שתף קטע נבחר

בשל חוות דעת חדשה: ועדת השחרורים תדון שוב בעניין קצב

נשיא המדינה לשעבר ערער על ההחלטה לא לקצר את מאסרו. בית המשפט המחוזי קיבל את הודעת הרשות לשיקום האסיר, שנציגיה פגשו את קצב והכריזו: אנחנו בוחנים שוב את המקרה. סנגורו: "לא רוצים שהוא יקרוס וימות"

 

 

בית משפט המחוזי בלוד, שדן בערעור שהגיש נשיא המדינה לשעבר משה קצב , הורה בצהריים (ג') להחזיר לוועדת השחרורים את בקשתו לקצר את עונש המאסר שהוא מרצה בגין הרשעתו באונס . בפברואר קבעה הוועדה שהעונש לא יקוצר, וקצב הגיש ערעור על כך לבית המשפט. ביום חמישי האחרון הודיעה הרשות לשיקום האסיר לפרקליטות על מדיניות חדשה שבמסגרתה נבחנים מקרים מורכבים, כולל עניין קצב. נציגיה נפגשו עם הנשיא לשעבר בכלא, וכפי הנראה הם מנסחים חוות דעת נוספת לשיקומו.

 

בעקבות זאת הורה בית המשפט לוועדת השחרורים לדון שוב בנושא, כולל במידע החדש - אם וכאשר יתקבל. ההגנה תנסה להראות שמדובר בחידוש דרמטי. בינתיים ימשיך הנשיא לשעבר לרצות את עונשו. קצב קיבל אישור להיעדר מהדיון, אך אחיו ליאור הגיע לאולם. בראש הרכב השופטים יושב נשיא המחוזי אברהם טל.

 

השופטים הבהירו: "מבלי שבית המשפט והצדדים יודעים את תוכן חוות הדעת המבוקשת, אך לאור הכתוב במכתב שהוצג בפנינו ונשלח לבא כוח היועמ"ש, ולאור עמדת בא כוח העותר שמבקש לקבל את חוות הדעת וסבור שיש בה כדי לשנות את החלטת הוועדה נושא העתירה, אנו מוצאים לנכון להחזיר את הדיון לוועדה כדי שתקבל את חוות הדעת העדכנית של הרשות לשיקום האסיר ותתייחס לכך בהחלטתה. אנו רואים להדגיש שאין בכך כדי להביע עמדה כלשהי לגופה של החלטה".

 

מהפרקליטות נמסר: "בדיון נטענה טענה עובדתית אשר טרם גובתה במסמכים רשמיים, שאותה מצא בית המשפט לנכון להביא לבירור בפני ועדת השחרורים. יודגש כי לא ניתנה החלטה לגופם של דברים וכי מדובר בעניין אחד מתוך מכלול שיקולים שעל הוועדה לשקול. עמדתנו בדבר היות האסיר לא ראוי לשחרור מוקדם בעינה עומדת".

 

בעתירה ייצגו את קצב עו"ד ציון אמיר ועו"ד יהושע רזניק. בדיון נכחה גם עו"ד שני אילוז, שייצגה את קצב בוועדת השחרורים. עו"ד אמיר אמר בדיון: "מדובר בדיני נפשות. קצה נפשנו בקבלת החלטות שנוגעת לעניינו של איש ולא עניינו של עניין. אנחנו נמצאים בהליך שכל כולו שיקום של אסיר. תכליתו של ההליך לעשות משפט צדק. אנחנו לא רוצים שהאיש יקרוס וימות".

משה קצב (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
משה קצב(צילום: אבי מועלם)

עורכי הדין של קצב, שני אילוז וציון אמיר (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
עורכי הדין של קצב, שני אילוז וציון אמיר(צילום: עוז מועלם)

אחרי הדיון אמר עו"ד אמיר: "אנחנו חושבים שוועדת השחרורים שגתה באופן חמור בהחלטתה. בית המשפט לא הספיק להיכנס לכל הטענות הללו, אבל כן ראה חשיבות עליונה לכך שהרשות לשיקום האסיר גיבשה תוכנית ובכוונתה להגיש חוות דעת שככל הנראה מאפשרת את שחרורו המוקדם של קצב. תמוה שהפרקליטות מתנגדת להגשת חוות דעת של רשות שיקומית. אני שמח שבית המשפט דחה את התנגדותם והורה בעצם לוועדת השחרורים לדון מחדש בבקשת האסיר קצב לשחרור מוקדם ובאופן דחוף".

 

קצב הגיש לבית המשפט ערעור על ההחלטה שקיבלה בעניינו ועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר באפריל האחרון. אחרי דיון ממושך החליטה אז הוועדה כי לא ינוכה שליש ממאסרו של הנשיא לשעבר, שמרצה שבע שנות מאסר בגין עבירות מין.

 

בהודעה הרשמית נאמר אז כי הוועדה קיבלה את ההחלטה לאחר שבחנה אלמנטים של "ראוי לשחרור על תנאי" ו"מסוכנות אם ישוחרר". הוועדה התרשמה כי "האסיר תופס עצמו כקורבן, עסוק בהאשמת גורמים חיצוניים במצבו, מתנהל עדיין בצורה כוחנית ועסוק בעצמו, בצרכיו, בהפסדיו ובמחיר שהוא ומשפחתו שילמו בלבד. גם לאור שאלות הוועדה, לא הביע האסיר חרטה או אמפתיה כלפי נפגעות העבירה, אלא חזר וציין את המחיר הכבד שהוא שילם ומשלם".

 

בסיכום הדברים כתבו חברי הוועדה: "בפנינו אסיר המכחיש את העבירות שביצע, שממשיך וטוען לחפותו למרות פסקי הדין בעניינו, וממשיך להיות עסוק בהוכחת חפותו כפי שהדבר בא לידי ביטוי בדבריו בפנינו, כאילו לא היה כלל הליך משפטי, והוא ממשיך אותו גם היום. מדובר במי שלא עבר כל טיפול סביב העבירות שביצע, למעט אותן מסגרות חינוכיות.

 

"בתי המשפט קבעו מפורשות שמדובר בעבירות חמורות וציינו את חומרת הפגיעה בקורבנות והפגיעה בנפשן. נפגעות העבירה הביעו עמדתן לשלילה בפני הוועדה וגורמי הטיפול הביעו את עמדתם בחוות הדעת השונות. לדעת חברי הוועדה לא יהיה בכוחה של התוכנית הפרטית למנוע המשך התנהלות לקויה, עיסוק אובססיבי בחפותו, ואולי גם המשך פגיעה בנפגעות העבירה, ולא יהא בה למנוע את אותו סיכון שנקבע בחוות הדעת כלפי נשים".

 

בתחילת השבוע פורסם ב-ynet לראשונה כי הרשות לשיקום האסיר (רש"א) שוקלת מחדש את בדיקת שיקומו של קצב מחוץ לכלא. הנשיא לשעבר ביקש לנכות שליש ממאסרו בשל התנהגות טובה, אולם מכיוון שלא הביע חרטה מלאה על מעשיו ולא עבר הליך שיקומי בכלא, רש"א סירבה לבחון שיקום מחוץ לכלא.

 

במקביל לערעור הגיש קצב במאי האחרון לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בקשת חנינה. "ברצוני להישאר ספון בביתי ולרדת לתהום הנשייה מבחינת הזיכרון הציבורי ולחיות את שארית חיי המרוסקים והשבורים בחיק משפחתי", כתב קצב בבקשת החנינה.

 

בבקשה התייחס קצב למצב הנפשי הקשה שמלווה אותו לאורך שנים ובוודאי לאחר שבקשתו לקיצור העונש נדחתה על ידי ועדת השחרורים. עם זאת, קצב לא טען לאובדן שפיותו וגם לא צירף חוות דעת נפשית למכתב.

 

קצב לא הביע חרטה בבקשת החנינה וגם לא התנצל, אולם הוא הביע צער בפני כל מי שנפגע ממנו. עם זאת, קצב כתב לנשיא ריבלין כי "אני דבק בגרסתי שאני חף מפשע". הנשיא לשעבר ציין כי חווה סבל רב ולאחר דחיית בקשתו לקיצור שליש נפגעה גם בריאותו הנפשית.

 

הנשיא לשעבר פנה לריבלין בבקשה שיבחן את בקשתו על בסיס שיקולים של חסד, חמלה ורחמים ולנוכח הנסיבות שנוצרו ונוגעות לקצב ולסובבים אותו. שרת המשפטים איילת שקד אמרה לאולפן ynet לפני כשבועיים שהדיון בבקשת החנינה מוקפא בשל ההליכים המשפטיים סביב הערעור על החלטת ועדת השחרורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים