שתף קטע נבחר

התגלו פרטים חדשים על "גלקסיית פרנקנשטיין"

גלקסיה UGC 1382 נחשבה לקטנה, שקטה ודי משעממת, אבל מחקר חדש חושף כי מדובר דווקא בתופעה אסטרונומית מעניינת במיוחד

לפעמים משתלם לתת מבט נוסף: מחקר חדש חושף פרטים מעניינים במיוחד על גלקסיה UGC 1382, שנמצאת אי שם בפרברים של היקום ונחשבה עד כה לגלקסיה שגרתית, "מבוגרת" ולא מעניינת במיוחד. הגלקסיה ממוקמת במרחק של כ-250 מיליון שנות אור, והחוקרים סוברים שאחת הסיבות המרכזיות שבגינן היא שרדה עד כה - קשורה בעובדה שהיא מרוחקת מאזורים צפופים יותר בחלל ואין מה שיפריע לה להתפתח.

 

גלקסיה UGC 1382 זכתה לכינוי "פרנקנשטיין"  (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
גלקסיה UGC 1382 זכתה לכינוי "פרנקנשטיין" (צילום: נאס"א)

 

מתברר שהגלקסיה הזו גדולה פי 10 מכפי שחשבו קודם, ושבניגוד למרבית הגלקסיות האחרות - החלק הפנימי שלה "צעיר" יותר מהחלק החיצוני. במרבית הגלקסיות, החומר הפנימי הוא זה שמתגבש קודם ולכן גם מכיל את הכוכבים ה"מבוגרים" יותר. ב-UGC 1382 לעומת זאת, מעטפת הדיסק החיצונית של הגלקסיה היא ישנה יותר, והחוקרים משערים שהסיבה לכך נעוצה בעובדה ששני החלקים של הגלקסיה - הפנימי והחיצוני - התגבשו באופן נפרד והתחברו יחד בסופו של דבר. ההתכה הזו בין החלקים השונים בגלקסיה הולידה את שם החיבה "גלקסיית פרנקנשטיין", על שם המפלצת הספרותית שחוברה לה יחדיו.

 

 

כמו הרבה מחקרים אחרים, גם כאן הגילוי מקורו בטעות: החוקרים ביקשו לבחון התגבשות של כוכבים בגלקסיות אליפטיות שאינן מסתובבות ונחשבות לשגרתיות במיוחד. בתחילה חשבו ש"פרנקנשטיין" היא כזו, אבל כשהביטו בתצלומים שלה באמצעות טכנולוגיית אולטרה-סגול, הבחינו החוקרים במעין זרועות ספירליות במעטפת שלה, שלא אמורות להופיע אצל גלקסיות אליפטיות. כשהבינו שמצאו גלקסיה ייחודית, החלו לבחון אותה לעומק בעזרת טלסקופים של נאס"א ואמצעי תצפית נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים