שתף קטע נבחר

ענקית נדל"ן מסין רוצה לרכוש את אחזקות תשובה בהפניקס

קבוצת דלק של יצחק תשובה מנהלת מגעים למכירת השליטה (52%) בחברת הביטוח עם חברת ענק סינית נוספת לפי שווי של 3.46 מיליארד שקל, הגבוה ב־58% משווי השוק שלה. נציגי החברה הסינית ייפגשו היום עם המפקחת על הביטוח

ל"כלכליסט" נודע כי חברת ענק סינית הפעילה בתחום הנדל"ן ופעילות במערב אירופה מקיימת מגעים עם קבוצת דלק לרכישת השליטה (52%) בהפניקס, תמורת סכום דומה לזה שעל פיו נחתם הסכם המכירה לקונצרן פוסון — 1.6–1.8 מיליארד שקל. סכום המשקף להפניקס שווי של כ־3.46 מיליארד שקל. ככל הידוע, החברה הסינית הגישה הצעה רשמית, לא מחייבת, לדלק.

 

שווי הפניקס צנח בשנה האחרונה יחד עם שווי חברות הביטוח הגדולות האחרות בישראל בעקבות סביבת הריבית האפסית והוראות סולבנסי 2. הפניקס נסחרת מתחת להון העצמי שלה (4.3 מיליארד שקל) בשווי של 2.1 מיליארד שקל, כך שההצעה הסינית היא בגובה 84% מההון העצמי, וגבוה ב־58% משווי השוק שלה. נציגי החברה הסינית הגיעו השבוע לישראל, והיום הם צפויים להיפגש עם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי סלינגר קיבלה פנייה לבחון שוב את האפשרות להעניק היתר שליטה לפוסון. בפברואר השנה הודיעו דלק ופוסון על ביטול הסכם מכירת השליטה בהפניקס וזאת לאחר שסלינגר הודיעה באופן לא פורמלי כי לא תעניק לפוסון את ההיתר לשלוט בחברת ביטוח.

 

למודי מו"מ עם הסינים

הסיבה העיקרית שהביאה את סלינגר לסרב להעניק היתר שליטה לפוסון, לאחר שהיתר כזה כמעט והיה מוכן וטיוטה שלו עברה בינה לבין פוסון במשך שלושה חודשים, היה חקירתו של היו"ר ומייסד החברה גואו גואנגצ'אנג בשלהי 2015. גואנגצ'אנג נעלם אז לשלושה ימים, ובפוסון טענו כי היו"ר סייע לחקירה של שלטונות סין ולא נחקר בעצמו.

 

ההסכם למכירת השליטה בהפניקס לפוסון נחתם בינואר 2015, והוא נקב במחיר בהתאם להון העצמי של הפניקס, בתוספת ריבית. כעבור כחצי שנה של מגעים סיכמו הצדדים את תנאי העסקה המחייבת, שבה הנחה אפקטיבית של כ־9% על המחיר הראשוני.

 

ביוני 2015 נחתם ההסכם המחייב למכירת אחזקות דלק בהפניקס לפוסון בתמורה לכ־1.76 מיליארד שקל, בתוספת ריבית שנתית בשיעור של 4.75% מיום 30 בספטמבר 2014 ועד למועד הסגירה. המחיר הסופי שיקף פרמיה של כמעט 70% על מחיר השוק של המניות. ביטול העסקה היה השני באותה חברה לאחר שבדצמבר 2014 בוטלה עסקת מכירה למשפחת קושנר מארה"ב, חצי שנה לאחר שנחתם מזכר הבנות בין הצדדים.

 

מניות השליטה בהפניקס מוצעות למכירה בשל חוק הריכוזיות ורצונה של בעלת השליטה קבוצת דלק, להשלים הליך אסטרטגי והפיכתה מחברת אחזקות מגוונת לחברה המתרכזת בתחום חיפוש והפקת גז ונפט. במסגרת הליך זה מימשה דלק בשנתיים האחרונות שורה ארוכה של אחזקות, כגון חברת הביטוח האמריקאית ריפבליק, דלק אירופה, מרבית האחזקות בחברת הזיקוק דלק US, רשת רודשף בבריטניה וברק קפיטל.

 

ועד העובדים מוחה

בתוך כך, לקוחות נאלצו להתמודד אתמול עם כשלים במערך השירות של החברה לאחר שמרבית עובדיה (2,400 מתוך 3,900 עובדים) לא הגיעו אתמול לעבודה בהנחיית ועד העובדים וההסתדרות. זאת במחאה על מבוי סתום לכאורה שאליו נקלע המו"מ להסכם קיבוצי מול ההנהלה. היעדרותם של העובדים הגיעה על רקע הודעה של יו"ר הוועד אורנה ביטון לעובדים שלפיה ביום שלישי תתקיים שביתה כללית בכל החברה. העובדים הביעו מחאה על גרירת הרגליים, לטענתם, וחוסר תום הלב של הנהלת הפניקס במו"מ להסכם קיבוצי.

 

 

יו"ר הוועד מסרה כי "הנהלת החברה מנסה להתיש אותנו במסגרת המו"מ. העובדים נחושים ומאוחדים מתמיד. נעמוד על הזכויות שלנו. הגיעה העת שההנהלה תשכיל ותבין שהעובדים הם הכוח המניע שלה". הוועד הכריז על סכסוך עבודה באוגוסט אשתקד. הוועד של הפניקס הוקם בפברואר 2014 על רקע תהליך מכירת החברה לחברת פוסון הסינית. הוועד דרש אז לקבל מענק על המכירה ולקבל הבטחה להימנע מפיטורים בעקבות שינוי הבעלות.

 

גם עובדי החברה־בת של הפניקס, אקסלנס, נקטו עיצומים לפני שבועיים במחאה על אי־הגעה להסכם קיבוצי מספק בינם לבין ההנהלה שבראשה עומד עוזי דנינו. מנוף הלחץ על הנהלת הפניקס הולך וגודל דווקא בתקופה שבה הפניקס נהנית ממונטום טוב בביצועי ההשקעות בתחום הפנסיה ובגיוסי לקוחות בעקבות זאת.

 

מהפניקס נמסר בתגובה: "חלק מהעובדים בחר שלא להגיע היום לעבודה. החברה עושה כל מאמץ כדי לצמצם את הפגיעה בלקוחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים