שתף קטע נבחר

נכה שלא מועסקת: "לא הכיסא מגביל אותי אלא האנשים"

הממשלה לא עומדת ביעד שהציבה להעסקת נכים בשירות המדינה. "התחושה היא שלא רוצים נכה", אומרת אורטל דיין מנתניה, "הדחיות והעלבון מייאשים אותי"

 

 

 

שנתיים לאחר שממשלת ישראל החליטה על העלאת אחוז המועסקים בעלי המוגבלויות בשרות הציבורי, לא עלה מספרם. כך טוען שר הרווחה, חיים כץ, במכתב ששלח אתמול (יום א') לנציבות ובו תהה מדוע היא מתנגדת לשילוב שיעור של 5 אחוזים מכלל העובדים. ובינתיים, מוגבלים רבים מתקשים למצוא עבודה. "כששמעו שאני על כיסא גלגלים ולא יכולה להכין קפה למנהל, פשוט ויתרו עליי. זה מייאש", אומרת אורטל דיין מנתניה.

 

זה שלוש שנים שדיין אינה מועסקת. "כל הדלתות נטרקות בפניי, מפלים אותי בגלל הכיסא. יותר ממה שהכיסא מגביל אותי, אנשים מגבילים אותי. אני חיה ונושמת רוצה לעבוד ולתרום אבל הדחיות והעלבון מייאשים אותי", היא מספרת. "אני מחפשת עבודה בתחום המזכירות או שירות לקוחות, אבל התחושה היא שלא רוצים נכה. זו סטירת לחי שאני מקבלת שוב ושוב. לפעמים אני מקבלת תשובה בנוסח אני לא יכול העסיק אותך כי המקום לא נגיש. השנה היא 2016, הגיע הזמן שיטפלו בזה".

 

אורטל דיין. שנת 2016 ועדיין יש מבנים לא נגישים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אורטל דיין. שנת 2016 ועדיין יש מבנים לא נגישים(צילום: עידו ארז)

 

דיין מספרת כי התחושות שלה קשות. "נמאס לי לספור זבובים על הקירות אני רוצה לעבוד. יש לי הרבה חלומות ומגבלה אחת קטנה - כיסא הגלגלים מעולם לא עצר אותי – בדיוק להפך. עשיתי שירות לאומי, שימשתי מנהלת משרד במרפאה לרפואה משלימה ותוך כדי השירות הבנתי שאני אוהבת לתת שירות. למדתי מזכירות רפואית, עבדתי שלוש שנים בחברת סלולר גדולה כנציגת שירות בכירה. כבר שלוש שנים שאני יושבת בבית ואפילו לראיון עבודה לא מזמנים אותי".

 

על פי הנתונים, בישראל חיים כ-800 אלף אנשים עם מוגבלות בגילאי העבודה. נתוני ההעסקה של אנשים עם מוגבלות נמוכים ביותר ומצביעים על כ-57% בלבד מכלל האנשים עם מוגבלות שמועסקים בשוק העבודה, שיעור הנמוך משמעותית משיעור התעסוקה של האוכלוסייה ללא מוגבלות אשר עומד על 74%.

חלק מהבעיה נעוץ לטענת שר הרווחה בהתנגדות נציבות המדינה, שמעדיפה להסתפק בהמלצת הממשלה ולא בחקיקה, עמדה שנציגיה הציגו בשבוע שעבר בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת. על פי החלטת הממשלה, מנובמבר 2014, עד שנת 2017 אמור לעמוד שיעור המועסקים בעלי המוגבלויות בשירות הציבורי על 5 אחוז. בפועל, נכון לשנת 2015 עומד הנתון על 2.2 אחוז בלבד.

 

שר הרווחה כץ בנציבות אומרים שהמכתב טרם הגיע (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שר הרווחה כץ בנציבות אומרים שהמכתב טרם הגיע(צילום: מוטי קמחי)

 

במכתבו לנציבות מותח כץ ביקורת על הנציבות. "סבור אני כי אילו היה קידום היעד עצמו חשוב לנציבות, היא לא הייתה מתנגדת לקביעת כללים לקידום היעד", כתב שר הרווחה. "כמו כן, גם היעד המספרי חשוב, הן למשק, הן מוסרית וחשוב לא פחות לאוכלוסייה ולחברה כולה. אני תוהה, האם יכול להיות מצב שבו ממשלת ישראל תקבע החלטה, ונציבות שרות המדינה לא תיישמה. ההחלטה אינה מתיישבת עם ההיגיון הכלכלי והמסר החברתי והמוסרי העומד בבסיס החלטת הממשלה".

 

אורן הלמן, סמנכ"ל חברת חשמל ומייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" שמקדם את הצעת החוק, טוען כי המדינה מפסידה כל שנה חמישה מיליארד שקל כתוצאה מכך שאנשים עם מוגבלות אינם עובדים. "העובדה שהמדינה מוכנה להפסיד כל כך הרבה כסף במקום לנפץ את הסטיגמות ולהתחייב לשלב אנשים עם מוגבלות כמו שנהוג במדינות מערביות, היא מחזה אבסורד. הגיע הזמן לעגן את היעדים האלו בחקיקה", אומר הלמן.

 

הנציבות: היעדים הממשלתיים מקשים עלינו

בנציבות שירות המדינה דוחים בתוקף את טענותיו של כץ וטוענים כי המכתב כלל לא הגיע לידיהם. הם מציינים כי הנציבות לא מתנגדת לשילוב בעלי מוגבלויות, ואף מובילה בשנים האחרונות סדרת פעולות, חסרות תקדים ביחס לעבר, הנוגעות בהיבטים השונים של מניעת קיפוח והבטחת ייצוג הולם לאוכלוסיות שונות, לרבות בעלי המוגבלויות.

 

בנציבות מציינים שורה של פעולות שערכו בשנים האחרונות לטובת שילוב אנשים עם מוגבלות ומצביעים על עלייה בשיעור העסקתם. "עמדתנו

בדבר אזכור האחוז בחקיקה ראשית לא היה על רקע אי-הסכמה לעצם העסקת בעלי מוגבלויות, או לסף האחוז המוצע בחוק. הצגת הדברים באופן זה חוטאת לאמת ולפעילות הרבה של הנציבות שנעשתה דווקא בשנתיים האחרונות. למעשה - זהו אחד מהנושאים העומדים במרכז העשייה של נציבות שירות המדינה כמעסיק גם ללא החקיקה", נמסר.

 

עוד טוענים בנציבות, כי הם בעצמם קבעו בהנחיותיה שפורסמו יעד של חמישה אחוז לנכים בשיעור העולה על 40% נכות עד 2019 – זאת ללא חקיקה ראשית. "עמדתנו כי דווקא קביעת אחוז בחקיקה ראשית, עלול לגרום דווקא למיתון המאמצים לשילוב אנשים עם מוגבלות מיד עם השגתו", נמסר. "בראייה כוללת של מלוא האוכלוסיות הראויות לייצוג הולם ואף לאפליה מתקנת, עמדתנו היא כי האחוז הספציפי ייקבע בתקנות או בהחלטת ממשלה ויעודכן מעת לעת – בהתאם להתקדמות הפעילות בנושא. בכל מקרה, יובהר כי נציבות שירות המדינה מכבדת ותכבד כל החלטה שתיקבע בעניין זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
דיין. רוצה לתת שירות
צילום: עידו ארז
מומלצים