שתף קטע נבחר

סופרים לבג"ץ: "רשלנות חוקתית של המדינה בביטול חוק הספרים"

בעתירה שהגישו סופרים ומו"לים, הם טוענים כי ההחלטה להותיר ספרים שמתפרסמים עד ספטמבר תחת הגנת החוק גם אחרי ביטולו, תפגע בהם: "יאלצו להתמודד עם מכירות דלילות בזמן שאחרים יהנו ממבצעי ההוזלות"

ביטול חוק הספרים בדרך לבג"ץ: בעתירה שהוגשה היום (יום ג'), דורשים 12 סופרים ומו"לים מהמדינה לשקול מחדש את ההחלטה להותיר את הספרים שייצאו עד סוף חודש אוגוסט השנה כ"מוגנים" מבחינת מחירם - גם לאחר ביטול החוק. לטענתם, ההחלטה לעתור לבג"ץ התקבלה לאחר שפנייתם לממונה על האכיפה, לשרת התרבות וליועץ המשפטי לממשלה לא נענתה.

 

משמעות ההחלטה שהתקבלה עם ביטולו של החוק, הוא שבחנויות יוצבו החל מ-1 בספטמבר שני סוגי ספרים: ספרים שראו אור עד ביטול החוק יהיו תחת המגבלות שלו למשך 18 חודשים - לעומת ספרים שייצאו לאור החל מספטמבר, שיהיו פטור מהן. לבעיה זו כבר היו הדים בענף הספרים, מיד עם קבלת ההחלטה על ביטול החוק - אך רק כעת אנשי התעשייה לוקחים זאת למישור המשפטי.

 

שבוע הספר האחרון. בצל ביטול החוק ()
שבוע הספר האחרון. בצל ביטול החוק

בעתירתם, אותה יזם הסופר מייקל אייזנברג והגישו עורכי הדין אסף בנמלך, נעמה הורן ומתי רוזנבאום, נטען כי נעשה עוול לסופרים שספריהם יצאו לאור בתקופה שבין ההכרזה על סיום החוק לבין הביטול הסופי שלו. לטענתם מדובר ב"הסכם מפלה ופוגעני שהשלכותיו על העותרים ועל שוק הספרים עלולות להיות הרסניות". עוד טוענים העותרים כי ההחלטה להשאיר מקצתם של הספרים תחת מגבלות החוק היא "הפליה בין ספר לספר ובין סופר לסופר ופוגעת בזכות לשוויון, בחופש העיסוק, ובתחרות החופשית וההוגנת בשוק הספרים".

 

אייזנברג. יזם את הגשת הבג"ץ (צילום: סאני אייזנברג) (צילום: סאני אייזנברג)
אייזנברג. יזם את הגשת הבג"ץ(צילום: סאני אייזנברג)

כזכור, חוק הספרים הטיל מגבלות מחיר על ספרים שראו אור למשך תקופה של שנה וחצי. המשמעות הייתה כי הספר נמכר במחיר מחירון ולא יכול היה להשתתף במבצעי הרשתות והחנויות הפרטיות. כעת, למרות שהמגבלות מוסרות מרוב הספרים בישראל, נוצרה קבוצה של ספרים שיישארו תחת מגבלות החוק למשך חודשים לא מעטים - גם לאחר ביטולו. ההחלטה שהתקבלה בכנסת לגבי גורלם של הספרים שנקלעו לטווח הזמן השנוי במחלוקת מכונה על ידי העותרים כ"הוראה תמוהה... שנראה כאילו נלקחה מתוך מיטב כתביו של ההומוריסט הידוע אפרים קישון המתובלת בניחוח קפקאי".

 

את המהלך המשפטי הובילו בעיקר אנשי ההוצאות הקטנות. שני מו"לים - רותם סלע מהוצאת "סלעמאיר" ודורית תמיר מהוצאת "תמיר//סנדיק" חתומים עליה, לצד היוזם למייקל אייזנברג, שספרו "ככה יעשה ליהודי" ראה אור לאחרונה בהוצאת "סלעמאיר". עוד חתומים על העתירה הסופרת אורנה לנדאו, הסופר ואיש העסקים יעקב בורק והסופרת חוה עציוני הלוי - כולם הוציאו לאחרונה את ספריהם לאור.

 

בג"ץ ראשון הקשור לחוק הספרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בג"ץ ראשון הקשור לחוק הספרים(צילום: shutterstock)

"נתקלתי בחוקים צודקים ובחוקים פחות צודקים, נתקלתי בחוקים חכמים ונתקלתי בחוקים שהדעת אינה נוחה מהגיונם", אמר היום אייזנברג, "אבל מעודי לא נתקלתי בהוראה כה מוזרה". הוא ממשיך ומתאר את ההחלטה כ"לא צודקת ומפלה. זוהי הוראה חסרת כל הגיון, שלא לומר טפשית, והנזק שהיא תגרום יהיה גדול מאוד".

 

אייזנברג אומר כי להחלטה תהיה השפעה ישירה על הספרים שנידונו לחיות תחת החוק גם לאחר שיבוטל. "חלק מהסופרים יאלצו להתמודד עם מכירות דלילות עקב מחירו הגבוה של הספר במשך 18 חודשים, כאשר מיד לאחריהן הוא יהפוך לשווה פרוטה, בעוד חלקם האחר של הסופרים יוכלו ליהנות באותה עת ממש מיתרון במכירות בגלל מבצעי הוזלות".

 

הסופרת והמתרגמת מרב זקס פורטל, שספרה "מלאכים באופק" יצא בחודש מאי האחרון (הוצאת "ידיעות ספרים"), הרבתה לכתוב ברשתות החברתיות על ההחלטה להחיל את מגבלות החוק על ספרה ועל ספרים אחרים. "אין בהחלטה להשאיר אותנו תחת החוק שום הגיון", היא אומרת. "למעשה, סופרי הביכורים שחוק הספרים המקורי נועד להגן עליהם ולקדם אותם, נקברים עכשיו עם ההחלטה הזו".

 

זקס פורטל. צעד מתבקש (צילום: יח"צ) (צילום: יח
זקס פורטל. צעד מתבקש(צילום: יח"צ)

זקס פורטל מסבירה את המצב שבו נמצאים לא מעט מסופרי הביכורים שספריהם יצאו לאחרונה: "אף אחד לא יקנה סופרי ביכורים לא מוכרים, כשהוא יכול לקנות ספרים חדשים במחירי מבצע. נוצר פה אבסורד - הרי מהמהלך לביטול חוק הספרים משתמע שהוא לא טוב. אז כעת הוא פועל כנגד מי שהיה אמור להגן עליו - כנגד סופרי הביכורים. זו סתירה עצמית ואנחנו באמצע שלה". 

 

עד לשעה זו טרם התקבלה תגובת משרד התרבות והספורט.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חוק הספרים. שלב הבג"ץ
צילום: shutterstock
לאתר ההטבות
מומלצים