שתף קטע נבחר

סופו של עיתונאי-חוקר בקייב: נרצח בפיצוץ מכונית

פאבל שרמט, עיתונאי עטור פרסים, ברח מבלרוס בעקבות רדיפה פוליטית וקיבל אזרחות רוסית. הוא נחשב למבקר גדול של השלטון בארצו בראשות אלכסנדר לוקשנקו, "הדיקטטור האחרון של אירופה", והיה חברו הטוב של מנהיג האופוזיציה הרוסי בוריס נמצוב, שב-2015 נורה למוות ליד הקרמלין

הפיצוץ במכונית אירע בעת שהעיתונאי עשה את דרכו לעבודה. קייב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפיצוץ במכונית אירע בעת שהעיתונאי עשה את דרכו לעבודה. קייב(צילום: רויטרס)

 

פאבל שרמט, עיתונאי רוסי-בלרוסי עטור פרסים, נהרג היום (יום ד') בבוקר בפיצוץ מכוניתו במרכז קייב, בירת אוקראינה. בכיר אוקראיני אמר כי מדובר ב"רצח ציני".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

שרמט, יליד בלרוס, עבד עבור אתר התחקירים "אוקראינסקה פראבדה" ונודע בביקורת הקשה שמתח על המנהיגות בארצו - בראשות הנשיא אלכסנדר לוקשנקו, "הדיקטטור האחרון באירופה" - ובחברותו הקרובה למנהיג האופוזיציה הרוסי בוריס נמצוב, שנרצח בפברואר 2015 בסמוך לקרמלין, מוסקבה. שרמט עשה את דרכו לעבודה במכוניתו בעת שאירע בה פיצוץ עז.

 

עבד עבור אתר התחקירים "אוקראינסקה פראבדה". פאבל שרמט  (צילום: AFP PHOTO / Ukrainska Pravda / DMYTRO LARIN) (צילום: AFP PHOTO / Ukrainska Pravda / DMYTRO LARIN)
עבד עבור אתר התחקירים "אוקראינסקה פראבדה". פאבל שרמט (צילום: AFP PHOTO / Ukrainska Pravda / DMYTRO LARIN)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
(צילום: AFP )

פאבל שרמט עם שלט בידיו שעליו נכתב "הרצח של בוריס נמצוב - הבושה של רוסיה" ()
פאבל שרמט עם שלט בידיו שעליו נכתב "הרצח של בוריס נמצוב - הבושה של רוסיה"
מותו של שרמט מזכיר את ימי האלימות הקשים בעבר נגד עיתונאים באוקראינה. ב-2014 עלתה לשלטון הנהגה פרו-מערבית במדינה, שקיוותה לשים מאחור את התקיפות נגד עיתונאים וחופש הביטוי.

 

"אסור לשלול את הקשר הרוסי"

"אני לא פוסל את האפשרות שהרצח הציני של עיתונאי 'אוקראינסקה פראבדה' פאבל שרמט נועד לערער את המצב הפוליטי הפנימי באוקראינה", אמר אנטון גראשצ'נקו, מחוקק אוקראיני ויועץ למשרד הפנים. "החקירה תבחן את כל התיאוריות האפשריות לרצח, ראשית את הקשר לפעולות העיתונאיות שלו. אסור אפילו לשלול את הקשר הרוסי".

 

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב, מקורבו של הנשיא ולדימיר פוטין, אמר כי "הרצח של אזרח רוסי ועיתונאי באוקראינה הוא מקור גדול לדאגה בקרמלין".  

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
שרמט קיבל אזרחות רוסית לאחר שברח מרדיפה פוליטית בארצו, בלרוס. בחודש אוקטובר הוא אמר לסוכנות הידיעות רויטרס שהוא לא מרגיש יותר בנוח לבקר במוסקבה. "מאיימים עליי לעתים קרובות ונותנים לי רמזים. כל פעם שאני הולך למוסקבה אני מרגיש כמו בשדה מוקשים", הוא אמר בראיון. הוא הוסיף שאוקראינה זקוקה לתקשורת חזקה ועצמאית להתמודד עם ההשפעה של כלי תקשורת גדולים שנשלטים על ידי טייקונים. "הבעיה של חופש ביטוי ועיתונות אובייקיטיבית הפכה עתה שוב לנושא חמור", הוא אמר. "ככל שמדובר בפוליטיקה פנימית, אני יכול לראות שוב את משחקי האוליגרכים, שימוש בתקשורת לסגירת חשבונות ולפתור בעיות פוליטיות".

 

חברו של שרמט, נמצוב, שהיה מבקר חריף של הקרמלין, עבר על כתבה שחקרה את התפקיד שמילא הצבא הרוסי במשבר באוקראינה לפני שנתיים. בשנה שעברה, כאמור, הוא נורה למוות במרכז מוסקבה. שרמט היה זה שהוביל את ההספדים בטקס האזכרה שלו. "הפעם האחרונה שבה נפגשנו הייתה בהלוויה של בוריס נמצוב, וכמובן שלא יכולתי לדעת שדבר דומה יקרה לפאבל", אמר אנטולי לבדקו, מנהיג מפלגת האופוזיציה בבלרוס, "המפלגה האזרחית המאוחדת".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בשנת 2002 קיבל שרמט פרס מ"הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה" (OSCE) על עבודתו העיתונאית בסיקור הפרות זכויות אדם בבלרוס, בהן העלמת פוליטיקאים מהאופוזיציה ועיתונאים.

בעקבות הרצח של שרמט קרא ארגון OSCE לפעול למען ביטחון העיתונאים באוקראינה.

 

מייסד העיתון "אוקראינסקה פראבדה", גאורגי גונגאדזה, היה עיתונאי חוקר שנרצח לפני 16 שנה. ראשו נערף וגופתו נמצאה ביער מחוץ לקייב. הרצח של גונגאדזה החיש את אירועי "המהפכה הכתומה" של 2005-2004, שהובילה לבחירות חדשות ולניצחון של מועמד האופוזיציה ויקטור יושצ'נקו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרמט עם תמונת חברו שנרצח, בוריס נמצוב
מומלצים