצטרפות של כמה שיותר שחקנים לחלק הקדמי, ושל אלופת אירופה ספרד – לחץ על כל המגרש והנעת כדור מסודרת עם מסירות קצרות.

 

פתאום כולן גרמניה וספרד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פתאום כולן גרמניה וספרד(צילום: רויטרס)

 

וויילס מזכירה מאוד את הסגנון של גרמניה. היא מבצעת לחץ בשליש המרכזי ומנצלת את המהירות של ארון ראמזי וגארת' בייל בהתקפות המעבר. היא מצרפת שישה שחקנים בכל התקפת מעבר ויחד עם הונגריה כבשה הכי הרבה שערים בשלב הבתים (6).

 

אלבניה, קרואטיה וסלובקיה שיחקו לטעמי את הכדורגל היפה ביותר בשלב הבתים. האלבנים מבצעים את משחק הלחץ בצורה יוצאת דופן ולוחצים עם שבעה שחקנים בחלק המגרש של היריבה. אלבניה יצאה מהאליפות עם שלוש נקודות והרבה מחמאות בעיקר בגלל ששיחקה כדורגל התקפי ולחצה יריבות שעל הנייר עדיפות עליה.

 

סלובקיה משחקת בסגנון מאד דומה לספרד, לוחצת מהקו הראשון של הבלם, מצרפת שחקנים מהקו השני ובעיקר נהנית מיכולת אישית של מארק האמשיק ו-ולדימיר וייס המצוינים.

 

יצאה מהאליפות עם הרבה מחמאות ובצדק. נבחרת אלבניה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
יצאה מהאליפות עם הרבה מחמאות ובצדק. נבחרת אלבניה(צילום: עוז מועלם)

 

קרואטיה היא הנבחרת המגוונת ביותר בטורניר בחלק הקדמי. היא משחקת עם איוון פרישיץ' שנותן לה מהירות ואפשרות ליצירת שטח פנוי, נהנית מאיוון ראקיטיץ' שיודע להצטרף מהקו השני ובעיקר מלוקה מודריץ' הנפלא שמעניק טכניקה וחוכמת משחק.

 

המטרה במשחק הלחץ היא לצמצם זמן ומרחק לשחקן התוקף, זמן - כדי שלא יוכל לחשוב מהר על הפעולה הבאה, מרחק - למנוע ממנו להתקדם בכדרור. הנבחרות הנחותות כביכול משתמשות במשחק הלחץ כדי למנוע מהנבחרות העדיפות לנצל את היתרון שלהן בהחזקת הכדור ולגרום להן לבעוט כדורים סתמיים למעלה. ספרד וגרמניה לא רגילות לסגנון המשחק הזה.

 

עוד נקודה חשובה ביורו היא המשמעת הטקטית של הנבחרות. הוצאה של משחק לחץ לפועל דורשת תיאום מושלם בין הקו השלישי של שלישיית ההתקפה ושחקני הקישור של הקו השני. משחק לחץ טוב מלמד על נבחרת שביצעה עבודה טקטית וסיזיפית של הצוות המקצועי. הרבה יותר קשה להכין קבוצה למשחק לחץ מאשר להסתגרות בהגנה צפופה.

 

הכי מגוונת בהתקפה. קרואטיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכי מגוונת בהתקפה. קרואטיה(צילום: EPA)

 

יכול להיות שבסופו של דבר גרמניה וספרד אכן יזכו באליפות בעיקר בגלל הכישרון ושחקני ההכרעה שלהן, אבל נבחרות כמו איסלנד וסלובקיה למשל שהיו רגילות לקבל תבוסות צימצמו את הפערים בזכות השינוי בתפיסה.

 

הבשורה של היורו הזה היא סופו של הכדורגל הסגור והפחדני, כל הנבחרות משחקות כדי להבקיע ולנצח ולא כדי להימנע מספיגה.

 

הכותב הינו מאמן כדורגל, שימש כעוזרו של סלובודאן דראפיץ' בבית"ר ירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוח משחקים
טבלאות
טופ 10
מנהרת הזמן
כל השיאים
מומלצים