שתף קטע נבחר

תאילנד: נמר כלכלי לשעבר עם עתיד מעורפל

בריאותו הלקויה של מלך תאילנד מציבה מקור נוסף לחוסר ודאות באחת המדינות הראשונות בדרום מזרח אסיה, שעלו על מסלול צמיחה כלכלית

מלך תאילנד, בהומיבול אדוליאדג', הלא הוא המלך ראמה התשיעי, כבר אינו אדם צעיר. הוא עבר את גיל 88, מה שאומר שהוא מכהן בתפקידו כבר למעלה משבעים שנה, מאז שאחיו הבכור מת בנסיבות מסתוריות, ובימים אלה גילו המרשים ובריאותו, המרשימה פחות, הם מקור לאי שקט במדינה הבודהיסטית הזאת.

 

כתבות רבות נכתבו על איש זה, על מעמדו המיוחד בקרב בני עמו ועל הונו המופלג בעיקר, אך הוא לא רק אדם נערץ ועשיר כקורח האהוב על יד בני עמו אלא גם גורם משפיע משמעותי בעיצוב דמותה של תאילנד, ועתיד המלוכה קשור קשר אמיץ עם עתידה של תאילנד, כולל עתידה הכלכלי.

 

הוא אהוב על ידי בני תאילנד באופן שיכול להזכיר את האופן בו רואים היפנים את הקיסר שלהם, תמונותיו מקשטות כל פינת רחוב, תמונתו ושירת ההמנון שלו מקדימים כל הקרנה ציבורית של סרט, אנשים תולים את תמונתו בבתיהם ומכנים אותו בשם "אבא". כן, במסורת האסיאתית הרואה את האומה כמשפחה הוא נתפס כפטריארך הגדול, זה שבניו אוהבים ומעריצים אותו והוא מצידו דואג להם.

 

האהבה הזאת מגיעה אליו מכוחה של מסורת ומכוחו של העם אך היא גם נשענת על חקיקה, בתאילנד חייבים לכבד ואסור לפגוע במלך בכל דרך שהיא, ולמעשה אסור אפילו להציע רפורמות במוסד המלוכה.

 

בתוך כל אלה המלך ראמה התשיעי נהנה מבטחון רב ומשגשוג. יש לו הון עצום, שחלקו הגיע אליו בירושה מאבותיו הקודמים על כס סיאם, היא תאילנד, ואת חלקו הגדול הוא צבר בדרכים שונות תוך כדי תקופת שלטונו הארוכה. הנתונים מעוררים סחרחורת.

 

בעל הון המוערך ביותר מ-30 מיליארד דולר

המלך הוא בעלים של שטחים גדולים במרכז בנגקוק, כולל הקניון הגדול במדינה, שטחים חקלאיים רבים שהוא מחכיר לאיכרים, מספר מטוסים פרטיים שהם למעשה מטוסי נוסעים שעברו התאמה לצרכיו ואשר שווים הוא כמאה מיליון דולר כל אחד, אלפי מכוניות, ובהן מכוניות פאר מהרמה העולמית הגבוהה ביותר, מכוניות אספנות נדירות, ארמון עצום בגדלו ותפארתו, אחוזי שליטה בבנקים וחברות, וכל זה מהווה הון שמוערך ביותר מ-30 מיליארד דולר.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

אם כל זה לא מספיק, ממומנת מחייתו ואבטחתו של המלך בידי המדינה בהוצאה של למעלה ממאה מיליון דולר בשנה, הגבוהה ביותר מבין בתי המלוכה בעולם.

 

מבחינה חוקתית טהורה למלך אין כל תפקיד משמעותי ויכולת ביצועית במימשל התאי, אך האמת היא שבמזרח כמו במזרח הדברים אינם חד משמעיים. נכון, מבחינה רשמית תפקידו הוא יצוגי בלבד, אך האהבה והכבוד העצום שרוחשים לו בני עמו מקנים לו מעמד של של מכריע ופוסק שכולם מקשיבים למוצא פיו, וכאן אנו מתחילים להתקרב אל המקום בו הוא משפיע על הכלכלה.

 

המלך אמנם לא עשה זאת לעתים קרובות אך מדי פעם קרה שהוא התערב בנעשה במדינה הזאת המככבת בחוסר היציבות של מזרח אסיה, הביע את דעתו וזאת התקבלה בלי עוררין. מוצא פיו כבר גרם למנהיגי מהומות סטודנטים לאסוף את השלטים ולחזור אל הקמפוס, לראשי הצבא להחליף את הרמטכל העומד בראשם, או במקרה אחר לבטל הפיכה ולהחזיר את שלטון העם.

 

פועל מאחורי הקלעים

הוא גם עושה בתחום השליטה במדינה שימוש בכספו הרב, אם כי את זה הוא עושה מאחורי הקלעים באופן בלתי פומבי. חוקרים הבוחנים את הנושא הזה מגלים כי הוא היה אחד מאלה שהשקיעו ומימנו גופי ימין שפעלו כנגד ממשלות שמאל, ואשר לעתים גם יצרו חוסר שקט שהביא להתערבות הצבא, מה שלא גרר במקרה כזה הבעת ביקורת מצידו.

 

המלך ראמה התשיעי מהווה למעשה פאקטור מרכזי בהיצמדות של תאילנד לאורך השנים אל קו ימני מבחינה פוליטית וכלכלית, גם כאשר זה לא עולה בקנה אחד עם שאיפות העם. זה שתוהה מדוע תאילנד, אחת הראשונות בדרום מזרח אסיה שעלו על מסלול של צמיחה כלכלית, לא מצליחה בשנים האחרונות לזנק קדימה כמו שכנותיה, ומוצאת עצמה מיטלטלת בין הפיכות צבאיות ומהומות רחוב שפוגעות ביציבות שלה ובצמיחה שלה, כדאי שיבחן את החיבור הבלתי קדוש בין חצר המלך, בעלי ההון, מנהיגי הימין, ראשי משפחות האריסטוקרטיה וראשי הצבא.

 

קואליציה זאת שולטת ומכוונת את תאילנד למעשה גם כאשר קואליציית שמאל עולה בה לשלטון, ואווירה כזאת של התעלמות מרצונות השכבות העממיות, דאגה לבעלי ההון וההשפעה וחשיבה שמרנית הם לא מה שמדינה אסיאתית צריכה בימים אלה על מנת לעלות על הגל ולזנק קדימה. היא כמעט ההיפך משוק חופשי, יזמות וחדשנות טכנולוגית.

 

ובכן, המלך, שהוא ציר מרכזי בקואליציה הזאת שעוצרת את הקידמה הכלכלית והטכנולוגית של תאילנד, חולה בימים אלו. חולה מאוד. הוא סובל מהיצרות עורקים כליליים, הוא עבר ניתוח להרחבת עורקים, המקורבים אליו ומנהלי בית החולים מצהירים כי הניתוח עבר בהצלחה ומצבו של המלך טוב, אך ספק רב אם זה הוא מידע אמין, וגם אם מצבו היום אמנם טוב עדיין הוא יכול להידרדר מחדש בכל רגע. מה יקרה אם הוא ימות? דרך אגב, זאת שאלה שבתאילנד לא ניתן לשאול בצורה גלויה.

 

יורש העצר - נהנתן ו"דון ז'ואן"

זה שצפוי לתפוס את מקומו הוא בנו. נסיך בשנות שישים לחייו, אדם המורגל בחיי פאר ונהנתנות, אשר מחזיק גם הוא בנכסים רבים ויוקרתיים, מבלה כמחצית מזנו בנסיעות פרטיות מחוץ לארצו, מפלרטט, מתחתן, מתגרש וחוזר חלילה. הוא כונה על ידי אימו המלכה בכינוי "דון ז'ואן", מה שאסור להזכיר בפרסומים וכתבות היוצאים בתאילנד, ורבים בתאילנד מטילים ספק, בפורומים ובלוגים מחתרתיים, בתועלת שתצמח מהכתרתו בבוא העת.

 

מה יקרה כאשר זה יתרחש? מצד אחד אדם נהנתן שכזה, שאפשר ותלויה לו מאחוריו קופת שרצים לא קטנה, יכול להיות נתון בקלות בידיהם של אנשי החצר, המשפחות העשירות והצבא אשר ינתבו אותו לפעילות מהסוג שבו הם רוצים. אדם כזה ניתן לקנות ואפשר בבוא העת גם להזכיר לו שגם הוא עלול, כמו דודו, "למות בנסיבות מסתוריות" חס וחלילה.

 

מצד שני, אם יתברר כי ל"פלייבוי" הזה יש יכולה עמידה כנגדם וחשיבה עצמאית יותר ממה שהיו לו עד כה, יתכן והוא יבחר בדרך אחרת להיות האב האהוב של בני עמו. הוא גדל כל חייו בצילו של האב הנערץ ששולט תקופה ארוכה באופן בלתי נתפס. ביום בו הוא יעלה לשלטון הדרך שלו להשאיר את חותמו יכולה להיות על ידי התערבות לפירוק חבילת השלטון השמרנית והמושחתת של תאילנד, אשר אחראית לפחות לחלק מהקשיים הכלכליים שמולם היא ניצבת. הוא יודע כי אם ימשיך את שיתוף הפעולה איתם הוא יזכר בהסטוריה כזה שהמשיך בדיוק את מה שאביו עשה זמן רב ממנו.

 

 

טל רשף – יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי מזרח אסיה, יועץ ומרצה לעסקים בתאילנד, מחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים