שתף קטע נבחר

ביטול חזקת הגיל הרך: "צדק לאבות השקופים"

מייסד תנועת האבות הגרושים "א' זה אבא" מקווה שהחלטת ועדת השרים למנוע מעבר אוטומטי של ילדים בני 6 לאמהותיהם יצרה תפנית: "הניתוק מהילדים הוא נגד חוקי הטבע". אם יחידנית לארבעה הביעה אכזבה: "המטרה היא להוריד את המזונות לאפס". כלת פרס ישראל רות רזניק: "החלטה בזויה"

  

 

"מדובר בניצחון גדול למחנה של האבות השקופים". אמיר שיפרמן, אב גרוש ומייסד תנועת האבות "א' זה אבא", הביע סיפוק גדול מההחלטה שקיבלה היום (א') ועדת השרים לענייני חקיקה לאשר את החוק לביטול חזקת הגיל הרך. המשמעות היא המלצה לבטל את המצב שבו ילדים עד גיל 6 להורים גרושים יועברו אוטומטית לאם. עם זאת, החוק יקודם רק בהסכמות של כל סיעות הקואליציה ולאחר שוועדה מיוחדת שתקום בנושא תבחן את ההשלכות.

 

הרבה אמוציות וחילוקי דעות מעורר הדיון רב השנים על אודות ביטול חזקת הגיל הרך. נקודת הציון היום היא חשובה, אם כי לא סופית. ארבע שנים וחצי אחרי שהוועדה הציבורית לבחינת ההיבטים של האחריות ההורים בגירושין בראשות פרופ' דן שניט הגישה את מסקנותיה הסופיות, אישרו השרים הצעת חוק ברוח חלק מההמלצות: ביטול המצב האוטומטי של מעבר לחזקת האם והחלת "אחריות הורית משותפת".

שנים של חילוקי דעות (אילוסטרציה) (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
שנים של חילוקי דעות (אילוסטרציה)(צילום: Shutterstock)

לאחר כמה דחיות בוועדת השרים בשנים האחרונות והפלת החוק במליאה על ידי סיעות האופוזיציה, נקבע כי ההצעה תוגש להצבעה בקריאה טרומית במליאה כבר ביום רביעי הקרוב. עם זאת, לפי הסיכום בין שרת המשפטים איילת שקד והשרה לשוויון חברת גילה גמליאל, הצעת החוק תקודם רק בהסכמת כל סיעות האופוזיציה ולאחר שוועדה, שהוקמה היום במשרד המשפטים, תבחן את יישום מסקנות הוועדות הקודמות שעסקו בנושא (כולל ועדת שיפמן שבחנה את נושא תשלום המזונות).

 

את שיפרמן, מוביל תנועת האבות הגרושים, הסייגים האלה פחות מעניינים היום. האיש שניהל בשנים האחרונות מאבק חסר פשרות אמר בעקבות החלטת ועדת השרים כי "כאב וכאדם אשר חווה על בשרו את העוולות הנובעות מעצם קיומה של החזקה אני יודע שהיום נעשה צדק לעשרות אלפי אבות ומאות אלפי ילדים".

 

לדברי שיפרמן, ניסיונו האישי כולל "ניתוק כפוי מבתי במשך שנים שבהן החוק הכיר בי כמפרנס אבל לא כאבא. זה זעזע את העולם שלי וגרם לי לסבל יום יומי וקיומי. אי אפשר לתאר את הכאב ואת העוול - הילדים הם המהות שלך והניתוק מהם במצב הקיים בחקיקה עד כה הוא נגד חוקי הטבע".

"הילדים הם המהות שלך". שיפרמן ()
"הילדים הם המהות שלך". שיפרמן

לעומתו, בובה לוי, אם יחידנית לארבעה שהקימה יחד עם גלית נחום את ארגון "הקול הנשי", כאבה היום את אישור הצעת החוק. "ביטול חזקת הגיל הרך יגרום נזק בלתי-הפיך לאימהות ולילדים. ביטול החזקה יגדיל משמעותית את אורך ועוצמת סכסוכי הגירושין, ויכניס למשחק כלי מלחמה אדיר בידי הגברים: הקרב על המשמורת".

 

לוי אמרה עוד כי אבות שמעוניינים בקשר רציני עם ילדיהם לא זקוקים לשינוי החוק. "אבות שנלחמים כיום בשינוי החוק מטרתם היא אחת: הורדת המזונות לאפס. לזה אנחנו לא נסכים. בישראל, כמו בכל העולם המערבי, אימהות הן עדיין המטפלות העיקריות בבית ובילדים. משמורת משותפת היא פתרון שנשמע מצוין, אך המציאות היא שגם לאחר הסכם משמורת משותפת הילדים חוזרים בדרך כלל לאחריות הכמעט מלאה של האם, שנותרת אז עם פחות מזונות ויותר אחריות".

 

על השאלה "מה התוצאה?" השיבה לוי כי זו "פגיעה אנושה ברווחתם הרגשית והכלכלית של אמהות וילדים. לוי גם מתחה ביקורת חריפה על השרה גמליאל. לדבריה, "צר לנו שהשרה גמליאל, שאמורה להיות השרה לשוויון חברתי בחרה בצד הבריוני והאלים של המשוואה. היום היא מעלה בתפקידה בצורה הקשה ביותר שניתן היה לתאר".

"האם נותרת עם פחות מזונות ויותר אחריות". לוי ()
"האם נותרת עם פחות מזונות ויותר אחריות". לוי

"אצל האבא זה נלמד ונרכש". רזניק (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"אצל האבא זה נלמד ונרכש". רזניק(צילום: גיל יוחנן)

דניאל, אב גרוש לשלוש בנות בגילים צעירים, מסתכל על הדברים באופן שונה. "איני זוכה להיות חלק מגידולן של בנותיי הצעירות אלא נמצא עמן שש שעות בלבד בשבוע", הוא סיפר בשיחה עם ynet. "הבעיה היא שחזקת הגיל הרך מקנה יתרון שיפוטי לאם, ביטולה מונע זאת".

 

הוא הוסיף כי "ברור לכל שילד בפרידה וגירושין חווה משהו שאינו קל עבורו, הוריו נפרדים, הוא אינו מבין מדוע נמנע ממנו לפגוש בדרך כלל את האב, והפגיעה בילד אינה ניתנת לאיחוי כלל. אלו דיני נפשות. כל יום שהילד אינו נפגש עם אביו בצורה תדירה נורמלית ורציפה המאפשרת לו לחוות ולהכיר את האב הדבר מהווה פגיעה בלב הילד שאותה לא ניתן לאחות ולה אין תרופה".

 

"זמני שהות שוויוניים" 

לדברי דניאל, ההיגיון והנוהג בכל העולם מחזק את הדרישה לשוויון בהורות לאחר הגירושין. "ברירת המחדל צריכה להיות זמני שהות שוויוניים, חצי חצי בדיוק לאם ולאב, גם כשמדובר בילדים צעירים מאוד, החל מיום הפרידה הראשון".

 

רות רזניק, כלת פרס ישראל שמשמשת יו"ר עמותת "לא לאלימות", טוענת כי לא ניתן להעלות על הדעת מצב של לקיחת ילד מאמו. לדבריה, "גם ביהדות התינוק הוא ירך אמו, הוא חלק ביולוגי שלה. עד שהגברים לא יצמיחו רחם או ישתילו לעצמם רחם מלאכותית אין בכלל מה לדבר על הוצאת ילדים מחזקת הגיל הרך".

 

רזניק אמרה עוד כי "התינוק יונק מהאם, חש את כל התחושות והשינויים ההורמונליים העוברים עליה במשך תשעה חודשים קשים. מי שמסתכנת במהלך הלידה, זו האישה. לקחת יצור קטן שהיא הניקה והאכילה אותו, טיפלה בו וגידלה אותו? שום דבר לא יכול לקשור בן אדם כמו שאם ביולוגית נקשרת לילד שלה, או ילד הקשור לאמו. זו החלטה בזויה".

 

רזניק הביעה הסכמה עם דבריה של האם היחידנית לוי. "אצל האבא של זה נלמד ונרכש. הסיבה המרכזית שהאבות רוצים את החזקה היא כדי לא לשלם מזונות. התינוק והילד זקוק לאם שלו, אותם גברים הרי לא יטפלו בהם, הם ייתנו אותם לקרובת משפחה שהיא אישה והיא זו שבסופו של דבר תגדל את הילד".

 

השרה גמליאל, שיזמה יחד עם ח"כ יואב קיש את הצעת החוק, בירכה על ההחלטה: "היום הוכח שכאשר מתמידים ומאמינים בצדקת הדרך, בסוף גם מגיעים אל היעד. אישור החוק היום הוא בשורה משמחת לעשרות אלפי ילדים להורים גרושים שסבלו במשך שנים בגלל חוק ארכאי ולא צודק. ככל שנמהר להעביר את החוק בקריאה שלישית בכנסת כך ייטב לכולם ובעיקר לילדים אלו. כולי תקווה שבקרוב מאוד תיפסק האפליה בקרב הורים גרושים ובזכות ביטולו של החוק תהיה הורות שוויונית מלאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים