שתף קטע נבחר

חינוך מיני - גם בישיבות: "אנחנו מפקירים את בני הנוער"

נערים שנוטשים את הדת בגלל רגשי אשם, בנות אולפנה שגולשות באתרי פורנו - והמון בורות: איך מדברים על זה? קורס חדש וראשון מסוגו לרבנים ומחנכים עתיד לשנות את השיח: "רבנים חייבים להכיר את גודל המצוקה שהנערים והנערות נמצאים בה, ולקחת אחריות"

מדברים על זה. רבנים, מחנכים ומדריכים המשתתפים בקורס ()
מדברים על זה. רבנים, מחנכים ומדריכים המשתתפים בקורס

 

בימים שבהם יש מי שסבור כי מחנכי הציבור הדתי צריכים להיכנס לכמה (וכמה) סדרות חינוך סביב מיניות בני הנוער במגזר, יש מי שעושה בדיוק את זה: מכון "באר אמונה" הדתי פתח קורס ראשון מסוגו במגזר להכשרת מחנכים דתיים לחינוך מיני. כן, במגזר הדתי, בישיבות ובאולפנות.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

"לא נוח לנו להתעסק בנושא המיניות, ולכן אנחנו מפקירים את הילדים להתמודד עם התחום הזה לבד", קובעת הפסיכולוגית תמי סמט, מנהלת מכון "באר אמונה". "זו כמובן טעות, מאחר ומדובר בנושא חינוכי - וגם בזה צריך וחובה לטפל".

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

 

ההצהרה הנחרצת הזו, שעשויה להיחשב גם ככתב אישום חמור נגד הציבור הדתי, ובמיוחד לנוכח הצהרות הלכתיות מצד רבנים בכירים הצצות חדשות לבקרים – מלווה את עקרונות הקורס הראשוני להכשרת מנחים, שילוו תהליכים חינוכיים בתחום המיניות. המנחים יעסקו בהנחיית סדנאות לנוער, להורים ולצוותים חינוכיים במגזר הדתי-לאומי, ובמידה ויהיה ביקוש לכך - גם במגזר החרדי.

 

סמט קובעת כי הבעיה מתחילה אצל המבוגרים: "ההורים וגם אנשי החינוך בישיבות לבנים ובאולפנות לבנות, צריכים להשלים עם העובדה שהנוער והילדים הם יצורים מיניים. זה לא סותר את זה שהם ממש צדיקים טהורים וטובים, אבל הם יצורים מיניים. בשלב הבא, צריך לחשוף את המבוגרים לעולם ההתמודדויות שהנוער עובר".

 

היא מוסיפה ומציינת כי אחת הבעיות הקשות היא להסביר להורים ולמורים, ובעיקר למורות דתיות, שלא רק בנים דתיים גולשים באתרים למבוגרים, אלא גם הבנות. לדבריה, יש עלייה דרמטית במספר הנערות שגולשות באתרי פורנו, והקורס החדש מעניק למשתתפים בו היכרות עם המצבים הייחודיים שאיתם מתמודדים בני הנוער כיום, ועל דרכים להתמודד עימם.

 

לתווך בין העולמות

ד"ר דיוויד ריבנר הוא המנהל האקדמי של הקורס החדש, המיועד לאנשי חינוך וקהילה וכן לרכזי נוער. הוא בעל הסמכה לרבנות, ואוחז בתואר שני בעבודה סוציאלית מה"ישיבה יוניברסיטי". את הדוקטורט שלו עשה באוניברסיטת קולומביה, והוא המייסד וראש תוכנית ההכשרה לטיפול מיני בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן.

 

"תחושת החטא שמלווה את הנערים, גרמה וממשיכה לגרום לבני נוער רבים להיפלט מהציבור הדתי" ()
"תחושת החטא שמלווה את הנערים, גרמה וממשיכה לגרום לבני נוער רבים להיפלט מהציבור הדתי"

 

"אנחנו חיים בעולם שבו כמעט כולם, כולל ילדינו, חשופים לאינספור מסרים מיניים", הוא אומר. "הקורס הזה, המושרש בערכי תורה, נועד להכין את המחנכים והעובדים עם נוער להעברת הידע הדרוש להבנת מיניות האדם, ולתת לבני הנוער את הכלים לקבלת החלטות מתאימות. המטרה שלנו היא לספק מידע מדויק, ברור ושימושי".

 

מרכז הקורס הוא אלישע אזר, עובד סוציאלי קליני, העובד גם כמטפל זוגי ומשפחתי וכמטפל מיני. לדבריו, "מדובר בלא פחות מאשר בשׂורה, שכן הקורס מתייחס למיניות מן הזווית החיובית והערכית, ולא רק מהזווית של ההתמודדות והמלחמה בפיתויים".

 

בשנים האחרונות לא החלה במוסדות החינוך הדתיים-לאומיים הדרכה בנושא מיניות, בעיקר בקרב בנות?

 

תמי סמט: "יש חינוך לחיי משפחה, אבל הוא לא נותן מענה מספק. במשרד החינוך נעשים מאמצים לשדרג את הנושא, אבל בניית השיח דורשת שינוי תודעתי ועבודה רבה. פעמים רבות הצוות מתקשה לתקשר עם התלמידים והתלמידות בעולם האמיתי שבו הם חיים. הפער בין תפיסת המציאות של הצוות לבין העולם בו חי הנוער, הוא גדול. דווקא בנושא רגיש כל כך חשוב להקפיד על מקצוענות".

 

משתתפת חרדית ראשונה

סמט אם לשמונה – וכבר נהנית גם מהתואר סבתא צעירה. היא נשואה לרב ישראל סמט, רב הגרעין התורני

 בלוד, אבל מי שמצפה למכון שמרני ברוח רבני החרד"ל, יופתע. סמט קיבלה החלטה עקרונית שהמכון יהיה מותאם לכל גווני הקשת הדתית. "דווקא כאשת רב אני זהירה, ולא מכניסה את ראשי בין רבנים", היא מסבירה. "אני רוצה שהמקום שלנו לא יהיה צבוע בגוון רבני כזה או אחר. אנחנו פתוחים ורגישים לכל גווני הקשת הדתית. בתוכנית לנשים שכבר פועלת אצלנו, יש אפילו משתתפת חרדית ראשונה".

 

איך אפשר לדבר עם בנים דתיים על מיניות, כאשר המסורת היהודית מתייחסת לאוננות כמעט כמו אל רצח, או לפחות כאל חטא חמור במיוחד?

 

"אנחנו יכולים להגיד שזו תופעה טבעית שמתרחשת, ויש התמודדויות תורניות שונות עם הסוגיה. אנחנו לא פוסקים הלכה, ושכל אחד ילך על פי רבותיו. אבל השיח החדש של מחנכים ורבנים הוא עם דגש על עולם של תיקון ותשובה. אסור שבן או בת שחוו אוננות (או כל התנהגות מינית שאיננה מותרת על פי ההלכה), ירגישו כחוטאים שאין להם דרך חזרה. תחושת החטא שמלווה את הנערים, גרמה וממשיכה לגרום לבני נוער רבים להיפלט מהציבור הדתי".

 

את הפלטפורמה הארגונית והעקרונית מעניקה תנועת "אמונה", בראשות ליאורה מינקה. בצד ההרצאות מסדנאות שבהן עוברים תלמידי הקורס תהליך של שיח ועיבוד של הנושאים הנלמדים, מלמדים את המחנכים בעיקר "לדבר על זה".  

 

 

"אנחנו מאמינים שחובתנו היא ליצור שיח רלבנטי, ערכי-תורני, שאינו חושש לעסוק בנושאים אלה" כך סמט. "כיום, בגלל תחושת אי הנוחות של המבוגרים, אנחנו מפקירים את הילדים והנוער להתמודד לבדם עם נושא המין והמיניות. על ההורים והמורים להבין כי זה תחום חינוכי משמעותי. מגיע לנוער שלנו שנחנך אותו.

 

"אנחנו קוראים לרבנים, למורים ולמורות לחנך למיניות, אבל לשם כך צריך קודם כל ללמוד את הנושא. רבנים חייבים להכיר את גודל המצוקה שהנערים - ולמעשה גם נערות - נמצאים בה. צריך להבין את התהליכים שבני הנוער עוברים, ולקחת אחריות על מה שאומרים להם".

 

גם נושא הפגיעות המיניות בתלמידים מטופל בסדנה החדשה. לדברי סמט: "במהלך השנים הרבות שבהן אני נמצאת בחדרי הטיפולים, עסקתי רבות בפגיעות מיניות מכל המגזרים ומכל הצורות. חובה לדעת שאף אחד לא חף מזה. האמת היא שהמגזר הדתי עבר תהליך משמעותי, שבו אנחנו כבר מסוגלים להסביר לילדים איך להיזהר מפני פגיעות מיניות, אבל אין עדיין שיח של לכתחילה.

 

"אנחנו קוראים לתוכנית 'הנחיית מיניות בריאה', כי זו לא רק מניעה. המטרה היא בנייה של תפיסה בריאה. המכון עוסק בתחומים שונים של המשפחה, וחשוב שהעיסוק במיניות יהיה בהקשר החברתי והמשפחתי הכולל".

פורסם לראשונה 19/07/2016 08:57

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"דרוש שינוי תודעתי". תמי סמט
"בשורה". אלישע אזר
מומלצים