שתף קטע נבחר

היכו חיילים קשות במוטות ברזל - ויקבלו פיצוי מישראל

קברניט המרמרה העיד שהופתע מכמות הנשק הגדולה, לוחם השייטת שנלקח לבטן הספינה על ידי אנשי ה-IHH סיפר כי "המטרה של כולם הייתה לפגוע בנו", ובדו"ח טירקל צוין במה הם היו חמושים. בהסכם הפיוס, שיוכרז מחר בצהריים, יינתנו מיליונים למשפחות של אותם "פעילי שלום"

 

"הם חימשו את עצמם במוטות ברזל, סכינים, גרזנים, אלות וחפצים ממתכת". כך נכתב בדו"ח ועדת טירקל על "פעילי השלום" שעלו על המרמרה לפני שש שנים, ותקפו את חיילי צה"ל שהשתלטו על הספינה. כחלק מהסכם הפיוס המסתמן עם טורקיה, שייחתם ככל הנראה מחר (יום ב'), ישראל צפויה לשלם כ-21 מיליון דולר לקרן הומניטרית טורקית שתשלם פיצויים למשפחות אותם "פעילי שלום" שנהרגו ונפצעו על המרמרה. 
 

לפי גורם מדיני בכיר, מחר בשעה 13:00 תתקיים מסיבת עיתונאים ברומא שבה יוכרז הפיוס. "עניין הכסף, כ-20 מיליון, נסגר כבר לפני שלוש שנים", אמר גורם מדיני בכיר. "הכסף יועבר רק אחרי שיעבור חוק בפרלמנט הטורקי, לפיו הם מתחייבים לסגור את כל התביעות נגדנו, לאחר שנערמו תביעות במליוני דולרים נגד חיילי צה"ל. מה עיכב את ההסכם? הסגר על עזה והטרור מטורקיה".

 

מדו"ח טירקל שפורסם ב-2011 עולה כי פעילי ה-IHH חתכו באמצעות דיסקים את מעקה האוניה, כדי ליצור אלות ברזל - למרות ניסיונות צוות הספינה למנוע זאת מהם. על ההחלטה לפעול בכוח, כתבו חברי הוועדה: "פעילי ה-IHH פעלו באלימות כלפי חיילי צה"ל על ה'מרמרה', בכך שחימשו את עצמם בכלי נשק מסוגים שונים, שהיו מסוגלים לגרום למוות או לפציעה קשה. פעילי ה-IHH הפעילו נשק חם נגד חיילים צה"ל במהלך האירועים".

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

ההשתלטות על המרמרה  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
ההשתלטות על המרמרה (צילום: דובר צה"ל)

רב החובל של הספינה, טורל מהמות, העיד כי הופתע מכמות הנשק ה"בלתי מבוטלת". מפקד השייטת טען בעדותו בפני הוועדה כי ההתנגדות האלימה להשתלטות על הספינה תוכננה היטב: "אף אזרח מן השורה לא יודע להילחם בלילה עם אפוד ומסיכת אב"כ במשך דקות ארוכות, לקחת נשק, לדרוך אותו ולירות ולא להירתע כאשר נלחמים בך, אלא אם הוא אומן לכך ותודרך לכך מראש".

 

אחד מלוחמי השייטת, שנלקח לבטן הספינה על-ידי הפעילים לאחר ההשתלטות, העיד: "הם היו כולם כבדי גוף וגדולים ונראה שהמטרה שלהם הייתה ברורה - לפגוע בנו". הוא סיפר גם על ההבדל בין הפעילים השונים בספינה: "נראה לי שהייתה קבוצה שהייתה מצוידת עם הציוד והיא באה לפגוע בנו, וכל הדרך שגררו אותי פנימה היו צלמים שצילמו אותי ושמעתי גם קולות, כולל באנגלית של בחורות כגון stop hit him ועוד".

 

אחד מהמפקדים אמר כי אין בלבו ספק ש"המחבלים על האונייה תכננו, התארגנו, צפו את המתרחש ותכננו להרוג חייל". הוא הסביר כי "הם היו מאורגנים ככוח צבאי, מצוידים במסכות אב"כ, באפודי מגן, בכלי נשק חמים וקרים, היו מסודרים במבנה צבאי, מחולקים לחוליות, דיברו ביניהם בקשר".

 

 
 
נתניהו ברומא, הערב (צילום: עמוס בן גרשום) (צילום: עמוס בן גרשום)
נתניהו ברומא, הערב(צילום: עמוס בן גרשום)

גורם ישראלי בכיר טען כי ליבת הסכם הפיוס עם טורקיה היא לפטור את חיילי צה"ל ומפקדיו מתביעות בבית הדין הבינלאומי בהאג. לדבריו, במסגרת ההסכם טורקיה התחייבה לכך שחמאס לא יבצע כל פעילות טרור או פעילות צבאית נגד ישראל משטח טורקיה.

 

במסגרת המשא ומתן בין ישראל לבין טורקיה ישראל העלתה את סוגיית החזרת גופות החיילים הנעדרים אורון שאול והדר גולדין, לצד השבת שני האזרחים הנעדרים - ובהם אברה מנגיסטו. עם זאת, הבכיר טען כי הסכם הפיוס הוא בין ישראל לטורקיה וחמאס אינו צד להסכם זה. לפי גורם בכיר אחר, ישראל ביקשה וקיבלה מכתב שבו נשיא טורקיה מורה לסוכנויות בטורקיה לפעול לסיים את נושא השבויים והנעדרים הישראלים, ומסמך הזה נמצא בידי ישראל.

 

ההשתלטות על המשט לעזה אירעה ב-31 במאי 2010 לפנות בוקר. מאות פעילים שהגדירו עצמם "פעילי שלום" עשו דרכם לחופי הרצועה כדי לשבור את הסגר הימי שהטילה עליה ישראל, וסירבו להוראת חיל הים - שכרז להם ברשת הקשר - לעצור. אחרי שכל הפניות אליהם נותרו ללא מענה, השתלשלו חיילי צה"ל ממסוקים אל סיפון האונייה "מרמרה", עליה היו מאות רבות של פעילים. תמונות מזירת האירוע תיעדו את הנוסעים מכים קשות את החיילים, ואף חוטפים את חלקם לזמן קצר.

השר לשעבר גדעון סער תקף בחריפות את ההסכם ()
השר לשעבר גדעון סער תקף בחריפות את ההסכם
 

החיילים פתחו באש לעבר חלק מהנוסעים שהיו על האונייה, ומהאש נהרגו תשעה אזרחים טורקים. אחד מהם החזיק גם באזרחות אמריקנית. בעקבות האירועים החזירה טורקיה - שיחסיה עם ישראל ידעו הידרדרות קשה עוד לפני כן על רקע מבצע "עופרת יצוקה" - את שגרירה מתל-אביב. מאז היא

 דורשת מישראל להתנצל בפניה באופן רשמי על האירועים ולפצות את משפחות ההרוגים. ישראל מסרבת להתנצל, וטוענת כי חלק ממשתתפי המשט היו פעילי טרור לכל דבר.

 

במהלך המגעים הקואליציוניים חשש נתניהו שאביגדור ליברמן יטרפד את ההסכם עם טורקיה, זאת על רקע התבטאויות העבר שלו נגד הסכם הפיוס. בין היתר אמר ליברמן כי ההתקרבות לארדואן היא איוולת מדינית, שנשיא טורקיה הוא ממשיך דרכו של גבלס ושהמדינה משמשת מקום מושבם של בכירי הטרוריסטים של חמאס בהם גם מפקדת הארגון שהייתה אחראית לחטיפת ורציחת שלושת הנערים בגוש עציון. "טורקיה הזו תהפוך פתאום את עורה ותהיה לבעלת ברית של ישראל? נו באמת", אמר ליברמן.

 

במהלך המגעים לצרוף "ישראל ביתנו" לממשלה הבהיר נתניהו כי מבחינתו יש חשיבות רבה לפיוס עם הטורקים והגיע להסכם לפיו שר הביטחון לא יתנגד למתווה המסתמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
הפשיטה על המרמרה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים