שתף קטע נבחר

עשרות עובדים מתבצרים במפעל בירוחם בעקבות פיטורים: "העולם התמוטט עליי"

עשרות עובדי מפעל "אמיליה קוסמטיקס" בירוחם מתבצרים לאחר שקיבלו מכתבי שימוע לפני פיטורים. אילנה אוחיון (48) חושבת על הילדים, שניים מהם בקרבי. עליזה סרוסי (56) ניצחה פעמיים את הסרטן, וכעת תתמודד עם אבטלה. האנשים שמאחורי המכתבים

 

"שני ילדים בקרבי וילדה בבית". אילנה אוחיון פוטרה  (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
"שני ילדים בקרבי וילדה בבית". אילנה אוחיון פוטרה (צילום: חיים הורנשטיין)

  

60 עובדי מפעל "אמיליה קוסמטיקס" (לשעבר "זוהר קוסמטיקס") בירוחם מתבצרים מאתמול אחר הצהריים (יום ד') במקום בעקבות כוונת ההנהלה לפטר 28 נשים ושני גברים מתוך 250 המועסקים במפעל. המועמדים לפיטורים קיבלו מכתבי שימוע, ובעקבות כך החליטו העובדים במפעל שמייצר את מוצרי "קרליין" על אקט המחאה.

 

 

אליעזר בלו, המזכיר הארצי בהסתדרות של עובדי המזון והפרמצבטיקה, עדכן כי "כ-160 עובדים במפעל מועסקים בהסכמים קיבוציים. הנהלת המפעל הודיעה על קידום תוכנית התייעלות שכוללת גם פיטורי עובדים והורדה של תנאים בהסכם הקיבוצי שהם לא יכולים לשלם. ההנהלה הזמינה למקום משטרה ומאיימת בצווי מניעה. המפוטרות הן ותיקות, עובדות קשי יום".

העובדים מתבצרים במפעל  (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
העובדים מתבצרים במפעל (צילום: חיים הורנשטיין)

 (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
(צילום: חיים הורנשטיין)

מחאת העובדים המתצברים במפעל "אמיליה קוסמטיקס" (צילום: אוריאל גור-דוד, רדיו דרום) (צילום: אוריאל גור-דוד, רדיו דרום)
מחאת העובדים המתצברים במפעל "אמיליה קוסמטיקס"(צילום: אוריאל גור-דוד, רדיו דרום)

דבורה שמעוני (52), חברת הוועדה, אמרה כי "ההתבצרות החלה לאחר שההנהלה החלה לחלק מכתבי שימועים. מדובר בנשים בשנות ה-50 וה-60 לחייהן, חלקן מפרנסות יחידות, ועכשיו מחליטים שהן לא יעילות אחרי שנים של עבודה סיזיפית ושוחקת. אם הן ילכו הביתה איש לא יקבל אותן לעבודה. גם ככה ירוחם מוכת אבטלה".

יהודית בנימין: "הכושי עשה את שלו, הכושי יילך הביתה" (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
יהודית בנימין: "הכושי עשה את שלו, הכושי יילך הביתה"(צילום: חיים הורנשטיין)

מכתב השימוע לפני פיטורים של אילנה אוחיון (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
מכתב השימוע לפני פיטורים של אילנה אוחיון(צילום: חיים הורנשטיין)
 
ציפי גבאי: "נפגעתי פה בעבודה וזורקים אותי החוצה"  (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
ציפי גבאי: "נפגעתי פה בעבודה וזורקים אותי החוצה" (צילום: חיים הורנשטיין)

יהודית בנימין (47), שעובדת במפעל 23 שנה, אמרה כי "הכושי עשה את שלו, הכושי יילך הביתה. הם מפטרים אותנו ומביאים חבר'ה חדשים לעבוד. הייתי בחופש מחלה והתקשר אליי נהג מונית ושאל לאן להביא לך את מכתב הפיטורים. העולם התמוטט עליי. פשוט קיללתי את השליח. הייתי בהלם וישבתי לבכות. זו המציאות שלנו".

 

בנימין, אם לארבעה ובכללם שני חיילים, בן 11 ובת 7, אמרה עוד כי "קיבלנו את המכתבים בשעה שהם קולטים עובדים חדשים. אין להם בושה? אנחנו הקמנו את המפעל הזה ועשינו את העבודה הקשה".

"גם ככה ירוחם מוכת אבטלה" (צילום: אוריאל גור-דוד, רדיו דרום) (צילום: אוריאל גור-דוד, רדיו דרום)
"גם ככה ירוחם מוכת אבטלה"(צילום: אוריאל גור-דוד, רדיו דרום)

ציפי גבאי (52) עובדת 27 שנה במפעל. "יש לי 70 אחוז נכות ועכשיו אומרים לי שאני לא יעילה. נפגעתי פה בעבודה וזורקים אותי החוצה. זה מה שמגיע לנו אחרי 27 שנה. עבדתי כמו סוס. לפני שבע שנים נפגעתי וזו המתנה שלי".

 

גבאי הוסיפה: "הודעתי להם שאני לא מוכנה לקבל מכתב באמצעות שליח והמנהלת שלי אמרה 'בסדר, תקבלי את המכתב מחר בבוקר'. זה לקבל בום. אני לא אישה בריאה, זה להתמוטט. מה יש לי לעשות עכשיו? מי יקבל אותי במקום עבודה אחר? אף אחד לא יקבל אישה נכה לעבוד".

 

גבאי, אם לארבעה ילדים, בהם ילד בן 12, אמרה עוד: "לילדים שלי נותר רק להשלים עם זה. הם בשוק. שאלו אותי 'ככה זורקים אותך מהעבודה?'. הם מפטרים אנשים שאיש לא יקבל לעבודה".

 

"נשים לא יעילות"

אילנה אוחיון (48), שעובדת במפעל 26 שנה, אמרה: "בשעה 16:30, לפני סיום העבודה, קיבלתי את המכתב", סיפרה אוחיון. "הרגשתי השפלה. חשבתי קודם כל על הילדים. יש לי שני ילדים בקרבי וילדה בבית". אוחיון נפצעה בעבודתה לפני כ-14 שנה ונזדקקה לניתוחים כדי להשתקם. "למרות זאת המשכתי לעבוד במגבלות שלי. לפעמים כשהייתי מגיעה לאחד הקווים היו שואלים 'שוב פעם מביאים את המוגבלת הזאת?'".

 

יו"ר ועד העובדים, פולה עמר, התייחסה למספר הנשים שמפוטרות ואמרה כי "זו אפליה שמפוטרות כמעט אך ורק נשים. נוח לפטר נשים. טוענים שנשים משתמשות בימי המחלה ניצול ציני. ההנהלה משתמשת בהיעדרויות שלנו לטיפול בילדים ובהורים חולים כדי לפטר אותנו. הנשים נתנו את הנשמה שלהן למפעל הזה. נשים מטפלות בילדים. הן נאלצות לעתים להיעדר בגלל מחלת ילד. נוח יותר לפטר נשים מאשר גברים. הם פיטרו נשים דעתניות שחושבות בקול רם. ביום שקיבלתי את הרשימה של המפוטרות מנהלת משאבי אנוש אמרה שהרשימה מורכבת מנשים שמביעות את דעתן ונשים לא יעילות".

 

"ההנהלה מתנהלת בבריונות"

יעל בן עזרי (33) היא אחת מהמפוטרות הצעירות. "מגיל 24 אני פה", היא אומרת בעצב. "התקשרה אליי המנהלת, ביקשה ממני לבוא אליה למשרד. שם נתנה לי את המכתב. הייתה לי אימא חולת דיאליזה והם טענו שאני לא יעילה בגלל האיחורים למפעל. לפני שנתיים היא נפטרה. אני מפרנסת שלושה ילדים, בני 12, 11 וילדה בת 7. אני לא יודעת מה אני אעשה. לא חשבתי שדבר כזה יקרה. ההנהלה מתנהלת בבריונות. פשוט באים ומפטרים את מי שנראה לו".

 

עליזה סרוסי (56) עובדת 26 שנה בניקיון המפעל. "מה אני אמורה לעשות בגילי?", תהתה המועמדת לפיטורים. "אני מנקה כל בוקר את השירותים, דואגת שהכול יהיה בסדר כבר 26 שנה. כולם היו מרוצים ממני ואוהבים את העבודה. כשקיבלתי את המכתב נעצרה לי הנשימה. לא הבנתי מה קורה. בשבועיים האחרונים הרגשתי בנפש שמשהו לא בסדר".

 

סרוסי ניצחה את הסרטן כבר פעמיים, אבל היא כבר לא יודעת איך היא תנצח את האבטלה. "שכר מינימום פה זה 4,000 שקל. אני עבדתי חולה. אבל עכשיו אני לא יודעת מה יהיה. מהבוקר אני רק בוכה".

 

מהמועצה המקומית ירוחם נמסר בתגובה: "מפעל אמיליה קוסמטיקס קיים שנים רבות בירוחם ורוב עובדיו הם מהיישוב. לאחרונה הוחלפו בעלים שביצעו צעדים אשר השפיעו על האיתנות הכלכלית של המפעל, מעצם מכירת מותגים מצליחים שלו. להנהלת המפעל יש אחריות ישירה לפיטורי 30 עובדים. חלקם לקראת גילאי הפנסיה, שנתנו את מיטב שנותיהם למפעל ולצדם נשים וגברים צעירים יותר. אנו כמועצה מקומית מגבים את העובדים ואת הועד. אנו נמשיך לפעול לגישור בין הצדדים, במשותף עם נציגות ועד העובדים והסתדרות על מנת להחזיר את המפעל לתפקוד מלא".

 

ההנהלה: אם לא נתייעל, נסגור את המפעל

מהנהלת חברת אמיליה נמסר בתגובה: "זה שנה מציגה אמיליה קוסמטיקס תוצאות שליליות. החברה הציגה להסתדרות את כל המסמכים המצביעים על מצבה הקשה של החברה, לרבות דו"חות כספיים, פעולות שנעשו על ידי ההנהלה, חיסכון צפוי מהתייעלות בחברה ונתונים נוספים. במקביל, הציגה הנהלת החברה לעובדים ולהסתדרות תכנית ההתייעלות שכללה, בין היתר, קיצוץ בשכר המנהלים, ביטול של 27 תפקידי מטה דוגמת סמנכ''ל איכות, מהנדסי פרויקט, מנהל אתר, מנהל מחסן וכדומה, לצד פיטורי 21 עובדים, מהם חמישה שכבר עברו את גיל הפרישה". 

 

עוד נמסר מההנהלה כי "מתווה תוכנית ההבראה אמור היה לחסוך מיליוני שקלים ולאפשר את המשך פעילותה של החברה. במקום, בחרו העובדים להדוף כל ניסיון למשא ומתן ולסרב לכל פתרון הנוגע לסעיפי ההתייעלות. זו תקופה קשה לכולנו, אף אחד מאיתנו לא בחר להיות במצב הזה. אנו מוכנים לעשות כל מאמץ כדי להציל את המפעל, כפי שהוכחנו בחודשים האחרונים, אך התנאי לכך הוא שגם העובדים יתרמו את חלקם, כי אחרת לא יהיה מנוס מסגירת המפעל כולו. כל יום שהמפעל לא נכנס לתוכנית ההבראה - מקרב את סגירתו".

 

יצוין כי הנהלת המפעל טוענת כי הדברים המיוחסים למנהלת משאבי אנוש לא נאמרו מעולם ואינם נכונים. מתוך 160 העובדים החתומים על הסכם קיבוצי 115 הן נשים. מחלקת האריזה, שממנה פוטרו רוב העובדים, מונה כ-120 עובדים, מתוכם כ-110 נשים.


פורסם לראשונה 13/07/2016 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
ההתבצרות בירוחם
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים