שתף קטע נבחר

העונש בדרך: ההעפלה לאוורסט זויפה בפוטושופ

ועדת החקירה בנפאל קובעת: "מר וגברת אוורסט" - בני הזוג שהתפרסמו כזוג ההודי הראשון שמעפיל לכאורה לפסגת האוורסט - עיבדו בפוטושופ תמונות מהפסגה ושתלו בהן את עצמם. המניע האפשרי: רצון להרוויח כסף מההישג כפי שעשו מטפסים אחרים. הזוג ירד למחתרת - וגם המדריכים שצעדו איתו

נפאל קבעה היום (ד') רשמית כי התמונות שתיעדו לכאורה את העפלתם של בני הזוג ההודים דנש וטרקשווארי רתוד לפסגת האוורסט במאי השנה מזויפות. לפני כשבוע וחצי עוררו התמונות של השניים סערה בקרב קהילת מטפסי ההרים, ופרטים שונים בתמונות העלו ספקות בנוגע לטענה של השניים כי הגיעו לפסגה. נפאל נקראה לשלול מהם את האישור הרשמי שהנפיקה להם, אישור שאמור להעיד כי אכן כבשו את פסגת האוורסט.

 

בני הזוג רתוד, שניהם שוטרים מהודו, טענו כי הגיעו לפסגת האוורסט ב-23 במאי, אבל מטפסי הרים אחרים הטילו ספק כבד סביב טענתם וטענו כי את תמונותיהם מהפסגה-לכאורה זייפו בפוטושופ.

התמונה המזויפת לכאורה ()
התמונה המזויפת לכאורה

התמונה המקורית שנגנבה ועברה עיבוד ()
התמונה המקורית שנגנבה ועברה עיבוד

מימין: הזיוף. משמאל: המקור ()
מימין: הזיוף. משמאל: המקור

מתי החלפתם בגדים? בני הזוג נראים במהלך הטיפוס לבושים בבגדים אחרים לגמרי ()
מתי החלפתם בגדים? בני הזוג נראים במהלך הטיפוס לבושים בבגדים אחרים לגמרי

התמונה הזו מפסגת האוורסט צולמה גם היא על-ידי מטפס ההרים שהתלונן על זיוף. באתר האינטרנט של הסוכנות הנפאלית נכתב כי מי שנראים בה הם בני הזוג ההודים - כשבפועל כלל לא מדובר בהם ()
התמונה הזו מפסגת האוורסט צולמה גם היא על-ידי מטפס ההרים שהתלונן על זיוף. באתר האינטרנט של הסוכנות הנפאלית נכתב כי מי שנראים בה הם בני הזוג ההודים - כשבפועל כלל לא מדובר בהם

בתחילה הנפיקה נפאל לבני הזוג תעודה המאשרת כי הגיעו לפסגה, בהסתמך על בדיקה עם מארגני המשלחת שלקחה אותם לאוורסט וגורמים רשמיים מטעם הממשלה שנמצאים במחנה הבסיס בהר. אלא שלפני כשבוע וחצי נפוצו באינטרנט שלל טענות נגד בני הזוג והן התפשטו במהירות. טענה מרכזית אחת נגעה לעובדה שבתמונות שונות מדרכם לפסגה ואפילו על הפסגה-לכאורה נראים בני הזוג לובשים בגדים שונים ואפילו מגפיים שונות, ומטפסי הרים הדגישו כי מאוד לא סביר להניח שמטפסים יחליפו פרטי לבוש בדרכם לפסגה בשל הקור העז, הרוחות החזקות ודלילות החמצן שאינה משאירה מקום לבזבוז אנרגיה.

 

טענה מרכזית שנייה הייתה של מטפס הרים הודי אחר, שטען כי בני הזוג השתמשו בשתי תמונות שהוא עצמו צילם בפסגה, ושינו אותן בפוטושופ כך שהם יופיעו בהן וכך שחלק מהפרטים ייראו שונים. את התמונות האלה השניים הציגו לטענתו כתמונותיהם מהפסגה. גם מטפסים אחרים שהיו במחנה הבסיס כשהזוג ההודי הגיעו לשם העידו שבהתחשב במועד שבו ראו את הזוג במחנה, אין סיכוי שהוא היה יכול להגיע לפסגה ב-23 במאי. מחשידה גם העובדה שבני הזוג הודיעו רק בתחילת יוני, כמעט שבועיים אחרי 23 במאי, שהצליחו להעפיל לפסגה.

 

בעקבות הטענות פתחו הרשויות בנפאל בחקירה, והיום נמסר כי הסוכנות הממשלתית העוסקת בטיפוס לאוורסט גילתה שהתמונות שהועברו לה עברו עיבוד על-ידי בני הזוג: "ועדת החקירה הבודקת את הנושא צפויה להמליץ על עונש למעורבים בהונאה הזו". אין זו עבירה פלילית להעמיד פנים שאדם טיפס לפסגת האוורסט, אבל הרשויות בהודו פתחו גם הן בחקירה נגד בני הזוג בגין הונאה בעקבות תלונה שהגישו נגדם שמונה מטפסי הרים אחרים. המטפסים שהגישו את התלונה טענו כי הונאה שכזו מזלזלת במאמציהם הכנים של מטפסי הרים אחרים.

 

"גנבו לי את התמונות". המטפס שגילה שהזייפנים השתמשו בתמונותיו ()
"גנבו לי את התמונות". המטפס שגילה שהזייפנים השתמשו בתמונותיו

מוהאן למסל, הבעלים של סוכנות Makalu Adventures שארגנה את היציאה של בני הזוג לאוורסט, סיפר כי השניים ירדו למחתרת ולא ענו לבקשת הסוכנות לקבל מהם עותק דיגיטלי מקורי של התמונות. "קיבלנו תמונות ממטפס הודי אחר שטוען שהתמונות שלו שוכפלו. כשהשווינו את התמונות האלה היה לנו ברור שהתמונות ששלח לנו הזוג היו מזויפות. גם את שני מדריכי השרפּה המקומיים שהוליכו את השניים באוורסט אנחנו לא מצליחים למצוא".

 

החקירה הנפאלית סביב העניין עשויה לסלול את הדרך לקביעת תקנות חדשות בכל הנוגע להנפקת תעודות המאשרות שמטפס כלשהו העפיל לפסגה.

 

מטפסים רבים שהצליחו להעפיל לפסגת האוורסט הפכו את ההישג שלהם למנוף כלכלי משמעותי ופיתחו אחר כך קריירה כסופרים או כמרצים על נושאים כמו מוטיבציה.

יותר מ-456 בני אדם, בהם יותר מ-250 תיירים זרים, הצליחו להעפיל לפסגת האוורסט במהלך עונת הטיפוס השנה, אחרי שנתיים רצופות של אסונות על ההר שעצרו כמעט את כל ניסיונות הטיפוס לפסגה.

 

תיירים שבאים לטפס בהרים, ובמיוחד באוורסט, הם מקור הכנסה גדול לנפאל הענייה. העובדה שהשנה רבים הצליחו להעפיל לפסגה צפויה לחזק את הענף, שנפגע בעקבות רעש האדמה בנפאל אשתקד שבו נהרגו כמעט 9,000 בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטיפוס והזיוף. השקר נחשף, חקירה נפתחה
מומלצים