שתף קטע נבחר

למה אנחנו מקנאים? פסיכולוגים מסבירים

את לא באמת רוצה להיות האישה הזאת, שפותחת עליו עיניים בכל פעם שמישהי נאה מדברת איתו, ואתה לא רוצה להיות הגבר הקנאי הזה שמתחרפן רק בגלל שמישהו התחיל עם חברה שלך בפייסבוק. אז למה אנחנו בכל זאת מקנאים? כדי להבין את הסיבה נצטרך לחזור אחורה, לשנותינו הראשונות בחיים

בשיתוף אלפא

 

כל מי שגדלה בניינטיז זוכרת וודאי את סצנת הקנאה ההיא, בין רוס לרייצ'ל. הוא מספר לה שיש לו דייט עם חשפנית חד-הורית, ואילו היא מנסה לשמור על ארשת פנים רגועה, אך מתקשה מאד להרגיע את המים הסוערים שבתוכה. רגע לפני שרוס פונה ללכת, היא רצה אליו ודופקת לו נשיקה חלומית שכל מטרתה לסמן ולהזכיר לו את מי הוא באמת אוהב (ספוילר: לא את החשפנית המרשעת!).

 

 

אף על פי שרייצ'ל עשתה זאת בצורה די חיננית, אין ספק שלטווח הארוך, קנאה מוציאה מכולנו את הרע מכל, ומביאה אותנו למצבים שאיש מאיתנו לא היה רוצה להיות בהם. את לא באמת רוצה להיות האישה הזאת, שפותחת עליו עיניים בכל פעם שמישהי נאה מדברת איתו, ואתה לא רוצה להיות הגבר הקנאי הזה שמתחרפן רק בגלל שמישהו התחיל עם חברה שלך בפייסבוק.

 

אלא שקנאה היא רגש קמאי, ששורשיו מתועדים כבר מתקופת התנ"ך, ואין ספק שהאנושות חוותה אותו עוד הרבה לפני כן. למעשה, קנאה אפילו לא מוגבלת לבני אדם, וניתן לזהותה בקרב חיות כמו שימפנזות, פילים ואפילו חתולים.

 

בין חמדנות לצרות עין

"פסיכולוגים מאמינים שקנאה הינה רגש טבעי הקשור לדחפים המולדים שלנו", מסבירה עמית רז, פסיכולוגית אתר ההיכרויות אלפא. לדבריה, אחת מהתיאורטיקניות המובילות אשר כתבה על מושג הקנאה, הינה מלאני קליין. קליין וממשיכיה סברו שרגש הקנאה נובע מדחף התוקפנות המולד אשר קיים בכולנו, וקשור לתחושה של חוסר אונים מול הטוב שיש לאחר, אשר יכול לבחור האם לחלוק בו או לא.

 

"ברמה בסיסית יותר", מסבירה רז, "קליין עסקה במושג החמדנות (Greed) שקשור לתלות המוחלטת של התינוק באמו מרגע היוולדו. חישבו על תינוק רעב וצמא אשר תלוי בחסדיה של אמו שמחזיקה בכל הטוב שיש בעולם מבחינתו - מזון ודאגה לחום גופו ולבריאותו. לפי תיאוריה זו, תחושות קשות של תסכול וחוסר אונים בשל מצבים שצרכיו של הילד לא סופקו כראוי, יובילו לחמדנות ולרצון לקבל עוד ועוד. אם נחשוב על תופעה זו בחיי היומיום שלנו, ניתן לדמיין אדם שאף פעם לא חש סיפוק ממערכות היחסים שלו וממה שהוא מקבל מהאחר שמולו. אלו אנשים שכאילו 'רעבים תמידית' ברמה הנפשית ואף פעם אינם מסופקים".

 

רז מסבירה גם שחשוב להבדיל את מושג החמדנות ממושג צרות העין (Envy), סוג של קנאה שבה הילד ובהמשך האדם הבוגר, רוצה להרוס את הטוב שיש לאחר, לפי הגיון של "אם אני לא יכול להשיג את כל הטוב הזה, אף אחד לא יוכל". כמו בחמדנות, גם תופעה פסיכולוגית זו מתקיימת בין שניים, רק שבהקשר של צרות העין האדם נוטה לתקוף את האנשים שעמם הוא בא במגע ולנסות להרוס את הצלחותיהם והישגיהם.

למה לך יש ארטיק ולי אין?! תביא לי אותו מיד! (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
למה לך יש ארטיק ולי אין?! תביא לי אותו מיד!(צילום: Shutterstock)
 

 

המשולש הרומנטי המאיים

רובד נוסף של מושג הקנאה הוא ה-Jealousy: תופעה שמתרחשת כאשר ישנו משולש של יחסים: אותי, את בן או בת הזוג שלי שאני מקנאה להם, ואדם נוסף שמאיים לקחת ממני את האהבה הזאת ולפרק לי את הזוגיות. "לפי תיאוריה זו", מדגישה רז, "קנאה מתעוררת לאחר שהילד מבין שאמו אינה שייכת לו באופן בלעדי, וכי היא מעניקה מאהבתה גם לאביו. או אז הילד מקנא בדמות האחרת (האב), וכועס על כך שאינו מקבל את הטוב שיש למושא אהבתו (האם) לתת. כדי להתגבר על תחושות קשות אלו, על הילד להזדהות עם אביו ולפתח בהמשך חייו מערכת יחסים רומנטית משלו. בחיים הבוגרים ובהקשר הרומנטי, הקנאה הזוגית הזאת גורמת להפניית תוקפנות וזעם כלפי בן/בת הזוג ולעתים גם כלפי האדם השלישי שבסיטואציה, וזאת מתוך האיום על המשכיות הקשר".

 

מניין מגיעה תחושת האיום? "קנאה זוגית מחייבת אותנו למעשה לנקוט בצעדי מניעה או הגנה, כי אם אלו ייכשלו ובן הזוג ינהל רומן, הסיטואציה החדשה תעורר בנו רגשות של כעס, דיכאון ואכזבה", טוען ראלף חופקה, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת קליפורניה בלונג ביץ'. לדבריו, לא רק שקנאה היא רגש נורמלי שכולנו חווים אותו בדרגה כזאת או אחרת, הריב הזוגי הראשון שיחווה כל זוג במערכת היחסים שלו, בדרך כלל ייסוב סביב רגשות של קנאה, והקנאה הזאת משתנה מגברים לנשים.

אפשר גם קצת מתשומת הלב שלך? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אפשר גם קצת מתשומת הלב שלך?(צילום: Shutterstock)
 

בסקר שערכה אוניברסיטת צ'אפמן בקרב לא פחות מ-64 אלף אמריקאים, נמצא שגברים הטרוסקסואליים נוטים לקנא יותר בחוסר נאמנות מינית (54% מהגברים לעומת 35% מהנשים), בעוד קנאתן של נשים מונעת בעיקר מחשש לחוסר נאמנות רגשית, עם 65% מכלל הנשים לעומת 46% מהגברים. ההסבר להבדל המגדרי הזה, הוא הסבר אבולוציוני: הפרספקטיבה האבולוציונית טוענת שגברים מתמודדים עם בעיה שנשים לא צריכות להתמודד עמה - חוסר ודאות הורית. למעשה, עד שנוצרה הבדיקה הגנטית, גבר לא יכול היה להיות בטוח שהילד שנולד אכן הגיע ממנו. לעומת זאת, נשים מקנאות וחוששות מבגידה רגשית כי מבחינה אבולוציונית הן עלולות לאבד בדרך הזו את ההגנה והמשאבים שהן מקבלות מבן הזוג שלהן.

 

עמית, הבנו אם כן שקנאה היא טבעית ואת הסיבות הפסיכולוגיות שמעוררות את הרגש הזה. השאלה היא היכן עובר הגבול? מתי היא הופכת מנורמלית למזיקה? 

"כאשר קנאה מופיעה לעתים נדירות, כאשר היא נקשרת להתרחשות מציאותית יחסית בתור הקשר הזוגי וכאשר בני הזוג מסוגלים לפתור את הרגשות העזים שהתעוררו בהם - היא נחשבת לרגש שלא בהכרח מאיים על יציבות מערכת היחסים".

 

"לעומת זאת, כאשר היא עוצמתית ולא מווסתת, קנאה עלולה להביא את האדם לחוש כעס עז כלפי בן/בת הזוג (או האדם השלישי), לאבד כושר שיפוט ואף לנקוט באקטים אלימים. במקרים קלים יותר, קנאה יכולה להביא להתנהגות אובססיבית, כגון בדיקה חוזרת ונשנית היכן נמצא בן/בת הזוג, התנהגות שגם היא גובה את מחירה מהקשר הזוגי".

 

"בנוסף, יש לשים לב כי קנאה הינה מוגזמת כאשר היא נוטה להתבסס על תחושות שווא ולא על חוויות מציאותיות. נורות אזהרה נוספות ניתן למצוא בדמות ההשפעה השלילית על הקשר, וכן בדמות תגובות מופרזות מדי לתחושות של קנאה (דוגמת אלימות מילולית ופיזית). בכל מקרה, ניתן לומר שכאשר קנאה מפסיקה להיות רגש מינורי יחסית, שנחווה לעתים רחוקות ושניתן להתמודד עמו, היא הופכת לתגובה פוגענית ומיותרת. ניסיונות לשלוט במעשיהם של בן/בת הזוג הם חסרי תכלית ועלולים לגרום לסיום הקשר הזוגי בטרם עת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אולי די עם הטלפון? אני פה ואת לא מתייחסת אליי
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים