שתף קטע נבחר

לחץ בימין על נתניהו: חוק עמונה לוועדת שרים

חוק ההסדרה, המבקש להסדיר את מצבם של יישובים ביהודה ושומרון, בהם היישוב עמונה שבג"ץ קבע לפנותו בחודש דצמבר, אמור לעלות להצבעה בוועדת השרים לחקיקה. שרי הימין כולל במפלגתו של רה"מ קוראים לאישורו. כחלון דורש דיון בין ראשי המפלגות לפני העלאתו להצבעה

כשברקע החלטת בג"ץ הנוגעת לפינוי היישוב עמונה, צפוי לעלות היום בוועדת שרים לחקיקה חוק ההסדרה המבקש להסדיר את מצבם של כמה ישובים ביהודה ושומרון. יישום החלטת בג"ץ בנושא עמונה אמור להתקיים בחודש דצמבר, אולם בליכוד ובבית היהודי דוחפים למציאת פתרון ומנסים להפעיל לחץ על ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להסדיר את מעמד הקרקעות הפרטיות שעליהן התמקמו עשרות משפחות. בעצם, החוק מהווה מעין חוק עוקף בג"ץ שנועד להתמודד עם החלטת הפינוי.

 

בהצעת החוק שמקדמים חברת הכנסת שולי מועלם (הבית היהודי) וחבר הכנסת יואב קיש (הליכוד) המבקשת לערוך הסדרה ופיצוי תומכים שרי הבית היהודי, בהם יו"ר ועדת השרים איילת שקד, הליכוד וישראל ביתנו ואם היא תעלה לוועדת שרים מחר צפוי להיות לה רוב.

פינוי עמונה ב-2006. התמונות יחזרו בדצמבר? (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פינוי עמונה ב-2006. התמונות יחזרו בדצמבר?(צילום: גיל יוחנן)

אלא שמאחורי הקלעים עוד מתנהלות שיחות ויתכן שהדיון בהצעה יידחה בשבוע. יו"ר כולנו, השר משה כחלון, ביקש שטרם ההצבעה בוועדת שרים, תעלה ההצעה לדיון בפורום ראשי מפלגות שמתקיים היום ורק לאחר שיקבלו הסכמות בקואליציה, תעלה ההצעה לוועדת השרים.

 

"שעון החול על קיומה של עמונה מתקדם והולך", אמרה ח"כ מועלם. "אפשר להציל את היישוב מהריסה ולמנוע תקדים שיפגע במקומות נוספים באיו"ש רק אם חוק ההסדרה יאושר. כאשר רוב החברים בוועדת השרים לענייני חקיקה תומכים בחוק, כולל שני שרים בעלי זכות וטו, אף אחד לא ירצה לקחת על עצמו את האחריות לנפילתו. על כן, אם אראה כי בכל זאת החוק צפוי ליפול בוועדת שרים, אמשוך אותו כדי להפעיל מאמצים אחרונים לקראת כינוס הוועדה האחרון למושב הקיץ", אמרה.

 

בהצעת החוק נכתב כי מרבית היישובים הוקמו בעידוד ממשלות ישראל ובמימונן ובשעה שהמשפחות שקבעו בהם את ביתם עשו זאת בתום לב ולא היו מודעים לעובדת הקמתם על קרקע פרטית. "ביחס לחלק מהיישובים, גם רשויות המדינה שהיו מעורבות כאמור בהקמתם, לא היו מודעות לעובדת היות המקרקעין במקום מקרקעין פרטיים ואצל התושבים נוצרה במהלך השנים התחושה שהעיכובים בהסדרתם התכנונית הם עיכובים טכניים. על רקע מצגים אלו קבעו התושבים את משכנם ביישובים, בנו בהם את בתיהם, הקימו בהם את משפחותיהם והולידו בהם את ילדיהם", נכתב בהצעה.

 

"מציאות זו דורשת הסדרה צודקת, מאוזנת והגונה וזו אינה יכולה לבוא בדרך של התעמרות בתושבי היישובים, הצגתם כעבריינים וכפורעי חוק, גירושם מהם והריסתם, שעה שכאמור נשלחו למקום בגיבוי המדינה ומשיקולים אסטרטגיים וביטחוניים", נטען בהצע החוק.

 

ההצעה מבקשת להעניק את הפתרון הראוי בנסיבות המתוארות והוא "פיצויים ביד נדיבה של בעלי המקרקעין המקוריים, הן בקרקע והן בכסף, והסדרתם התכנונית של הישובים במיקומם הנוכחי". בשל אופיו האזרחי של החוק קובעת הצעת החוק כי שר הפנים יהיה אחראי על ביצועו.

 

 


פורסם לראשונה 16/07/2016 22:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מאחז עמונה (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים