שתף קטע נבחר

איום בתביעה: "בכירי חמאס ממשיכים לפעול בטורקיה"

ארגון "שורת הדין" המייצג קורבנות טרור בבתי משפט בארץ ובעולם טוען כי ההסכמות שעליהן חתמה ישראל עם טורקיה "מבישות ולא מתקבלות על הדעת", כי הן מאפשרות לחמאס להמשיך לפעול בטורקיה ולהתחזק במאבק נגד ישראל

 

מחמוד עטואן, הורשע ברצח רס"ב נסים טולדנו. כיום איש ציבור באיסטנבול ()
מחמוד עטואן, הורשע ברצח רס"ב נסים טולדנו. כיום איש ציבור באיסטנבול

אל תחתמו על הסכם פיוס עם טורקיה מבלי שחמאס יגורש משטחה. כך דורש ארגון "שורת הדין", המייצג קרבנות טרור בבתי משפט בארץ ובעולם. אנשיו פנו היום (ב') לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרי הקבינט, בהתראה לפני נקיטת צעדים משפטיים בנושא.

 

לאחרונה פורסמו בתקשורת דברי פקיד ישראלי בכיר שאמר כי אחד התנאים המרכזיים לפיוס עם טורקיה הוא הפסקת פעילות חמאס בשטחה, וכי שר הביטחון אביגדור ליברמן סבור כקודמו, משה יעלון, כי על טורקיה לגרש את אנשי חמאס ממשרדיו באיסטנבול. אך מטיוטת ההסדר ומדברי שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו עולה כי מערכת היחסים בין טורקיה לחמאס אינה נתונה לדיון, וכי ממשלת טורקיה תמשיך לקיים קשרים עמם "למען קידום השלום".

 

שר החוץ הטורקי הוסיף כי הקשרים הללו ידועים לישראל, ולא יהוו מכשול בפני הרצון לנרמול היחסים עם ירושלים. בסוף השבוע דווח כי הפשרה בין טורקיה לישראל כוללת הסכמה טורקית לאסור על חמאס לבצע פיגועים משטחה, אולם הארגון יורשה להמשיך את פעילותו באיסטנבול, וטורקיה אף תמשיך ותקיים יחסים דיפלומטיים עם ארגון הטרור.

 

בירושלים סבורים גם כי בפגישה שערך נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן עם מנהיג חמאס חאלד משעל באיסטנבול, הוא הבהיר לו שההסכם עם ישראל לא יהיה על חשבון היחסים של אנקרה עם חמאס.

 

 

במכתב ששלחה יו"ר שורת הדין, עורכת הדין ניצנה דרשן-לייטנר, היא הבהירה כי "אם נכונים הדיווחים הללו, הרי שפשרה כזו מבישה ולחלוטין ובלתי מתקבלת על הדעת. הננו תובעים את התנגדותה של ישראל לכל הסכם פיוס עם טורקיה שאיננו כולל סגירה של כל פעילות חמאס בטורקיה וגירוש מנהיגיו מעל אדמתה. יתר על כן – על טורקיה להפסיק את סיועה למימון ארגוני הטרור, ובראשם חמאס, באמצעות מוסדות פיננסיים טורקיים. בלא עמידה על תנאים אלו, חתימה על הסכם עם טורקיה רק תמסד יותר את פעילותם של ארגוני הטרור ותעצים את ההכרה בהם".

 

במכתב צוין כי טורקיה תמכה בחמאס לאורך השנים האחרונות, הן במובן הפוליטי והן במובן הכלכלי. כאשר מנהיג חמאס סלאח אל-ערורי שוחרר מהכלא הישראלי ב-2011, במסגרת עסקת שליט, הוא מצא מקלט בטורקיה. לאחר עזיבת חמאס את המטה שלו בדמשק בשנת 2012, סיפקה טורקיה מקלט למספר גדול של מנהיגי חמאס, והחלה להזרים מאות מיליוני דולרים בשנה לארגון. כך למעשה הפכה טורקיה לאחד מהמממנים המרכזיים של פעילות הטרור של חמאס.

 

עוד הודגש במכתב: "על אדמתה של טורקיה תכנן אל-ערורי את המבצע לחטיפת שלושת הנערים הישראלים ולרציחתם ביוני 2014: נפתלי פרנקל (16), גלעד שאער (16), ואייל יפרח (19). יתר על כן, באיסטנבול הודיע אל-ערורי אל מול קהל גדול של מלומדים איסלאמיים, כולל פקידי ממשל טורקיים, כי חמאס הוא זה שביצע את פעולת הטרור הזו".

 

הורשעו ברצח ישראלים, ממשיכים לפעול בטורקיה

במכתב ציינו כי יונתן שנצר, סגן נשיא הקרן להגנה על דמוקרטיות (FDD), פרסם רק החודש רשימה של עשרה בכירי חמאס נוספים שמצאו מקלט בטורקיה בשנים האחרונות ופועלים כיום בשטחה:

בכרי חניפה, דמות כלכלית בכירה בחמאס שהעבירה עשרות מיליוני דולרים מקטאר לחמאס דרך טורקיה.

• מאהר עביד, חבר הלשכה המדינית של חמאס ופעיל פיננסי בכיר, לפי הדיווחים כיום הוא הממונה על היחסים הבינלאומיים.

• מחמוד עטואן, פעיל טרור חמאסי שהורשע בישראל ברציחתו של רס"ב נסים טולדנו. מופיע בתקשורת מטעם חמאס ונושא נאומים מעת לעת.

• מאג'ד חסן רג'ב אבו קטיש, הורשע גם הוא ברצח טולדנו כחבר חמאס, וגם הוא משמש איש ציבור מטעם חמאס.

• מוסא מוחמד דאוד עקארי הורשע גם הוא ברצח טולדנו כחבר חמאס. הוא מופיע בסרטון באתר YouTube, שבו התרברב על חלקו ברצח.

• תייסיר סולימאן, פעיל טרור חמאס, הורשע בישראל ברצח חייל ישראלי בשנת 1993.

• פאהד סברי ברהאן א-שלודי, פעיל טרור חמאסי שהואשם ידי ישראל בהשתייכות לאותו תא חמאס שאליו השתייך גם תייסיר סולימאן. א-שלודי גם הופיע בטלוויזיה הטורקית.

• וואליד זכריה עבד אל-האדי עקל, מייסדי גדודי עז א-דין אל-קסאם של החמאס, נידון בישראל ל-21 מאסרי עולם על מעורבותו בפעילות טרור בישראל.

• הרון מנסור יעקוב נאצר א-דין, חבר גדודי אל-קסאם של החמאס שהודה ברצח חיילים ישראלים. א-דין התפאר כי טורקיה מעניקה חופש מלא לאסירי חמאס לשעבר לצאת ולבוא כרצונם.

• אימן מוחמד עבד א-רחים אבו חליל, פעיל טרור מטעם חמאס, נידון בישראל לשלושה מאסרי עולם בגין פעילות טרור, אך ככל הנראה נושא כיום דרכון טורקי.

 

תייסיר סולימאן. הורשע ברצח חייל ישראלי ב-1993; כיום פועל בטורקיה ()
תייסיר סולימאן. הורשע ברצח חייל ישראלי ב-1993; כיום פועל בטורקיה
 

שנצר ציין כי אלה הם רק חלק מבכירי חמאס הפועלים בגלוי בטורקיה, וכי ניתן לזהות בקלות בכירים ופעילים נוספים באמצעות עיון בעיתונות הערבית והטורקית, וכן באמצעות פרסומים פומביים ברשתות החברתיות.

 

דרשן לייטנר הדגישה במכתבה: "כל טענה מצד טורקיה כאילו תאסור ותמנע ביצוע פיגועים מתוך שטחה פשוט אינה נכונה".

 

טורקיה טענה כך גם בעבר. לאחר שישראל התלוננה בפני נאט"ו בנובמבר 2014 כי חוליית חמאס פעלה בהתאם לפקודות שקיבלה מחמאס בטורקיה, הגיב פקיד טורקי בכיר ואמר: "מדובר בשקר, כביכול חמאס פועל בטורקיה תוך ידיעת הממשל. אמנם טורקיה מקיימת דיאלוג עם חמאס, אולם לחלוטין לא תאפשר לאף ארגון טרור לפעול על אדמתה".

 

אלא שכעבור כמה חודשים הכריז ראש ממשלת טורקיה, אהמט דבוטאולו, כי עבור הטורקים "חמאס אינו ארגון טרור ומעולם לא ביצע פעולות טרור". גם ארדואן, נשיא טורקיה, הצהיר כי חמאס אינו ארגון טרור, אלא תנועת התנגדות פוליטית.

 

בארגון "שורת הדין" טענו: "על ישראל לדרוש פעולות אקטיביות מצד טורקיה שיקטעו את מימון חמאס ואת אפשרותו לקיים פעילות בשטח המדינה. זהו בסיס לאישור כל הסכם לנרמול היחסים עם טורקיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תייסיר סולימאן, פעיל חמאס בטורקיה
מומלצים