שתף קטע נבחר

אחיה של החוזרת בשאלה שהתאבדה ניצח את חסידות גור

לחנוך אירנשטיין, אחיה של אסתי וינשטיין ששמה קץ לחייה, נולד תינוק ב-1997 שמת אחרי כשלושה חודשים. לפי המנהג של חסידות גור שלה השתייך אז, המשפחה לא השתתפה בהלוויה ולא ידעה היכן נקבר בנם. בית המשפט הורה לחברה קדישא לאתר את הקבר ופסק פיצויים להורים

 

הר המנוחות. אין רישום לקברי ילדים. ארכיון (צילום: ישראל ברדוגו, israelonair.com ) (צילום: ישראל ברדוגו, israelonair.com )
הר המנוחות. אין רישום לקברי ילדים. ארכיון(צילום: ישראל ברדוגו, israelonair.com )
 

חברה קדישא של חסידות גור הסתירה במשך כ-18 שנה מאחיה של אסתי ויינשטיין ז"ל, את מקום הקבורה של בנו התינוק. רק בעקבות תביעה שהגישו ההורים, שעזבו מאז את החסידות, נמצא המיקום של הקבר, ובית המשפט השלום בירושלים הורה היום (א') לפצות אותם ב-50 אלף שקל. התביעה חשפה במהלך המשפט את המנהגים הנוקשים בחסידות גור לגבי פטירת תינוקות ואת היחס המתנכר למי שעוזב את החסידות.

 

המקרה הטרגי אירע לפני כ-18 שנה. בשנת 1997 נולד תינוק לחנוך וציפי אירנשטיין. התינוק יונתן נפטר כשהוא בן שלושה וחצי חודשים בלבד, בעת שהוריו השתייכו עדיין לחסידות גור. על פי מנהגי החסידות, במקרה של פטירת תינוק בן חודשים ספורים, ההורים לא משתתפים בהלוויה, לא מקימים מצבה ולא עולים לקבר. יונתן התינוק נפטר ביום שישי והובא לקבורה עוד באותו יום, לפני כניסת השבת, ללא נוכחות הוריו שהקשיבו לרבנים. על פי עדותו של האב חנוך, ההורים הונחו שלא לדבר ביניהם על מותו של התינוק.

 

לאחר שעזבו את חסידות גור (ונשארו דתיים), ביקשו ההורים להקים מצבה לזכר בנם התינוק. לטענתם, למרות פניות חוזרות ונשנות הם לא קיבלו תשובה היכן קבור בנם, אלא רק שהוא נקבר בחלקת הילדים בהר המנוחות. ההורים ביקשו לברר את המיקום המדויק של הקבר כדי להקים מצבה, אבל במהלך המשפט התברר כי חברה קדישא אינה מנהלת רישום של קברי הילדים. כך למשל, מנכ"ל חברה קדישא הציג מפה של החלקה שבה צוינו קברים של כ-30 ילדים, בעוד שעל פי עדותו ועדות של קברן, נקברו בחלקה כ-80 ילדים. השופט מרדכי בורשטיין אף יצא עם הצדדים לסיור בחלקת הקבר כדי ללמוד את הנושא.

 

לבסוף ערכה חברה קדישא בירור לגבי מיקום הקבר, והודיעה כי לא תתנגד להקמת מצבה. השופט בורשטיין הורה לפצות את ההורים ב-50 אלף שקל על עוגמת הנפש, ופסק לטובתם הוצאות בסך של 17 אלף שקל.

 

עו"ד אלון הוברמן, שייצג את ההורים, מסר: "מדובר בנדבך נוסף של ההתעללות במשפחת אירנשטיין. במקרה שלנו מדובר באחיה של אסתי וינשטיין ז"ל שעזב את דרך החסידות. במשך שנים נמנעה חברה קדישא לומר להם היכן קבור בנם כדי להתעמר בהורים בגלל שהם העזו ועזבו את חסידות גור. הגיע הזמן להפסיק את ההתעללות הזו ובית המשפט אמר את דברו באופן מפורש. אנו נפעל יחד עם המשפחה להציב במקום מצבה על אפם וחמתם של הנתבעים".

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי בלומנטל
חנוך אירנשטיין, בהלווית אחותו
צילום: איתי בלומנטל
מומלצים