שתף קטע נבחר

מהו העיתוי הנכון בשבילך לניתוח מפרק ירך?

מבוגרים רבים צפויים לסבול משחיקה בסחוס מפרק הירך שתגרום לכאב והגבלה בתנועה בזמן הליכה, ריצה ופעילויות יומיומיות אחרות. "רבים הסובלים מהכאב נמנעים מתנועה מה שמעצים את הפגיעה", מסביר ד"ר בורשטין ומציג את האפשרות לטיפול במפרק הפגוע וחזרה לתפקוד

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

כ-4,000 ניתוחי החלפת מפרק ירך מתבצעים בשנה בישראל. אחוז גבוה מהאוכלוסייה סובלים ועתידים לסבול משחיקה מסוימת בסחוס המפרק עד גיל 65. שחיקה במפרק זה מלווה בכאבים המגבילים את התנועה ופוגעים בשגרת החיים ובתפקוד. 

 

מפרק הירך הינו מפרק מרכזי המחבר בין עצם הירך לבין עצם האגן. מבנה מפרק הירך מורכב משני חלקים עיקריים, הראש הכדורי בחלקה העליון של עצם הירך ומכתש האגן.

 

שני חלקי המפרק מכוסים שכבה סחוסית עמידה ללחץ וחיכוך המאפשרת תנועה הרמונית של מפרק הירך לאורך זמן. ללא מפרק ירך תקין יחווה האדם פגיעה באיכות חייו בצורה משמעותית.

 

עוד במדור 60 פלוס:

דווקא בגיל המבוגר: כך תשלבו מזון-על בתזונה

כך תתאימו פעילות ספורטיבית למצב בריאותי

מנסיונן: לא מאוחר לעשות שינוי אחרי גיל 60

  

פגיעה באיכות חיים שניתן לשפר רק בניתוח 

חשוב לדעת כי מפרק שחוק נובע מכל מיני סיבות, אולם כולן מובילות לאותה תוצאה בדיוק: הגבלת התפקוד, הפחתה ביכולת ההליכה וכאבים.

 

למה? תפקיד הסחוס הוא לבלום זעזועים כשהרגל נמצאת במגע עם הקרקע בזמן הליכה, קפיצה, ריצה ופעילויות נוספות. כאשר נוצרת פגיעה בסחוס נוצר חיכוך בין העצמות וכך נוצרים כאבים עזים המגבילים את התנועה.

 

הבעיה מתחילה כשמטופל מצהיר על עצמו שיש פגיעה באיכות החיים. נושא הפגיעה באיכות החיים הוא קריטי, אך משתנה מאדם לאדם, כיוון שסף הכאב שלנו שונה, וכל אחד מתמודד אתו אחרת. לצערנו כיום אין דרך לרפא את הסחוס או לבלום את השחיקה, הטיפול התרופתי הקיים יכול רק לשכך כאבים אך לא לעצור את התקדמות תהליך השחיקה.

 

כאשר מתגלה השחיקה בסחוס המפרק המטופל צריך לקבל החלטה באיזה שלב ולאיזו מטרה הוא זקוק לניתוח. ראשית יש לענות על מספר שאלות. הראשונה היא מה רמת התפקוד כעת, ואילו פעולות כבר לא ניתן לבצע, כמו כן, מהי רמת הכאב, מהו משך הזמן שכואב, מה המצב הבריאותי והאם נעשית פעילות ספורטיבית.

 

על פי המדדים הללו המטופל יכול להחליט מתי יבצע את הניתוח בהתייעצות עם רופא מומחה. שכן הניתוח הוא אירוע משמעותי, וכך גם שאלת התזמון. אדם שניגש לניתוח צריך לעשות זאת כשהוא שלם עם החלטתו.

 

מתי? לדחות או כמה שיותר מהר

ישנן גישות שונות לעיתוי הניתוח. אדם שחי הרבה שנים עם מפרק פגוע מגיע לניתוח במצב ירוד, בגלל שבמשך זמן רב הוא סובל מכאב בהליכה ולכן נמנע מתזוזה. המנעות שמובילה למצב של החלשות השרירים, ואף עשויה להוביל לכשלים ניווניים באזור האגן. לאדם כזה תוצאות הניתוח יהיו באופן כללי פחות טובות והשיקום יהיה ארוך יותר.

 

לעתים מטופלים צעירים יחסית עם שחיקה מתקדמת של מפרק הירך אינם מוכנים להמתין שנים ארוכות עד להחרפת מצבם, ומסרבים לחיות זמן ממושך במיטב שנותיהם מוגבלים וכואבים. פעמים רבות הם בוחרים לעבור את הניתוח מוקדם יחסית, מתוך שלמות עם ההחלטה.

 

לפני ההחלטה על ניתוח החלפת מפרק הירך כדאי וחשוב להגיע לשלמות בהחלטה תוך דגש והבנה מה יהיה מצבם התפקודי ואיכות חייהם לאחר הניתוח.

 

התהליך הינו משמעותי ואינו קל אך מאפשר שינוי חיובי וחזרה לחיי שגרה טובים יותר משהיו בעבר. אדם העובר ניתוח החלפת מפרק הירך צפוי לעמוד וללכת על רגליו מיד בבוקר הניתוח, אולם ההחלמה עד לתפקוד מלא הינה מדורגת.

 

אז כן, החלפת מפרק הירך עשויה להקל על הכאבים ולאפשר חופש תנועה גדול יותר. ואכן המטרה הסופית של הרופא היא להביא את המטופל לתוצאה הטובה ביותר לאחר הניתוח. כשישה חודשים לאחר הניתוח רוב המנותחים חוזרים לתפקוד מלא בכל גישה ניתוחית. אולם אלמנט נוסף, שחשוב לשים עליו את הדעת הוא יציבות המפרק המושתל.

 

גם אחרי הניתוח: יש להתאים את החיים

חשוב להבין ששום מפרק ירך מלאכותי לא יכול להחזיק מעמד 90 שנה, בדומה למפרק הביולוגי שגם הוא לא עמיד לאורך שנים. למפרק המלאכותי יש אפילו שחיקה גבוהה יותר מזה של המפרק הביולוגי. לכן, על המטופל להבין הן את שיגרת חייו של השתל (המפרק המלאכותי שנשתל בגופו) והן את הגורמים המשפיעים על שחיקתו והמשמעות של נזק למפרק המושתל בטרם עת.

 

הרפואה אינה ממליצה אחרי הניתוח לרוץ, במיוחד לא לאלו שנהגו לצאת לריצות ארוכות, לא לשם כך הוא נועד.

 

אלו שמעוניינים לחזור לפעילות גופנית יוכלו לשחות, לרכב על אופניים, לשחק טניס, ללכת אבל ריצה ממושכת היא בעייתית, ואינה מומלצת. כל פעילות ספורטיבית צריכה להיעשות מתוך הבנה והפנמה של המציאות החדשה. .

 

טכנולוגיה חדשה המאפשרת דיוק

בשנה האחרונה רכשו מספר מרכזים רפואיים ציבוריים בארץ שולחן ניתוחים חדש ומתקדם, המסייע לרופאים בהחלפת מפרק הירך בגישה קדמית. ניתוחים הנעשים בגישה זו עשויים לאפשר לקצר זמן האשפוז ולאפשר החלמה קלה יותר עבור המנותח.

 

חשוב לדעת כי יציבות המפרק המושתל בתום הניתוח תלויה באופן בו הונח המפרק בגוף החולה, רמת הדיוק במיקום המשתל הינה קריטית. בזכות שיטה זו על גבי השולחן המיוחד ניתן לשפר את דיוק מיקום המשתל. המנתח יכול בזמן אמת לוודא מיקום המשתלים בעצמות המנותח תוך כדי הניתוח עצמו.

 

על הטכנולוגיה והטיפול בכתבה הבאה: 

 

 
הכותב הינו מנהל שרות החלפות מפרקים במערך האורתופדי, בבית חולים תל השומר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
שחיקה בסחוס מגבילה את התנועה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים