שתף קטע נבחר

פסגת ראשי נאט"ו: חיילים גרמנים נשלחים לליטא; בריטניה מחדשת את הצי הגרעיני

ועידת ראשי הברית הצפון אטלנטית ננעלת עם החלטות להציב עד 4,000 חיילים במדינות הבלטיות ובפולין. במקביל הודיע ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון על כוונתו לחדש את צי הצוללות נושאות הטילים הגרעיניים. ספינות נאט"ו יגבירו את הנוכחות בים השחור

 

 

 

ראשי נאט"ו (הברית הצפון-אטלנטית) שסיכמו הערב (שבת) פסגה בת יומיים בוורשה שבפולין החליטו להציב 4,000-3,000 חיילים בגבול רוסיה בתגובה על תפיסת חצי האי קרים. במקביל הודיע ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון על כוונתו לחדש את צי הצוללות נושאות הטילים הגרעיניים של הממלכה, וציין כי גם כיום נחוצה הרתעה. הפרלמנט הבריטי יצביע ב-18 בחודש על ההצעה הזו.

 

לפי החלטת ראשי נאט"ו, חיילים מבריטניה יוצבו באסטוניה, חיילים אמריקנים יוצבו בפולין, חיילים מקנדה בלטביה וחיילים גרמנים בליטא. כוחות נאט"ו יישלחו למדינות הבלטיות ולפולין מינואר הקרוב.

צוללת "טריידנט". המחליפות בדרך ()
צוללת "טריידנט". המחליפות בדרך
 

ראשי מדינות נאט"ו בוועידה בוורשה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראשי מדינות נאט"ו בוועידה בוורשה(צילום: AFP)
 

עוד הוחלט כי הפיקוד על המערכת האמריקנית להגנת טילים איראניים יעבור לנאט"ו. ראשי הברית החליטו לסייע במימון כוחות הביטחון האפגנים בהיקף של מיליארד דולר בשנה. ראשי נאט"ו גם החליטו לסייע במשימות תפיסת מבריחי המהגרים בחוף לוב באמצעות ספינות, מטוסי ריגול ומכ"מים. נאט"ו והאיחוד האירופי הסכימו גם לשתף פעולה במגוון נושאים - מסיורים ימיים ועד לבלימת מתקפות סייבר מרוסיה.

 

מזכ"ל נאט"ו ינס סטולנטברג ציין כי ההחלטות נועדו לענות על אתגרי המאה ה-21. הוא ציין כי בכוונת נאט"ו להגביר את הנוכחות בים השחור באמצעות כוח משותף לבולגריה ורומניה. הנשיא ברק אובמה אמר כי ההחלטה לשגר אלף חיילים אמריקנים לפולין היא חלק מהמאמץ להגביר את נוכחות נאט"ו בגבולות רוסיה.

 

אובמה, שזוהי נסיעתו האחרונה לאירופה בשבתו כנשיא ארה"ב, קרא לנאט"ו לעמוד איתן באתגר שמציבים רוסיה, הטרור ועוד, וכדי "לזמן את הרצון הפוליטי, לייצר התחייבות לחיזוק שיתוף הפעולה האירופי לאחר שבריטניה הצביעה על עזיבתה".

 

הנשיא אובמה עם הקנצלרית מרקל  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא אובמה עם הקנצלרית מרקל (צילום: רויטרס)
 

רוסיה התנגדה להצבת יחידות נאט"ו החדשות בגבולותיה המערביים. לכך קדמו כשנתיים של קבלת החלטות במטרה להתמודד עם מעשיה של רוסיה. בין השאר שילשה נאט"ו את סדרי הכוחות שלה לכדי 40 אלף חיילים, ויצרה חוד חנית שביכולתו לנוע במהירות לעבר יעדיו, תוך ימים.

  

בעת שאובמה וראשי מדינות אחרים מתכנסים בוורשה, דוברו של הנשיא פוטין שיגר הודעה שבה נמסר כי מוסקבה מוכנה לשתף פעולה עם נאט"ו, אף שאמר כי היא נוהגת ברוסיה כבאויב. "רוסיה תמיד הייתה פתוחה לדיאלוג עם נאט"ו", לשון ההודעה, "במיוחד כדי להאבק במה שהיא מגדירה כאיום ממשי. רוסיה אינה מחפשת אויבים אבל למעשה רואה כיצד הם קמים עליה", אמר הדובר לכתבים במוסקבה. "כאשר חיילי נאט"ו החלו לצעוד לאורך הגבול שלנו ומטוסיה טסו מעל שטחנו - אלה לא אנחנו שמתקרבים לגבולות נאט"ו".

 

שרת ההגנה הגרמנית, אורסולה פון דר ליין, אמרה כי נאט"ו מגיבה במידה ראויה נגד מה שכינתה "צעדים בלתי צפויים לחלוטין מצד רוסיה האגרסיבית, שהוכיחה כי אינה מכבדת גבולות". עוד הוסיפה כי על נאט"ו לקיים דיאלוג עם רוסיה מתוך "עמדה של כוח".

 

כאמור, חברי הפרלמנט הבריטי יצביעו בקרוב על החלפת צוללות ה"טריידנט" הנושאות טילים גרעיניים. כך הודיע הערב ראש הממשלה דיוויד קמרון. הוא הדגיש כי בכוונתו לכבד את ההחלטה אף שנותרו לו רק שמונה שבועות של כהונה בתפקיד. ההצבעה נערכת בעת שהמפלגה השמרנית עסוקה בהכרעה בדבר יורשו בתפקיד. אך קמרון דחה את ההצעות לדחות את ההצבעה ולהותיר את ההכרעה לידי מחליפו. "עלינו לעסוק בכך, ולהחליף את ארבע הצוללות שברשותנו", הסביר. "עלינו לדעת בוודאות עד כמה להשקיע בכך ולכן כן הגיוני לערוך את ההצבעה כעת ולא להותיר ספקות".

 

לדברי קמרון, "ההרתעה הגרעינית עדיין נחוצה, לדעתי, לא רק לביטחונה של בריטניה אלא לביטחון כל ברית נאט"ו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים