שתף קטע נבחר

האל פאן ומסיבות העירום שנערכו בגולן לפני 1,900 שנה

שער רומי מפואר, שנתגלה לפני כשבועיים בגן לאומי סוסיתא בגולן, שופך אור על תעלומת מסכת הברונזה של האל פאן שנתגלתה באתר בשנה שעברה. המסכה מחזקת את ההערכה שממש לפני הכניסה לעיר נערכו טקסי שתייה, זבחים ופולחן

שער מונומנטלי רומי הבנוי מאבני גזית ובזלת, נתגלה בגן לאומי סוסיתא בגולן, על ידי ארכיאולוגים מאוניברסיטת חיפה לפני כשבועיים. על פי הערכות, השער היה חלק ממבנה פולחני גדול לאל פאן שנבנה, בימיו של הקיסר הרומי אדריאנוס ששלט בשנים 117-138 לספירה. בשנה שעברה, נמצאה באתר מסכת ברונזה עתיקה של האל פאן, הנחשבת ליחידה מסוגה בעולם, אולם רק עכשיו יכולים החוקרים להעריך למה שימשה ולמה נמצאה דווקא בשטחי העיר העתיקה סוסיתא. "עכשיו, עם מציאת השער, יש לנו יכולת טובה יותר להבין למה שימשה המסכה", אמר ד"ר מיכאל איזנברג, ראש משלחת החפירות מאוניברסיטת חיפה. "עד עכשיו ידענו מתי היא הוכנה לצד הרבה מאוד השערות וספקות".

 

צילום: באדיבות אוניברסיטת חיפה
 
צוות החוקרים (צילום: מ. איזנברג) (צילום: מ. איזנברג)
צוות החוקרים(צילום: מ. איזנברג)

 (צילום: מ. איזנברג) (צילום: מ. איזנברג)
(צילום: מ. איזנברג)

 (צילום: מ. איזנברג, פוטוגרמטריה: א. גרשטיין) (צילום: מ. איזנברג, פוטוגרמטריה: א. גרשטיין)
(צילום: מ. איזנברג, פוטוגרמטריה: א. גרשטיין)

 

בשנה שעברה, כאמור, גילו חוקרי המכון לארכיאולוגיה על-שם זינמן באוניברסיטת חיפה את אחד מהממצאים הייחודים ויוצאי הדופן של השנים האחרונות: מסכת ברונזה המציגה את פניו של האל פאן, אל הרועים מהמיתולוגיה היוונית, שחציו אדם וחציו עז המייצג גם את שדות המרעה, המוזיקה והשעשועים. על הממצאים שנאספו בשטח, המסכה ככל הנראה קובעה לקיר המבנה או המזבח באמצעות חומר שהכיל שאריות עופרת שנועדו לייצבה מחלקה האחורי.

 

הפתח בשער שנתגלה, היה ברוחב של 3.70 מטר ומשני צידיו נמצאו מגדלי בזלת רבועים במידות של 6 וחצי מטרים. לדברי החוקרים, גובהו המקורי של פתח השער היה גבוה מ- 6 מטרים והמבנה עצמו היה גבוה מכך. עד לפני שבועיים, העריכו החוקרים שהמבנה שנמצא סמוך למסכה היה קשור לביצורי העיר, אולם לאחר גילוי השער, השתנו הערכות וכעת סבורים שמדובר במבנה פולחני. "כשרק מצאנו את המסכה שיערנו שיש לה תפקיד פולחני, ומכיוון שמצאנו אותה מחוץ לעיר, אחת ההשערות הייתה שלפנינו עדות למרכז פולחני מסתורי שהתקיים מחוץ לעיר", הסביר ד"ר איזנברג. "בגלל שמבני שער מפוארים, מובילים למכלול כלשהו, אין זה מן הנמנע שהוא הוביל למתחם פולחני לכבודו של האל פאן או אחד מאלי הטבע האחרים ממש בכניסה לעיר סוסיתא. הפולחן של פאן, שכלל לא אחת טקסי שתייה, זבחים ופולחן אקסטטי ששולבו בו לעיתים עירום ומין, נערך בדרך כלל מחוץ לעיר, במערות ובטבע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מ. איזנברג, שימור: א. ירמולין
מסכת האל פאן בתום תהליכי שימור
צילום: מ. איזנברג, שימור: א. ירמולין
מומלצים