שתף קטע נבחר

מחפשים שוויון: עלייה בנציגות הנשים בהיי-טק

במהלך העשורים האחרונים אחוז הנשים בקרב עובדי ההיי-טק עלה משמעותית לעומת שנות קום המדינה. זאת בעקבות שילוב מספר גורמים, ביניהם תוכניות הממשלה לקידום המין היפה. ע"פ נתוני חברת אתוסיה, להשמה בתחומי ההיי-טק, 37% מקרב המתכנתים ילידי שנות ה-90 הן נשים לעומת 15% ילדי שנות ה-60

מתקרבים לשוויון בהיי-טק: כמות הנשים בקרב מתכנתים ילידי שנות ה-90 עולה על הכמות ילידי העשורים הקודמים - מה שמקדם את הענף לקראת שוויון בין המינים.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

37% מהמתכנתים ילידי שנות ה-90 הם נשים לעומת 63% גברים, וזאת בהשוואה ל-13% נשים ו-87% גברים בקרב מתכנתים ילידי שנות ה-50. כך עולה מנתוני סיכום המחצית הראשונה של 2016 בענף ההיי-טק של חברת אתוסיה, העוסקת בהשמה בתחומי היי-טק, הביוטק והשמת בכירים.

 

לפי הנתונים, בקרב המתכנתים ילידי שנות ה-60, 15% הן נשים ו-85% גברים, לעומת מקביליהם ילידי שנות ה-70, 18% הן נשים ו-82% גברים. בעשור שלאחר מכן האחוזים מאז מתאזנים וכמות הנשים המתכנתות עולה לרמה של 24% מכלל המתכנתים ילדי שנות ה-80.

 

"מדובר בנתון משמעותי שמעיד רבות על התפתחות הענף ושילובן של נשים בשוק ההיי-טק", אומר סמנכ"ל לקוחות באתוסיה רון שטרן, "להערכתי, תוך שנתיים - שלוש נראה שוק יותר שוויוני. זאת כתוצאה משילוב מספר גורמים, ביניהם תוכניות לקידום נשים של המשרד לשוויון אזרחי ומשרד הכלכלה, כמו למשל תוכניות להגדלת מספר התלמידות בלימודים במקצועות ריאליים, הן בגילאי התיכון והן באוניברסיטאות, או הקמת מרכזים טכנולוגיים ייעודיים שמטפחים יזמות תלמידות מהמקצועות הריאליים והטכנולוגיים בגילאי התיכון ובקרב נשים בכלל האוכלוסייה".

 

שטרן מוסיף כי נראה שהיחידות הטכנולוגיות של צה"ל קולטות לאחרונה יותר ויותר חיילות לקורסים היוקרתיים של המערך הטכנולוגי, בעיקר להכשרות של מודיעין וחיל התקשוב. "מטבע הדברים", הוא אומר, "נשים שמשתחררות מתפקידים טכנולוגיים בצבא, נחטפות לשוק העבודה במשכורות גבוהות שיכולות להגיע גם ל-23 אלף שקל בחודש, אפילו לפני השלמת תואר ראשון".

 

לפי נתוני המחצית הראשונה של 2016, כ-10% מהשוק העובד בישראל משתייך לענף ההיי-טק - כ-50% מהם עוסקים במחקר ופיתוח - כ-150 אלף איש. "ברוב המקרים יש עדיפות בשוק העבודה לבוגרי האוניברסיטאות המובילות במקצועות הטכנולוגיים", אומר שטרן.

 

בחינת נתוני ענף ההיי-טק במחצית הראשונה של 2016 לא מלמדת על חזרתו לימי תור הזהב שלו, על אף שהרבעון האחרון התאפיין במספר שיא של השקעות בחברות סטארט-אפ ישראליות. בחציון הראשון של השנה נרשמה עלייה של 7.5% במספר המשרות החדשות הנפתחות ביחס לחציון המקביל אשתקד. בנוסף, נרשמה עלייה של 9% בתחלופת עובדים בתפקידים קיימים בתוך ארגונים במהלך במחצית הראשונה, מה שמעיד על שוק תעסוקה חי, היות שבשוק כזה יותר עובדים פונים החוצה לחפש משרות חדשות.

 

במהלך המחצית הראשונה של 2016 משך הזמן הממוצע לאיוש משרה התארך לעומת התקופה המקבילה אשתקד ועמד על 8 שבועות, בהשוואה ל-6.5 שבועות במחצית הראשונה של 2015.

 

אילו תפקידים נהנים מקפיצות בשכר?

"באופן היסטורי, אנחנו מזהים מגמה של עלייה בכמות המשרות במחצית השנייה של השנה", אומר שטרן. "הרבעון האחרון של השנה הוא בדרך כלל הרבעון המשמעותי ביותר מבחינת גיוסי כוח אדם, בין היתר בשל יתרות תקציבי הגיוס שהחברות מנצלות לפני תום שנת הכספים. אנחנו מעריכים שתהיה התעוררות כבר במהלך חודשי הקיץ, אך בכל מקרה, ברור שהשוק ימשיך להיות זהיר כפי שהוא מתנהל מאז שנת 2008".

 

בהשוואה למחצית המקבילה אשתקד, נראה שחלה עלייה מתונה בביקוש לעובדים ברוב תחומי ההיי-טק בחציון הראשון של 2016, עם כמה מקצועות שבלטו יותר מאחרים במגמת הביקושים. בראשם תחום טכנולוגיית המידע (IT) עם עלייה של 9% בביקושים, אחריה פיתוח חומרה עם עלייה של 6.5%, ובהמשך פיתוח צד שרת עם עלייה של 6%.

 

התפקיד שנהנה מתוספת השכר הגבוהה ביותר במחצית הראשונה של 2016 לעומת התקופה המקבילה ב-2015 הוא פיתוח צד שרת עם תוספת של 8% בממוצע. התפקידים במקום השני הם טכנולוגיית מידע וניהול פיתוח, שבשניהם חלה עלייה של 7.5% בממוצע. בהמשך פיתוח למובייל עם עלייה של 7%, תפקידים בכירים עם עלייה של 6%, תפקידי פיתוח צד לקוח עם עלייה של 5.5% וכו'.

 

"קפיצות השכר, גם אלו שהיו בעבר, הן לרוב לא רוחביות לכלל השוק", מציין שטרן, "כשבוחנים את הנתונים פר תחום הטכנולוגיה, ניכר שבכל תקופה יש טכנולוגיה חדשה שמי שלומד אותה, יכול ליהנות מקפיצת שכר נאה, לעיתים גם של 15%. להערכתי, בשנים הקרובות נראה מגמה כזו בקרב מפתחי Python ו-JavaScript". 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים