שתף קטע נבחר

יום שישי השחור עבור הפוקר בישראל

אתר הפוקר הגדול בעולם פוקר סטארס סוגר את שעריו בפני שחקנים ישראלים. מהי המשמעות עבור קהילת הפוקר בישראל והאם השחקנים יוכלו לקבל את כספי הזכיות שלהם שהופקדו באתר?

יום שישי ה-24.6 ייזכר לנצח בתור יום שחור לקהילת חובבי הפוקר בישראל. בשעות הצהריים המוקדמות של אותו יום התחילו להתקבל אימיילים אצל מספר מצומצם של שחקני פוקר ישראלים, בהם הודיעה חברת פוקר-סטארס כי היא לא תאפשר גישה לשחקנים ישראלים החל מיום שני, ה-27.6. הטפטוף התגבר למבול ככל שעברו השעות ויותר ויותר שחקנים קיבלו הודעות דומות.

 

הבשורה המרעישה הופצה כאש בשדה קוצים דרך קבוצות וואטספ וסקייפ ועד מהרה היכתה את קהילת הפוקר הישראלית בבטן הרכה שלה. עבור מקצועני הפוקר הישראלים מדובר בבשורות קשות. המהלך של פוקר-סטארס, גרם להקפאת הון-הפוקר שלהם, בממוצע סכומים נכבדים של עשרות אלפי דולרים לכל שחקן. בנוסף, בבת-אחת וללא התראה מוקדמת נקטעה בפניהם האפשרות להתפרנס מהעיסוק המרכזי שלהם בשנים האחרונות, משחק פוקר מקוון ברשת.

 

הכסף נמצא בידיים טובות?

פוקר-סטארס הכריזו כי כספי השחקנים הישראלים "בטוחים לחלוטין" והציגו בפניהם 3 אפשרויות להחזרת הכספים – באמצעות העברה בנקאית לחשבון בנק ישראלי, באמצעות משיכה לכרטיס האשראי, או באמצעות משיכה לשירות ההפקדות הוירטואלי WebMoney.

 

בפועל האפשרויות של משיכה לכרטיס אשראי אפשרית אך ורק למי שביצע הפקדה מכרטיס האשראי שלו לפוקר-סטארס ב-12 החודשים האחרונים. מכיוון שכבר בשנת 2003 המדינה העבירה הוראה לחברות האשראי שלא לסלוק הפקדות לאתרי הימורים, אפשרות זאת סגורה בפני ישראלים. גם האפשרות של הוצאת כספים לשירות ההפקדות הוירטואלי WebMoney אפשרית אך ורק למי שהפקיד משם כספים ב-12 החודשים האחרונים. הפקדה דרך השירות דורשת בקיאות טכנולוגית שאינה בהישג-יד של רבים מחובבי המשחק.למעשה – האפשרות הממשית היחידה העומדת בפני רובם המוחלט של הישראלים היא העברה בנקאית.

 

איך הישראלים מצליחים להפקיד כספים ולשחק באתר?

שוק ההפקדות לפוקר-סטארס מתנהל מתחת לראדאר באמצעות מערכת יחסי-גומלין מורכבת בין השחקנים המעטים שמצליחים להרוויח מפוקר באינטרנט ויכולים "למכור דולרים של סטארס", לבין השחקנים הרבים שמפסידים בפוקר באינטרנט ונדרשים "לקנות דולרים של סטארס" לעתים תכופות. באופן הזה, הביקוש לדולרים של פוקר-סטארס עולה בהרבה על ההיצע, ולכן בפועל דולר של פוקר-סטארס נמכר בערך גבוה יותר מערכו הנקוב של הדולר האמריקאי. שחקן חובב שחשקה נפשו ב-100$ של סטארס, יאלץ להיפרד לפעמים מ-500 שקל (יחס של 1$ עבור 5 שקלים חדשים). הנהנים העיקריים מהפער בין ההיצע לביקוש הינם אנשי-הביניים שמתווכים בין ה"מרוויחים" ל"מפסידים", שגוזרים לעצמם קופון בדרך.

 

לאחרונה פורסם פסק-דין "רפי אמית", בו קבע כבוד השופט ה' קירש מבית-המשפט המחוזי בת"א כי עבור מקצוען פוקר שמשקיע מאמצים ומשאבים על-מנת להתמקצע במשחק ורוכש יתרון יכולת לטווח הארוך, המשחק מהווה "משלח יד" מובהק. בהתאם לכך על מקצוען הפוקר לשלם את שיעורי המס המקובלים החלים על הכנסות ממשלח-יד שיכולים להגיע עד ל-50% מס. בפועל, סגירת השערים בפני מקצועני-הפוקר מהווה פגיעה מהותית ב"חוק יסוד: חופש העיסוק" כפי שהוגדר על-ידי הכנסת.

 

נכון לשנת 2016 מספר שחקני הפוקר בעולם מוערך בכ-160 מיליון. ישנם מעל ל-300,000 שחקנים באתרי הפוקר המקוונים בכל רגע נתון במהלך היום, ושווי השוק השנתי של הפוקר המקוון מוערך בלמעלה מ-5 מיליארד דולר. שוק ההימורים המקוון כולו מוערך בכ-45 מיליארד דולר.

 (צילום מסך מאתר statista) (צילום מסך מאתר statista)
(צילום מסך מאתר statista)

 

מדינת ישראל מדורגת במקום ה-26 בעולם בטורנירים חיים. לזכותם של הישראלים רשומים מעל ל-38 מיליון דולר בזכיות בטורנירים חיים מתועדים. באליפות העולם האחרונה לשנת 2015 שנערכה בווגאס הישראלים נתנו תצוגת שיא מופלאה שהביאה את ישראל למקום החמישי ברשימת המדינות המרוויחות (מעל ל-4 מיליון דולר זכיות) ולצמיד אליפות אחד. כל זה במדינה קטנה עם 8 מיליון אזרחים ופוקר לא-חוקי.

 (צילום מסך מאתר wsop) (צילום מסך מאתר wsop)
(צילום מסך מאתר wsop)

 

 (צילום מסך מאתר הנדון מוב) (צילום מסך מאתר הנדון מוב)
(צילום מסך מאתר הנדון מוב)
 

  

מדוע החליט האתר למנוע מישראלים לשחק בו?

פוקר-סטארס נחשב כיום לאתר הפוקר הגדול והמצליח בעולם. החברה הפרטית הוקמה בשנת 2001 על-ידי משפחת שיינברג הישראלית-לשעבר, שירדה מהארץ ב-1986. מייסד האימפריה הינו אבי המשפחה ישי שינברג, ובנו מרק שינברג. כיום מוערך הון המשפחה במעל ל-4 מיליארד דולר. ב-15 לאפריל בשנת 2011 פשטו רשויות ה-FBI על משרדי חברת פוקר-סטארס וחברת FullTilt, והשתלטו על אתרי הבית שלהם, בטענת הונאת בנקים והלבנת כספים. לאחר כשנה של דיונים מרתוניים נסגרה עסקת ענק במהלכה רכשה פוקר-סטארס את המתחרה שלה לשעבר בשוק הפוקר העולמי –FullTilt Poker.

 

בשנת 2014 רכשה קבוצת Amaya את פוקר-סטארס ופול-טילט תמורת כ-5 מיליארד דולר, ובכך הפכה Amaya לאתר ההימורים המקוון הגדול בעולם. חברת Amaya נמצאת בבעלותו של דוד ווזוב, יהודי בן 35 שנולד למשפחה יהודית אורתודוכסית שבעטה אותו מהבית בגיל 16. לאחר רכישת פוקר-סטארס דוד נחשב למלך ההימורים המקוונים.

 

נטען כי הרכישה התבצעה לקראת חזרה אפשרית של פעילות פוקר והימורים בתחומי ארה"ב. לאחר הרכישה התחילה Amaya בשורה של מהלכים אגרסיביים לשיפור הרווחיות – ביטול חוזים מול ספקים, הרעת תנאים למקצועני הפוקר המשחקים באתר, הכנסה של משחקי קזינו ומשחקים מבוססי-מזל ועוד. על-מנת לשפר את סיכויי הכניסה לשוק האמריקאי, ובשביל לא לפגוע במעמדו של דוד ווזוב בשווקים המסחריים הבינלאומיים, החלה Amaya מיד לאחר הרכישה לסגור את דלתותיה בפני שחקנים ממדינות בהן הפוקר איננו חוקי. הסנונית הראשונה שנפלה היתה תורכיה, ואחריה באו מלזיה, ערב הסעודית, פקיסטן, מצרים, הותיקן. אליהן הצטרפו חברותינו הטובות אירן, עירק, סוריה, לוב, סודן, צפון קוריאה, קובה, תימן וכמובן גם הרשות הפלסטינית. המצטרפת הטרייה ביותר לרשימת המדינות הללו היא לא אחרת מארץ הקודש.

 

הכותב הינו שחקן פוקר מקצועי משנת 2012 ומייסד האקדמיה הישראלית לפוקר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים