שתף קטע נבחר

מוכר משקאות, "מופרע" קולומביאני ואיראני: היריבים של רון אטיאס

הברזילאי ונילטון טשיירה, המתחרה הראשון של הישראלי בטאקוונדו בריו, גדל במשפחה בת 17 ילדים שחמישה מהם מתו בפאבלה ויריבי האימון שלו גויסו ע"י כנופיות הסמים. ויש גם קולומביאני שניפץ חלונות בבית הספר, אוסטרלי-מוסלמי ש"הרביץ" עם אשתו לעיתונאי, אלוף איראני שצפוי להתעלם מאטיאס ומקסיקני שאמור להוות את המכשול העיקרי בדרך למדליה

מחר (ד', 15:00) יגיע הרגע לו חיכה רון אטיאס כל חייו. הוא ישתתף בתחרות בטאקוונדו במשקל עד 58 ק"ג באולימפיאדת ריו 2016 כשבכוונתו להילחם על מדליה. על מנת לרשום את ההישג חסר התקדים הוא יצטרך לנצח בשלושה קרבות לפחות ולהביס את הטובים ביותר, אחרי שכבר עשה היסטוריה ויהיה הישראלי הראשון שישתתף בתחרויות לגברים במשחקים האולימפיים בברזיל.

 

תחרויות הטאקוונדו לגברים בריו דה ז'ניירו יתחלקו לארבע קטגוריות (עד 58 ק"ג, עד 68, עד 80 ומעל 80) ובכל קטגורייה ישתתפו 16 מתחרים. החלוקה למשקלים משתנה במשחקים האולימפיים יחסית לנהוג באליפויות העולם, שם קיימות שמונה קטגוריות משקל (עד 54, 58, 63, 68, 74, 80, עד 87 ומעל 87 ק"ג). גם תחרויות הנשים שיתקיימו ללא נציגות ישראלית (בת אל גטרר וירדן שרעבי לא הצליחו להעפיל מהמוקדמות) חולקו לארבע קטגוריות משקל (עד 49 ק"ג, עד 57, עד 67 ומעל 67).

 

היריב הראשון של אטיאס. ונילטון טשיירה ()
היריב הראשון של אטיאס. ונילטון טשיירה

מימין: חסוס טורטוסה, רוי ברגנסה, לבנט טונצ'אט ומוחמד קטבי (צילום: getty images)
מימין: חסוס טורטוסה, רוי ברגנסה, לבנט טונצ'אט ומוחמד קטבי(צילום: getty images)

 

16 הספורטאים בכל משקל יתחרו בשיטת נוק אאוט, כאשר שני הפיינליסטים ייאבקו בגמר על הזהב. כל המתחרים אשר יפסידו בדרך לשני הפיינליסטים יעברו להתחרות בבית הניחומים על הזכות להיאבק עם שני המפסידים בחצאי הגמר על אחת משתי מדליות הארד שיחולקו.

 

אטיאס יתחרה בקרב הראשון מול הברזילאי ונילטון טשיירה, ואם ינצח אותו הוא אמור להשתתף בקרב מכריע נגד המנצח בין המקסיקני קרלוס נבארו ליוסף שריחה מלוב, קרב שניצחון בו יבטיח עלייה לחצי הגמר.

 

אמור להוות את המכשול העיקרי בפני אטיאס למדליה. קרלוס נבארו (צילום מהפייסבוק)
אמור להוות את המכשול העיקרי בפני אטיאס למדליה. קרלוס נבארו(צילום מהפייסבוק)

 

אטיאס ומאמנו יחיעם שרעבי מתכוננים לעימות מול נבארו, גם מכיון שהוא מועמד לנצח וגם מכיוון ששריחה צפוי להחרים קרב מול ישראלי. החל משלב חצי הגמר יהיה זקוק אטיאס לניצחון אחד נוסף (בחצי הגמר עצמו או מול אחד העולים מבית הניחומים) על מנת להבטיח מדליה. 

 

16 המשתתפים בתחרויות בכל קטגורייה, שיתחרו בין ה-17 ל-20 באוגוסט במרכז האימון האולימפי בבארה דה טיז'וקה, נקבעו על פי השיטה הבאה: ששת המדורגים ראשונים בכל משקל בדירוג הוועד האולימפי העפילו אוטומטית, מקום אחד שוריין למארחת ברזיל ויתר תשעת המתחרים העפילו מתחרויות המיון ביבשות השונות. אטיאס, שזכה במדליית הזהב בתחרות האירופית ויריבו בגמר, הספרדי חסוס טורטוסה, העפילו מהאזור האירופי.  

 

ששת המדורגים ראשונים נחשבים לבכירים ביותר בעולם. אחד מהם הוא אלוף העולם, האיראני סרזאן אשורזאדה (19), שיפתח בקרב מול עומר חג'אמי ממרוקו וצפוי לפרוש מסיבות פוליטיות במקרה שיגיע לחצי הגמר וייאלץ להתייצב מול אטיאס. איראן היא מעצמת טאקוונדו וכמעט בכל קטגוריית משקל תשלח נציג המועמד לזכות במדלייה. גם אשורזאדה, אלוף אסיה ב-2014 ואלוף העולם ב-2015, הינו כזה, בהנחה שלא ייאלץ להיאבק עם אטיאס.

 

אשורזאדה, המכונה "צונאמי" מאז שזכה באליפות אסיה, משיג את רוב הנקודות בבעיטות קדמיות ברגל ימין. במשך שנתיים רצופות הוא לא נוצח בשום קרב, עד אשר הפסיד לספרדי טורטוסה בגראנד פרי של מנצ'סטר באוקטובר האחרון.

 

מועמד לניצחון, אם לא ייאלץ להחרים את אטיאס. האיראני אשורזאדה ()
מועמד לניצחון, אם לא ייאלץ להחרים את אטיאס. האיראני אשורזאדה

 

השינוי המהותי בענף לקראת המשחקים האולימפים נעשה במגיני הגוף החדשים, אשר מעניקים יתרון לספורטאים בעלי בעיטות חזקות ומגבילים את הגבוהים המשתמשים ברגליהם הארוכות על מנת לזכות בנקודות.

 

הדבר משפר כמובן את סיכוייו של אטיאס (1.70 מ'), מכיוון שבשיטה החדשה קשה יותר לצבור נקודות והסיכויים של לוחמים אגרסיביים כמוהו גדלו. בשל כך, היכולת של רבים מהמתחרים שהצליחו בעבר עדיין בסימן שאלה לקראת התחרות החשובה ביותר. למרות זאת, ישנם כמה שמות המוזכרים כמועמדים למדליות.

 

נציג המעצמה הדרום קוריאנית. קים טאה הון ()
נציג המעצמה הדרום קוריאנית. קים טאה הון

 

קים טאה-הון (21, דרום קוריאה)

קוריאה היא כידוע מולדת הטאקוונדו ותשלח הפעם לתחרות את אחד המועמדים למקום הראשון, שזכה במדליית הזהב בשתי אליפויות העולם האחרונות (2013 במקסיקו ו-2015 ברוסיה) במשקל עד 54 ק"ג. טאה-הון תפס את המקום הראשון בדירוג לאחר שניצח 1:3 את אשורזאדה בגמר הגראנד פרי של מקסיקו סיטי בדצמבר האחרון והאולימפיאדה הנוכחית תהיה הראשונה שלו. ב-2014 הוא זכה גם במקום הראשון באליפות אסיה עד 54 ק"ג.

 

מאמן נבחרת ישראל, יחיעם שרעבי: "העוצמות שלו לגוף לא חזקות במיוחד וזה יתרון לנו במיגון החדש, אבל הוא עולה לבעיטות לראש מכל מצב. מדובר במתחרה מאוד גמיש ומהיר, שכמעט ולא מפסיד".

 

רוי ברגנסה (24, פורטוגל)

סטודנט לרפואה ואלוף אירופה בשלוש השנים האחרונות, שגבר על אטיאס בגמר האחרון במאי ויפתח את התחרות בקרב מול הקולומביאני אוסקר מוניוס. זכה במשחקי באקו 2015 כשגבר בגמר על טורטוסה וכמדורג שלישי נחשב לאחד המועמדים לנצח גם באולימפיאדה. הוא יפתח בקרב הראשון מול הסיני ז'או שוהאי.

 

באליפות העולם ב-2011 סיים ברגנסה שני ואת לונדון 2012 החמיץ לאחר שהפסיד בתחרות המיון בשנייה האחרונה. הוא הבטיח את מקומו בברזיל לאחר שסיים רביעי בגראנד פרי של מקסיקו והוכיח לאחרונה שהוא בכושר טוב כשזכה באליפות הפתוחה של קנדה. התמודד מול אטיאס גם לפני שנתיים וניצח אותו בנקודה בשנייה האחרונה.

 

אלוף אירופה בשלוש השנים האחרונות. רוי ברגנסה (צילום: getty images)
אלוף אירופה בשלוש השנים האחרונות. רוי ברגנסה(צילום: getty images)

 

שרעבי: "רוי הוא ספורטאי מאוד מוכשר, גבוה ומהיר, שעובד בעיקר עם רגל שמאל. יותר קל ללמוד יריב שעובד עם רגל אחת ואנחנו מכירים אותו. נצטרך להתמודד איתו ולעבור אותו".

 

לבנט טונצ'אט (27, גרמניה)

הגרמני ממוצא טורקי, העובד למחייתו כפקיד במפעל ואשר יתמודד מול לואיס פייה מהרפובליקה הדומיניקנית בקרב הראשון, זכה בעבר בשלוש מדליות זהב באליפות אירופה (ריגה 2005, בון 2006 ורומא 2008) וסיים שלישי בבאקו 2015. השתתף בבייג'ינג 2008, אבל הודח בסיבוב הראשון ומלונדון 2012 נעדר בגלל פציעה. שרעבי: "ספורטאי מאוד מוכשר, אגרסיבי ומהיר. הרבה שנים הוא מתחרה בענף והגיע להרבה הישגים. מבחינת סגנון העבודה, במיגון החדש לו ולרון יש יתרון כי שניהם עובדים אגרסיבי".

 

מוכשר, אגרסיבי ומהיר. טונצ'אט (צילום: getty images)
מוכשר, אגרסיבי ומהיר. טונצ'אט(צילום: getty images)

 

קרלוס נבארו ואלדס (20, מקסיקו)

אלוף משחקי פאן אמריקה והגראנד פרי של מוסקבה הרוויח את מקומו בריו לאחר שניצח במבחנים של ארצו את ססאר רודריגס ודמיאן וייה (סגן אלוף העולם ב-2009 ומדליסט הארד ב-2013), ואמור לפגוש את אטיאס בסיבוב השני (אם ינצח את יוסף שריחה מלוב בקרב הראשון). שלושת המקסיקנים השיגו את הקריטריון לאולימפיאדה ובקרבות ביניהם שהתקיימו ב-8 במארס נקבע שנבארו ייצג את המדינה. 

 

יחיעם שרעבי: "קרלוס הוא ספורטאי מאוד גמיש, רגל שמאל היא הדומיננטית שלו והוא עובד הרבה על בעיטות קדמיות עם רגל שמאל לראש ולבטן. לדעתי זה הקרב הקריטי שלנו, שיקבע אם נסיים עם מדליה או לא. הקרב השני אמור להיות קשה יותר מהקרב הראשון".

 

מוחמד קטבי (18, בלגיה)

הספורטאי הצעיר ממוצא מרוקאי והבכור במשפחה בת ארבעה ילדים (יש לו שלוש אחיות), אשר סיים את לימודיו בבית הספר התיכון ומתכנן ללמוד הנדסה תעשייתית, זכה במדליית ארד בבאקו ובכסף באליפות העולם ב-2015 (הפסיד לאשורזאדה). ב-2013 סיים שלישי באליפות אירופה לנוער וכעבור שנה הגיע למקום השני באולימפיאדת הנוער. באליפות אירופה עד גיל 21 בבוקרשט 2015 הוא התחרה במשקל עד 63 ק"ג וזכה במדליית זהב.

 

אטיאס התקשה מולו בעבר. מוחמד קטבי (צילום: getty images)
אטיאס התקשה מולו בעבר. מוחמד קטבי(צילום: getty images)

 

"סימו", שניצח בעבר פעמיים את אטיאס, החל להתחרות בגיל 9 והלך בעקבות אביו אל חוסיין, שגם ייצג את בלגיה בעבר: "בתחילת הדרך לא נחשבתי לכשרוני ולא חשבו שאצליח". שרעבי: "קטבי הוא המתחרה שהכי לא נוח לנו לעבוד מולו ורון התקשה נגדו בעבר. הוא גבוה מאוד וגמיש. נעבוד הרבה מול הסגנון שלו כדי להגיע מוכנים. אנחנו מקווים למצוא פתרונות להתמודדות מולו".

 

חסוס טורטוסה (18, ספרד)

הכשרון העולה ממדריד לא חשב בכלל שיעפיל למשחקים האולימפיים כבר בגילו הצעיר, אלא תיכנן לעשות זאת רק לקראת טוקיו 2020. בסופו של דבר הוא עשה זאת כאשר העפיל לגמר תחרות המיון, שם הפסיד לאטיאס. הוא יפתח בקרב הראשון מול הסיני ז'או שוהאי, שסיים ראשון בתחרות המיון האסיאתית במנילה.

 

טורטוסה, סטודנט לכלכלה, מגיע ממשפחה המזוהה עם הטאקוונדו בספרד והענף היה בגנים שלו מרגע שנולד. אביו, שגם הוא נקרא חסוס טורטוסה, סיים רביעי במשחקים האולימפיים בסיאול 88', בתקופה בה לא חולקו עדיין מדליות והתקיימה תחרות ראווה בלבד. גם אחותו סליה היא לוחמת טאקוונדו.

 

עד היום הוא הספיק לזכות באליפות אירופה לנוער (2014), באליפות אירופה עד גיל 21, בזהב באליפות העולם לנוער עד 51 ק"ג (2014 בטייוואן) וסיים שלישי במשחקי אירופה לבוגרים בבאקו 2015.

 

למרות שטורטוסה צעיר מאוד ולא תיכנן להגיע לאולימפיאדה, הוא טען שבכוונתו להיאבק על מדליה. מדובר בספורטאי גבוה מאוד (1.87) יחסית לקטגוריית המשקל, מה שמאפשר לו להשתמש ברגליו הארוכות על מנת להרחיק את יריביו ולצבור נקודות. זאת, בנוסף לאינטליגנציית הקרב הגבוהה שלו (משתמש היטב באגרופים ובסיבוב המהיר שלו) שהופכת אותו לכישרון נדיר בגילו הצעיר. למרות היתרון העצום בגובה על פני אטיאס, הישראלי הוכיח במהירות ובטכניקה (בעיקר שימוש באגרופים) את יכולתו להתמודד מולו.

 

שרעבי: "טורטוסה צבר הרבה נקודות כשהתחרה בקטגוריית 54 קילו וקיבל הרבה ביטחון. המיגון החדש לרעתו, כי אין לו מספיק כוח בבעיטות - למרות שהוא מאוד גבוה ועולה לראש מכל מצב. בגלל זה רון עבד איתו כמה שיותר מקרוב".

 

עומר חג'אמי (26, מרוקו)

הבטיח את מקומו בריו לאחר שניצח 1:3 בחצי גמר המבחנים האפריקאים את מרומי מולויסאנה מלסותו וקודם לכן הכניע 6:18 ברבע הגמר את ואנדיל מזילה מסווזילנד. בגמר ניצח בנוק אאוט את יוסף שריחה מלוב, כשהנחית בעיטה אחורית בסיבוב ("ווייצ'ו") לפניו. צפוי להתייצב לקרב נגד אטיאס במקרה שיוגרל נגדו.

  

יוסף שריחה (24, לוב)

הסטודנט להנדסת חשמל העפיל למשחקים האולימפיים לאחר שניצח בתחרויות המיון במרוקו את אסארי טרנקה מגאנה וביאקדוגנה סיסה מאתיופיה והפסיד לחג'אמי בגמר. ב-2015 זכה במדליית כסף באליפות מדינות ערב שהתקיימה בטוניס. שרעבי: "הוא ככל הנראה לא יעלה לקרב אם יצטרך להתמודד נגד רון".

 

ספוואן חליל (30, אוסטרליה)

יליד טריפולי שבלבנון, היגר עם משפחתו לאוסטרליה בילדותו ונשוי ללוחמת הטאקוונדו כרמן מרטון, שתשתתף בתחרויות לנשים עד 67 ק"ג וזכתה במדליית זהב באליפות העולם במקסיקו 2013. אמור להתמודד מול הבלגי מוחמד קטבי בקרב הראשון.

 

התחרה בלונדון 2012 והפסיד לרוסי אלכסיי דנישנקו (יתחרה בריו בקטגוריה עד 68 ק"ג) בקרב על מדליית הארד. הוא ואשתו, שנולדה כקתולית והתאסלמה, תפסו את הכותרות לפני לונדון 2012 כאשר נאלצו לצום בזמן חודש הרמדאן שחל בתקופת המשחקים.

 

חוץ מזה, מדובר בזוג סלבריטאים באוסטרליה, שאף הופיע בקטע משעשע באחת מתוכניות האירוח, בו "נקמו" השניים בסדרת בעיטות בגופו של עיתונאי מקומי, אשר טען כי הטאקוונדו הינו ספורט מגוחך. שרעבי: "חליל מוכר הרבה שנים בענף. הוא מאוד גבוה, קצת איטי בשביל רון וננצל נגדו את המהירות בצורה מוחלטת".

 

זוג סלבריטאים. ספוואן חליל וכרמן מרטון (צילום: getty images) (צילום: getty images)
זוג סלבריטאים. ספוואן חליל וכרמן מרטון(צילום: getty images)

 

לואיס פייה (22, הרפובליקה הדומיניקנית)

סיים ראשון בתחרויות המיון במדינות פאן אמריקה, אחרי שניצח בגמר את הקולומביאני אוסקר מוניוס הודות לבעיטה מדויקת לראש בסיום. שרעבי: "אנחנו פחות מכירים את פייה, התחלנו לעקוב אחריו אחרי שהוא נכנס לתחרות. מדובר בספורטאי גבוה מאוד וחזק פיזית. מבדיקה ראשונית נראה שלרון יש יתרון גדול עליו במהירות".

 

אוסקר מוניוס (23, קולומביה)

מדליסט הארד מלונדון 2012 הבטיח את מקומו בריו דה ז'ניירו כשניצח 6:12 את ליינר קונגו מאקוודור בחצי גמר תחרות המיון של מדינות אמריקה הלטינית.  

בארבע השנים האחרונות הוא הספיק לעלות לקטגוריית משקל עד 68 ק"ג, לפני ששב למקורית אחרי שלא נחל בה הצלחות. אחרי שחזר למשקל המקורי סיפר: "הייתי צריך לאכול הרבה לפני הקרבות וכך הרגשתי מאוד כבד במהלך התחרות". באליפות העולם האחרונה ברוסיה הוא הודח בסיבוב השני.

 

מוניוס (1.78 מ'), בן לאב המתפרנס כגנן ולאם עקרת בית ("אחרי שזכיתי במדליה קיבלתי קצת כסף ויכולנו לעבור לבית חדש") שאף בילדותו להפוך למתאגרף, אבל העדיף בסופו של דבר להתחרות בטאקוונדו.

 

היה ילד מופרע ומורתו החזירה אותו למוטב. אוסקר מוניוס (צילום: getty images) (צילום: getty images)
היה ילד מופרע ומורתו החזירה אותו למוטב. אוסקר מוניוס(צילום: getty images)

 

בילדותו, בה עבר לא מעט ימים קשים בעקבות קשיים כלכליים בבית הוריו, נחשב אוסקר לבעייתי. הוא נהג לנפץ באבנים חלונות ראווה של חנויות ולצפות בסרטים של ז'אן קלוד ואן דאם וסטיבן סיגל, תוך שניסה לחקות את צורת הלחימה שלהם.

 

כשהיה בן 9 שיכנעה אותו מורתו בבית הספר להתחיל להתאמן בטאקוונדו, אבל הוא עזב את האימונים זמן קצר אחרי שהתחיל. "פשוט נמאס לי", סיפר בראיון. אותה מורה, אירמה מוניוס, לא ויתרה לו ודאגה להביאו שוב לאימונים. הפעם הוא נשאר לתמיד. אחיו הצעיר ריגומברטו מתעסק גם הוא בטאקוונדו ובקולומביה סבורים שמדובר בכישרון גדול יותר. שרעבי: "מדובר בספורטאי מנוסה, המדליה בה זכה בלונדון מדברת בעד עצמה. הסגנון שלו דומה לזה של רון, אבל רון יותר אגרסיבי ממנו".

 

ונילטון טשיירה (20, ברזיל)

המארחת קיבלה מקום אוטומטי באולימפיאדה והנציג שלה יהיה המתחרה הראשון של אטיאס. טשיירה, המגיע מהעיר מקאפה שבצפון ברזיל, ואשר זכה במדליית הארד באליפות העולם

ב-2015 בתחרות עד 54 ק"ג, הסכים לעלות במשקל אחרי שנדרש לעשות זאת על ידי איגוד הטאקוונדו בארצו. ב-2014 הוא זכה במדליית ארד במשחקי פאן אמריקה במקסיקו והתכונן לקרב מול אטיאס באימונים בדרום קוריאה ואוסטרליה.

 

טשיירה, שמעולם לא הכיר את אביו, גדל במשפחה בת 17 אחים ואחיות (חמישה מהם מתו) וסבו וסבתו גידלו אותו אחרי שאימו נטשה אותו שלושה ימים לאחר שנולד. בילדותו עבד לפרנסתו כמוכר משקאות ובגדים ויריבי האימון הראשונים שלו גויסו על ידי ראשי כנופיות הסמים בפאבלה בה גדל. סבו הלך לעולמו זמן קצר לאחר שוונילטון זכה במדליה הראשונה בחייו לפני ארבע שנים. הוא הבטיח את השתתפותו בריו לאחר שניצח במבחנים של ברזיל 5:28 ו-0:13 את ז'ואו מיגל נטו ו-1:2 את לאונרדו מוראיש. "קשה להילחם נגד הזרם, אבל הצלחתי לחזק את המשפחה שלי דרך הטאקוונדו", העיד על עצמו. "גדלתי בשכונה מאוד מסוכנת והרבה חברים שגדלו איתי פנו לעולם הפשע, כי זה היה הדבר הכי קל. באולימפיאדה אעלה לראש הפודיום".

 

שרעבי: "טשיירה זכה במקום השלישי באליפות העולם במשקל עד 54 קילוגרם, משקל נמוך יותר מזה בו מתחרה רון. הוא גבוה מרון, גמיש ועובד טוב מאוד בבעיטות לראש. זה היתרון המשמעותי שלו על רון וזאת הסכנה הגדולה – המטרה היא לא לחטוף ממנו בעיטות לראש. לעומת זאת רון הרבה יותר אגרסיבי ומבחינתנו רון הוא הפייבוריט בקרב".

 

"גדלתי בשכונה מסוכנת". ונילטון טשיירה
"גדלתי בשכונה מסוכנת". ונילטון טשיירה

 

טאווין הנפרב (תאילנד)

השיג את הכרטיס לאולימפיאדה לאחר שניצח את יחיא עיאש מתימן בחצי גמר תחרות המיון האסייתית במנילה, אבל סיכוייו לעבוד שלב קלושים מאחר ויתמודד מול הקוריאני קים טאה-הון בקרב הראשון.

 

ז'או שוהאי (סין)

העפיל לאולימפיאדה לאחר שזכה במקום הראשון בתחרות המיון האסייתית במנילה, בה ניצח בגמר את טאווין הנפרב מתאילנד. בחצי הגמר גבר על היפני סרג'יו סוזוקי.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
רון אטיאס
צילום: אורן אהרוני
לוח תחרויות
מדליות כחול לבן
י"א חללי מינכן
גיבורים אולימפיים
צילום: getty images
מפת הפארק
המשחקים הפראלימפיים
מומלצים