שתף קטע נבחר

סימני שאלה סביב מכרז למשרה הרגישה ברשות החברות

בעקבות פרסום ב-ynet יצאה המדינה למכרז לתפקיד היועץ המשפטי של רשות החברות. אלא שאחרי התמהמהות ארוכה, כעת מקיימת נציבות שירות המדינה מכרז בזק שאת תוצאותיו כבר ניתן לצפות

משה דיין, נציב שירות המדינה (צילום: דוברות משרד המשפטים) (צילום: דוברות משרד המשפטים)
משה דיין, נציב שירות המדינה(צילום: דוברות משרד המשפטים)

 

בעקבות כתבה שפורסמה ב-ynet יצאה המדינה באיחור ניכר למכרז לתפקיד היועץ המשפטי של רשות החברות - אולם הליכי המכרז מעלים סימני שאלה נוספים סביב התנהלות המדינה בנושא. לדברי גורמים בכירים המעורבים בנושא, במכרז הבזק יכלו להתמודד מועמדים מקרב עובדי המדינה בלבד ולהם ניתנו ארבעה ימים להגשת מועמדות. לדברי הגורמים, במכרז צפויה לזכות עו"ד דלית זמיר-קמיניץ, שמשמשת תקופה ארוכה ממלאת מקום היועמ"ש ברשות החברות.

 

ברקע לדברים מתחוללת בעת האחרונה סערה ברשות החברות הממשלתיות. מבקר המדינה יוסף שפירא פנה בתחילת חודש מרס ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בבקשה שישקול לפתוח בחקירה נגד ראש רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, מחשש לעבירות פליליות מצד יוגב. למרות הדברים החמורים של המבקר, עד לרגע זה לא קיבל היועץ המשפטי לממשלה החלטה בעניין, ויוגב ממשיך לכהן בתפקידו הרגיש כרגיל.

 

בנוסף לכך, לאחרונה חשף פרשן ערוץ 2 אמנון אברמוביץ' כי מבקר המדינה פנה ליוגב, בנוגע למינוי רואי חשבון מבקרים לחברות ממשלתיות, וטען בפניו כי צוות משרד המבקר לא קיבל את כל המידע שדרש. בכיר במשרד המבקר כתב: "הרשות לא מסרה לצוות הביקורת את כל תכתובת הדואר האלקטרוני הנוגעות לעבודת הוועדה על אף דרישה מפורשת למסרה. הצוות אף לא קיבל גישה למערכת המחשוב של הרשות".

 

הוא הוסיף: "צוות הביקורת קיים פגישות עם נציגי הרשות והוועדה ודן עמם על ליקויים מהותיים לכאורה, בתהליך מינוי רו"ח בכמה חברות ממשלתיות. ליקויים אלה מעלים סימן שאלה בנוגע לתקינות מינוי רו"ח באותן חברות".

 

מ"מ היועמ"ש ברשות החברות שבראשה עומד יוגב היא עו"ד דלית זמיר-קמיניץ, רעייתו של ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. עו"ד זמיר-קמיניץ הועסקה בעבר במחלקתו של משנה אחר למנדלבליט, עו"ד אבי ליכט. ב-ynet פורסם לאחרונה כי עו"ד זמיר-קמיניץ מכהנת כבר תקופה לא קצרה בתפקידה ללא מכרז. רק לאחר הפרסום יצאה המדינה למכרז לאיוש התפקיד.

 

אלא שמכרז זה, שפורסם כאמור באיחור ניכר, לא חף מסימני שאלה. כך למשל, המכרז הוא פנימי בלבד, לעובדי מדינה, ולא נפתח לציבור הרחב חרף העובדה שהמשרה רגישה ויוקרתית במיוחד. בנוסף, מועד הגשת המועמדות היה קצר מאוד. עובדי המדינה קיבלו הודעה על אודות המכרז בדואר האלקטרוני ביום 5.7 אחר הצהריים, וזאת אף שהמכרז נסגר ביום 11.7. באמצע נמנים גם ימי שישי ושבת - מה שהותיר למי שביקש להתמודד לתפקיד ארבעה ימי עבודה בלבד.

 

זאת ועוד: במקרים אחרים נאסר על בעלי תפקידים בשירות המדינה ששימשו כממלאי מקום להתמודד במכרז למינוי קבע לתפקיד, אולם במקרה זה לא נמנע מעו"ד זמיר-קמיניץ להתמודד. לדברים גורמים בכירים המעורים בנושא, עו"ד זמיר קמיניץ היא גם זו שצפויה לזכות במכרז.

 

בעבר אף התבטא נציב שירות המדינה משה דיין נגד ממלאי מקום שנהפכים לקבועים, אולם נראה שבמקרה זה המדיניות המוצהרת לא תתקיים.

 

 

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט(צילום: עמית שאבי)

מבקר המדינה, יוסף שפירא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מבקר המדינה, יוסף שפירא(צילום: גיל יוחנן)

 

מנציבות שירות המדינה נמסר בתגובה: "המכרז פורסם בתאריכים 11-4 ביולי 2016, למשך שבעה ימים לא כולל יום הפרסום, זאת על פי הכללים הנהוגים. המכרז הוא בינמשרדי ורשאים לגשת אליו עובדים מכל שירות המדינה. מטעמים מובנים, אין בידנו להתייחס למועמדים ספציפיים. נציין רק כי עו"ד זמיר משובצת בתפקיד במינוי בפועל וככזו היא עובדת מדינה. ככלל, עובדים המשובצים במינוי בפועל רשאים להתמודד במכרזים, כפוף כמובן לעמידתם בתנאים הנדרשים. היציאה למכרז התעכבה בשל מניעות אובייקטיביות שהיו לאיוש המשרה במכרז, ולאור נחיצות המשרה - אושר מינוי בפועל. באחרונה, במסגרת רפורמה מקיפה בסגל הבכיר בשירות המדינה, נערכה בחינה כוללת של מעמד היועצים המשפטיים ביחידות סמך וביחידות מנהליות, מה שהצריך זמן נוסף לשם אישור תיאור התפקיד. באחרונה, עם קבלת ההחלטות בוועדת ההיגוי ליישום הרפורמה, שוחרר המרכז לפרסום. מעורבות נציב שירות המדינה נדרשה באחרונה והוא האיץ בגורמים המטפלים לצאת בהליך המכרזים, וכך קרה".

 

במשרד המשפטים אמרו כי היועץ המשפטי לממשלה אינו מעורב בנושא.

 

אורי יוגב, ראש רשות החברות (צילום: דודי ועקנין) (צילום: דודי ועקנין)
אורי יוגב, ראש רשות החברות(צילום: דודי ועקנין)

  

אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (צילום: אוראל כהן) (צילום: אוראל כהן)
אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה(צילום: אוראל כהן)

 

מדוברות משרד המשפטים נמסר בתגובה לאחר הפרסום הראשון ב-ynet: "הטענות המובאות בפנייה מופרכות לחלוטין, הן עובדתית והן משפטית. עם כניסתה של עו"ד זמיר לתפקידה, נערך למשנה ליועמ"ש לעניינים אזרחיים ארז קמיניץ הסדר ניגוד עניינים, שלפיו ככלל אין הוא עוסק בענייני רשות החברות, למעט שני נושאים שהרשות נדרשה להם והמשנה סיים טיפול שהחל בו לפני כניסתה של עו"ד זמיר לתפקידה. העובדה שעו"ד דלית זמיר הועסקה בעבר במחלקתו של המשנה ליועץ (כלכלי-פיסקאלי), אבי ליכט, אינה יוצרת כל מניעה לעבודה של ליכט מול רשות החברות. לעניין המכרז לתפקיד שבו מכהנת עו"ד זמיר – סמכות הפרסום נתונה לנציבות שירות המדינה. עו"ד ליכט שב ופנה בעניין זה לנציבות שירות המדינה וביקש לקדם את פרסום המכרז, אולם עד כה טרם פורסם המכרז. לכן אנו מציעים לפנות בעניין לנציבות לשם קבלת עמדתם. החומרים שהועברו ממשרד המבקר מטופלים בפרקליטות, כמקובל, ואין שחר לטענות שהובאו בפנייה בהקשר זה".

 

אשר לטיפול בפניית המבקר בנוגע לחשדות נגד יוגב נמסר כי "הנושא מטופל בפרקליטות".

 

גם אורי יוגב העדיף אז שלא להגיב. גורמים ברשות החברות מסרו: "אצל המבקר, בהקשרים שלנו, ההתחלה מעוררת מהומה וזה תמיד מסתיים בקול ענות חלושה".

 

ברקע לדברים הוציא מבקר המדינה צו הגנה זמני לעובד רשות החברות הממשלתיות חיים פישר, שהתלונן נגד יוגב. במשרד המבקר מתקיימת כאמור בדיקה זה כמה חודשים בעניין יוגב, ופישר הוא אחד המתלוננים המרכזיים בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות משרד המשפטים
משה דיין
צילום: דוברות משרד המשפטים
צילום: דודי ועקנין
יוגב
צילום: דודי ועקנין
מומלצים